Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στον Παγκόσμιο Χάρτη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής

Ως παράδειγμα καλής πρακτικής συμπεριλαμβάνεται το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στον Παγκόσμιο Χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (International Pharmaceutical Federation-FIP).

πανεπιστήμιο λευκωσίας

Ο Παγκόσμιος Χάρτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της FIP είναι ένα εργαλείο οπτικοποίησης, το οποίο παρουσιάζει τις προκλήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους, τα αποτελέσματα, τα διδάγματα και περαιτέρω τομείς ανάπτυξης στις διάφορες χώρες. Ο συγκεκριμένος χάρτης αναπτύχθηκε για επαγγελματικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και φαρμακοποιούς, ώστε να μπορέσουν να υιοθετήσουν και να προσαρμόσουν τα παραδείγματα καλών πρακτικών άλλων χωρών στις δικές τους χώρες.

Η δημοσίευση του Παγκόσμιου Χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γίνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακευτικής μετά τη συμπερίληψη του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών της Αστάνα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το 2018. Η Διακήρυξη αυτή αποτελεί στην ουσία δέσμευση από πλευράς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠOY), για τη συμβολή των φαρμακοποιών στην καθολική κάλυψη της υγείας μέσω της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Νέες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανάμεσα σε 50 παραδείγματα δράσεων σχετικών με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από 27 διαφορετικές χώρες. Στο χάρτη αυτό απεικονίζονται οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με κύριους γνώμονες τη φοιτητοκεντρική μάθηση και τις διεπαγγελματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχει σε μία παγκόσμια αναφορά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής. Η προηγούμενη συμμετοχή του ήταν στην έκθεση “FIP digital health in pharmacy education” («Η ψηφιακή υγεία στη φαρμακευτική εκπαίδευση»).

Η ενεργή συμμετοχή του Προγράμματος Φαρμακευτικής στις δράσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής αναγνωρίζεται σε διάφορα επίπεδα. Χαρακτηριστικά, η Λέκτορας του Προγράμματος Δρ Αλίκη Πελετίδη, έχει επιλεχθεί ως FIPChampion στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη, δηλαδή επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος του οργανισμού. Επιπλέον, συμμετέχει στην επιτροπή AcademicPharmacySection (AcPS) της Ομοσπονδίας, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικού πλάνου για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ενώ άλλα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού συμμετέχουν στην εκδοτική ομάδα (editorial team) του περιοδικού Pharmacy Education της Ομοσπονδίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον παγκόσμιο χάρτη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής και την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σχετικά με την εκπαίδευση των μελλοντικών φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://primaryhealthcare.fip.org/worldmap/