Μεταπτυχιακό «Διαχείριση Γης & Real Estate»

Το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) (ΦΕΚ: 4649/8-10-2021) με τίτλο «Διαχείριση Γης & Real Estate».

πανεπιστημιο δυτικης αττικης μεταπτυχιακο


Αντικείμενο: Η διαχείριση γης και η αγορά των ακινήτων, συνδυάζοντας την τεχνική, οικονομική και νομική διάσταση. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς των ακινήτων, το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του χώρου, τις τεχνικές για τη συλλογή, ανάλυση και παρουσίαση της πληροφορίας για τη γη και τα ακίνητα, τα οικονομικά των ακινήτων και τις μεθόδους
εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας.


Παρέχονται βασικές και εξειδικευμένες γνώσεις για τα οικονομικά των ακινήτων (αξιολόγηση επενδύσεων, οικονομικά του αστικού χώρου, φορολογία ακινήτων), την Πολεοδομία, τη Χωροταξία και το Κτηματολόγιo (Χωροταξικά πλαίσια, ρυμοτομικά σχέδια, οικοδομικός κανονισμός, καταγραφή ακινήτων στο Κτηματολόγιο, επεκτάσεις σχεδίου πόλης, μεταβιβάσεις κλπ.), τις μεθόδους εκτίμησης της αξίας των ακινήτων (βασικές μέθοδοι εκτίμησης των ακινήτων, επενδύσεις σε ακίνητα, εκτιμητικά πρότυπα, μαζικές εκτιμήσεις, μαθηματικά μοντέλα, αντικειμενικές αξίες), τα κατασκευαστικά στοιχεία των ακινήτων συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής διάστασης (στοιχεία αρχιτεκτονικής, κατασκευαστικά υλικά, βιοκλιματικά κτίρια, εξοικονόμηση ενέργειας, μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών κλπ.), αλλά και σειρά μεθόδων και τεχνικών συλλογής, ανάλυσης και παρουσίασης της πληροφορίας για τη γη και τα ακίνητα, όπως τοπογραφικές και γεωδαιτικές μέθοδοι μέτρησης και εντοπισμού της ακίνητης περιουσίας (τοπογραφικές αποτυπώσεις, όργανα τοπογραφικών μετρήσεων, δορυφορικά συστήματα εντοπισμού GNSS όπως GPS κλπ.), Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών για την καταγραφή των ιδιοκτησιών (Εφαρμογές GIS σε θέματα ακινήτων, Συστήματα Πληροφοριών Γης – LIS), μέθοδοι τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας για την απεικόνιση των ακινήτων και της κάλυψης γης με επίγεια και εναέρια μέσα (δορυφορικές εικόνες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα mobile mapping κλπ.).

Διεξαγωγή μαθημάτων. Τα μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Αγ. Σπυρίδωνος, 122 43, Αιγάλεω – Πανεπιστημιούπολη 1) κατά τις απογευματινές ώρες. Η εκπαιδευτική διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια των ακαδημαϊκών εξαμήνων υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές μορφές εκπαίδευσης ασύγχρονης και σύγχρονης μάθησης μέσω της χρήσης σχετικής πλατφόρμας. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τον κανονισμό του Π.Μ.Σ. υπάρχει η δυνατότητα για πραγματοποίηση εξ αποστάσεως μαθημάτων (άρθρο 5 ΦΕΚ 5035/1-11-2021).

Έναρξη μαθημάτων. Εαρινό εξάμηνο ακ. έτους 2022-23
Υποψήφιοι. Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή, πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι ανώτατων ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής στα πεδία των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Οικονομίας και Πληροφορικής και Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Οι υποψήφιοι πρέπει να πιστοποιούν κατ’ ελάχιστον καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας. Διαδικασία Επιλογής. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται από Επιτροπή την οποία ορίζει η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ (απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 20/7-10-2022). Η επιλογή γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: τον γενικό βαθμό του πτυχίου, την ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, την επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου ή τεκμηριωμένη ενασχόλησή του με τα αντικείμενα του προγράμματος και την προσωπική συνέντευξη.

Προθεσμίες. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 7 Νοεμβρίου 2022 έως και 30 Ιανουαρίου 2023.

Περισσότερα εδώ.