25η Νοεμβρίου: εκδήλωση για την Ημέρα της εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς, αυτή η επέτειος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

kapodistriako



Η οδύνη και ο προβληματισμός όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν και παραμένει μεγάλος για όλες τις γυναίκες που αποτέλεσαν θύματα βίας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η βία κατά των γυναικών και οι επιπτώσεις της  απαιτούν κυρίως θεσμικά μέτρα .

Στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη συγκροτηθεί οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) με στόχο την εφαρμογή  πολιτικών έμφυλης ισότητας και την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, των ανισοτήτων, του σεξισμού και της έμφυλης βίας. Το Σχέδιο Δράσης για την Έμφυλη Ισότητα, που ενέκρινε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας λόγω ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Έμφυλης Ισότητας του ΕΚΠΑ, διοργανώνουν ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 25/11/2022 (στις 12:00 μ) στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Μαρασλείου (Μαρασλή 4, Αθήνα).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

12:00-12:15: Χαιρετισμοί

  • Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής
  • Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Καθηγητής Πρόεδρος του ΠΤΔΕ
  • Βασίλης Τσάφος, Καθηγητής, Πρόεδρος του ΤΕΑΠΗ

12:15-12:30: Χαιρετισμός από τη Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και των Κοινωνικών Διακρίσεων του ΕΚΠΑ

12:30 – 12:45: ΕΙΦ-ΠΤΔΕ: Δράσεις στο ΠΤΔΕ για την έμφυλη ισότητα

12:45 – 13:00: ΕΙΦ-ΤΕΑΠΗ: Δράσεις του ΤΕΑΠΗ για την έμφυλη ισότητα

13:00-13:40: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Παγόβουνο», (Μάνος Παπαδάκης, Πηνελόπη Σαράντη, Μαρία Σεδίκου, Spirto Productions).

13:40-14:00: Ντιάνα Μάνεση, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σπουδών Φύλου, Παρατηρητήριο Έμφυλης Ισότητας, Σχολιασμός και πλαισίωση του ντοκιμαντέρ.

14:00 – 15:00: Συζήτηση με τις φοιτήτριες/ές της Σχολής

Την εκδήλωση και τη συζήτηση θα συντονίσουν οι: Γιάννα Κατσιαμπούρα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ και Γεωργία Λιαράκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ.

Το Πανεπιστήμιο, ως βασικός φορέας προόδου και ανάπτυξης οφείλει να είναι πρωτοπόρο στις δράσεις για την αποκατάσταση της ισότητας και για την εξάλειψη αρνητικών αντιλήψεων και στερεοτύπων έναντι οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας.

Σταθερή βούληση της Διοίκησης του Ιδρύματος είναι οι κανονισμοί, τα καταστατικά και κάθε επίσημο κείμενο που σχετίζεται με το θεσμικό, λειτουργικό και οργανωτικό πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών να ικανοποιούν τις αρχές της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων.

Επίσης, σταθερή και ισχυρή είναι η βούληση της Διοίκησης του Ιδρύματος για την εμπέδωση του ασφαλούς κλίματος διδασκαλίας και έρευνας, με μηδενική ανοχή και αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των διακρίσεων και των μορφών βίας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας θεσμός με ιστορία και απτή προσφορά 185 ετών. Είναι, όμως, παράλληλα, μια κοινότητα,  όλες και όλοι είμαστε  μέλη της «Universitas», μιας κοινότητας πρακτικών με δεσμούς που στηρίζονται στην ελευθερία του λόγου και της διακίνησης των ιδεών, στην αποδοχή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αρχή της πλειοψηφίας και στο σεβασμό της μειοψηφίας. Η εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκροτεί το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται κάθε πολιτική του Ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, προτείνει, τολμά και θωρακίζεται θεσμικά ώστε να αντιμετωπίζει τις συνεχείς νέες προκλήσεις και την αμφισβήτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα αντιμάχεται τον καθημερινό σεξισμό.

Όλες και όλοι μαζί εργαζόμαστε για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Μας αφορά όλες και όλους.

Δείτε εδώ μήνυμα της Καθηγήτριας του ΤΕΑΠΗ και Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και των Κοινωνικών Διακρίσεων του ΕΚΠΑ.