Hackathon για νέους: Stronger Together | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό

Στο πλαίσιο του Stronger Together, το πρόγραμμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τους νέους να σχεδιάσουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη.

hackathon για νέους

Ως εκ τούτου, το British Council ενώνει τις δυνάμεις του με την Microsoft Ελλάς για την πραγματοποίηση ενός hackathon στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να αναδείξουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται μια τεχνολογία που έχει τη δύναμη να λύσει κάποιες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και το κατά πόσο αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διαμόρφωση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα κληθούν να δράσουν, να επηρεάσουν τους άλλους και να στηρίξουν την ευρύτερη κοινωνία. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εργαστούμε σε ένα τομέα που θα επιτρέψει στους νέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου και να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο μέσω της κοινωνικής τους δράσης.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμά για το 2022–2023 είναι:

  • διαδικτυακά focus groups, Οκτώβριος 2022
  • δια ζώσης hackathons σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ουγγαρία, τέλη Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου 2022
  • διαδικτυακή ημερίδα, Ιανουάριος 2023.

Focus Groups

Τα focus groups θα διεξαχθούν διαδικτυακά με στόχο να δημιουργήσουν ευκαιρίες για διάλογο ανάμεσα σε νέους σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό και να τους επιτρέψουν να αποτυπώσουν τις απόψεις τους σε μια σειρά από συστάσεις. Αυτές οι συστάσεις θα παρουσιαστούν σε μια διαδικτυακή ημερίδα που θα φέρει σε επαφή τους νέους με εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και την πολιτική. To πρώτο μας διαδικτυακό focus group πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, 13.00–15.00 ώρα Ελλάδας (12.00–14.00 CET).

Hackathon

Πάρτε μέρος στο hackathon του προγράμματος, όπου νέοι από τους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και της κοινωνικής καινοτομίας θα συνεργαστούν σε ομάδες και θα δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Η νικήτρια ομάδα θα κερδίσει ένα study visit σε πρόγραμμα/οργανισμό στη Βρετανία που εργάζεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τον Φεβρουάριο του 2023.

Το hackathon θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.