Rendez-vous Campus France: Οι Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία

Για πρώτη φορά, υπάρχουν παγκοσμίως περισσότεροι από 6 εκατομμύρια διεθνείς φοιτητές και η Ευρώπη αποτελεί για αυτούς κορυφαίο προορισμό. Η Γαλλία έχει 400.000 ξένους φοιτητές και αποτελεί προνομιακό προορισμό για διεθνείς φοιτητές.

μεταπτυχιακά γαλλία

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8% το 2021-22. Η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 15 χρόνια!

Όσον αφορά τον αριθμό των Ελλήνων φοιτητών στη Γαλλία, αυξήθηκε κατά 11,5% το 2021-2022, αύξηση μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι σπουδές στη Γαλλία

Οι σπουδές στη Γαλλία συνεπάγονται ένα εκπαιδευτικό σύστημα ταυτόχρονα πλούσιο, πολυμορφικό και με υψηλές επιδόσεις, από το οποίο επωφελούνται οι φοιτητές: 73 πανεπιστήμια, πάνω από 200 σχολές μηχανικών, 150 εμπορικές σχολές και σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, 120 δημόσιες ανώτατες σχολές τέχνης, 20 σχολές αρχιτεκτονικής, και άλλα 3.000 εξειδικευμένα ανώτατα ιδρύματα, σχολές και ινστιτούτα. Είναι αδιαμφησβήτητο ότι οι αλλοδαποί φοιτητές θα βρουν το πρόγραμμα σπουδών και το εκπαιδευτικό ίδρυμα που αντιστοιχεί σε αυτό που αναζητούν.

Η τελευταία καινοτομία, επίσης, της ανώτατης γαλλικής εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε παρά να προσελκύσει όλο και περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές: Δεν είναι πλέον απαραίτητη η γνώση της γαλλικής γλώσσας για την πραγματοποίηση σπουδών στη Γαλλία, καθώς πάνω από 1800 προγράμματα σπουδών διδάσκονται στα αγγλικά σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Αυτό το δίκτυο καλύπτει το σύνολο της εδαφικής επικράτειας της Γαλλίας, ένα από τα πλεονεκτήματα της ανώτατης γαλλικής εκπαίδευσης, η προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης με παρουσία σε όλες τις περιφέρειες. Βεβαίως, οι αλλοδαποί φοιτητές μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα μόλις βρεθούν στη Γαλλία και έχουν, έτσι, την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως από τον γαλλικό πολιτισμό και να αναπτύξουν στενούς δεσμούς με τους Γάλλους.

Οι σπουδές στη Γαλλία συνεπάγονται, επίσης, την άφιξη σε μία χώρα που ασχολείται με τη νεολαία και επενδύει σημαντικά στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Το γαλλικό κράτος αναλαμβάνει απευθείας ένα σημαντικό μέρος του πραγματικού κόστους των σπουδών του κάθε φοιτητή (πάνω από 1.1000 ευρώ κάθε χρόνο και ανά φοιτητή). Αυτός ο εθνικός μηχανισμός επιτρέπει τη διατήρηση του κόστους εγγραφής σε ένα από τα κατώτερα επίπεδα σε όλο τον κόσμο.

Rendez-vous Campus France: Οι Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία

Το τελευταίο ραντεβού Campus France για το 2022 θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο, περίοδος κατά την οποία οι Έλληνες φοιτητές αρχίζουν να σχεδιάζουν τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουν όσο πιο γρήγορα τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο προορισμός των σπουδών τους.

Για το σκοπό αυτό, η διάλεξη θα εστιάσει:

  • στη διάρθρωση των σπουδών στη Γαλλία
  • στην αναζήτηση του προγράμματος σπουδών
  • στις διαδικασίες εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα
  • στα προγράμματα υποτροφιών
  • στη φοιτητική ζωή στη Γαλλία

Όπως και σε όλες τις συναντήσεις του Campus France, το λόγο θα λάβουν Έλληνες φοιτητές που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία των σπουδών στη Γαλλία, και επιθυμούν να τη μοιραστούν με το κοινό. Οι alumni θα αφηγηθούν την εμπειρία τους και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήματα.

Πληροφορίες: athenes@campusfrance.org

  • Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά
  • Ταυτόχρονη μετάδοση στη Facebook σελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος