Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος | Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη

Με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας και την πρόταση του Ιράν για Όσκαρ, η ταινία “Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος” σε σκηνοθεσία του Χουμάν Σεγιέντη, παίζεται στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη.

τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Ο Σακίμπ είναι ένας άστεγος εργάτης του μεροκάματου, ο οποίος δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια της γυναίκας και του γιου του από έναν σεισμό. Ώσπου το εργοτάξιο όπου εργάζεται μετατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη στο σκηνικό μιας ταινίας για τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Χίτλερ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, του δίνεται ένας μικρός ρόλος, ένα σπίτι και μια ευκαιρία να γίνει κάποιος. Αλλά παρόλο που η ταινία υποτίθεται πως αποτελεί μια δριμεία κριτική των δικτατορικών καθεστώτων, οι ίδιοι οι σκηνοθέτες μετατρέπονται σε δυνάστες που θα έκαναν τα πάντα για να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι ο Σακίμπ μεταμορφώνεται αναπότρεπτα σε ένα ανήμερο θηρίο… Ανακυκλώνοντας ένα από τα πιο διάσημα αποφθέγματα του Μαρκ Τουέιν («Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες») και παραπέμποντας σ’ ένα μάλλον άγνωστο ρητό της Χάνα Άρεντ («στις δικτατορίες όλα πάνε καλά ως τα 15 λεπτά πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση»), ένας από τους πιο πολυμήχανους δημιουργούς του ιρανικού κινηματογράφου παραδίδει ένα πολυεπίπεδο, αναστοχαστικό σχόλιο για τη δημιουργία μύθου ή ιστορίας, τα όρια της κυριότητας και της κυριαρχίας.

– Βραβεία του Τμήματος Orizzonti για την Καλύτερη Ταινία και την Καλύτερη Α΄ Ανδρική Ερμηνεία – Venice IFF 2022.

18 – 22 Φεβρουαρίου

Ολύμπιον – Αίθουσα Παύλος Ζάννας