«The Athenian» – Το ιστορικό αγγλικό περιοδικό τώρα και ψηφιακά

Το Athenian ήταν το πρώτο περιοδικό ποικίλης ύλης στα αγγλικά που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, από τους τελευταίους μήνες της Κατοχής το 1974 έως και το 1997.

the athenian

Όραμα της δημιουργού του, της Ελληνοκαναδής Helen Panopalis Kotsolis, ήταν το περιοδικό «να αντανακλά τις διάφορες κουλτούρες που τέμνονται εδώ, κάνοντας παράλληλα τη ζωή στην Αθήνα πιο ενδιαφέρουσα και κατανοητή».

Στις σελίδες του φιλοξενήθηκαν ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιάννης Γαΐτης, ο Σπύρος Ορνεράκης, ο ποιητής και μεταφραστής Kimon Friar, η ζωγράφος Λουή Σηλυβρίδου -Πασαλάρη, ο συγγραφέας και αρχαιολόγος Kevin Andrews και ο σκιτσογράφος Αντώνης Καλαμαράς, με άρθρα, συνεντεύξεις και σκίτσα με πολιτιστικό και πολιτικό περιεχόμενο.

Πλέον οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση στην αρχική έντυπη μορφή του «The Athenian» μέσω του project ψηφιοποίησης του αρχείου του ιστορικού περιοδικού. Το project πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κι έχει ως στόχο να αναδείξει τεκμήρια κριτικής σκέψης και πολιτικού σχολιασμού από σημαντικές προσωπικότητες της πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας της εποχής.

Το συνολικό αρχείο του περιοδικού έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, στο σύνδεσμό http://the-athenian.com/. Το διαδικτυακό αρχείο θα εμπλουτίζεται επίσης συνεχώς με την ανάρτηση μεμονωμένων άρθρων σχετικά με θέματα της επικαιρότητας.