ΚΡΙΝΤ 3: 2 Μαρτίου στους κινηματογράφους

Το τρίτο κεφάλαιο του σαρωτικού Κριντ, βρίσκει τον μάχιμο και παντοδύναμο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν όχι μόνο στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

κριντ

Το αντίπαλο δέος του ικανότατου Τζόρνταν υποδύεται ο Τζόναθαν Μέιτζορς (“Da 5 Bloods”, “Lovecraft Country”) στον ρόλο ενός παιδικού και διψασμένου για αίμα φίλου του Άντονις. Σε αυτή την ιστορία εκδίκησης πρωταγωνιστούν επίσης η Τέσα Τόμσον (franchise “ΚΡΙΝΤ”, “Passing”), ο Γουντ Χάρις (franchise “ΚΡΙΝΤ”, “Blade Runner 2049”), ο Φλόριαν Μουντεάνου (“ΚΡΙΝΤ II”, “O Shang-Chi και ο θρύλος των δέκα δαχτυλιδιών”), η νεοφερμένη Μίλα Ντέιβις-Κεντ και η Φιλίσια Ρασάντ (franchise “ΚΡΙΝΤ”, “Soul”).

Ο Τζόρνταν σκηνοθετεί σε σενάριο των Κίναν Κούγκλερ (“Διαστημικά Καλάθια: Η Νέα Γενιά”) και Ζακ Μπέιλιν (“Η Μέθοδος των Γουίλιαμς”).

CREED III | Official Trailer

Σύνοψη

Ο Άντονις Κριντ (Μάικλ Μπ. Τζόρνταν) έχει κατακτήσει την κορυφή της πυγμαχίας παγκοσμίως και η οικογενειακή του ζωή πηγαίνει περίφημα. Είναι η στιγμή που εμφανίζεται ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς), ένας παιδικός φίλος και κάποτε πολλά υποσχόμενος πυγμάχος, που ανυπομονεί να αποδείξει σε όλους ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στο ρινγκ. Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρώην φίλους είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς. Για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ο Άντονις πρέπει να ρισκάρει το μέλλον του και να παλέψει με τον Ντέμιαν, έναν αδίστακτο πυγμάχο που δεν έχει τίποτα να χάσει.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ήθελα οι χαρακτήρες της ταινίας να έρθουν αντιμέτωποι με τις συγκρούσεις τους, με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση. Ο τρόπος που χειριζόμαστε και εκφράζουμε τα συναισθήματα μας είναι μέρος της αυτογνωσίας μας. Στο Κριντ ΙΙΙ βλέπουμε διαφορετικούς δρόμους, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις δύο ανθρώπων με διαφορετικές επιλογές και διαφορετικές ζωές, καθώς αναμετρούνται στο ίδιο ρινγκ.

Ήθελα η ταινία να αντανακλά τα μαθήματα που μου έδωσε η ζωή. Μαθήματα ευγένειας προς τους άλλους και κυριότερα προς τον εαυτό. Οι περισσότεροι δεν έχουμε εκπαιδευτεί να το κάνουμε αυτό. Ήθελα η ταινία να ασχοληθεί με το ζήτημα της τοξικής αρρενωπότητας και του τι συμβαίνει όταν δεν αντιμετωπίζεις το παρελθόν σου, όταν δεν μιλάς για αυτό και δεν δουλεύεις πάνω στο τραύμα και τον πόνο.

Η συγχώρεση είναι το πιο ουσιαστικό μέρος κάθε διαμάχης, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και το να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας είναι ο μοναδικός δρόμος προς τη θεραπεία. Στην καρδιά της ταινίας βρίσκουμε τη συγχώρεση. Η συγχώρεση του εαυτού και των άλλων. Όποιος κι αν είσαι, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και κάθε εμπόδιο.

Αυτή η ταινία δεν αφορά έναν άντρα που παλεύει ενάντια σε έναν άλλο για έναν παγκόσμιο τίτλο. Αφορά την πρόκληση του εαυτού και την απόδειξη ότι αξίζουμε τα καλά που έχουμε στη ζωή μας. Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στην αξία μας.

Μάκλ Μπ.  Τζόρνταν

Δεν μπορείς να ξεφύγεις από το παρελθόν σου

Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε που ο Άντονις Κριντ αιφνιδίασε τον κόσμο καθώς από το πουθενά έφτασε να κερδίσει τον τίτλο του πατέρα του, του Απόλλο Κριντ, και του μέντορα του, Ρόκι Μπαλμπόα. Έχοντας κατατροπώσει αντιπάλους όπως ο Βίκτορ Ντράγκο, ο Άντονις, γνωστός ως Ντόνι, έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και ασχολείται με τη σχολή πυγμαχίας που έχει συστήσει με τον πρώην προπονητή του τον Τόνι Μπάρτον. Στην ακαδημία πια κορυφαίος μποξέρ είναι ο πρωταθλητής Φέλιξ Τσάβεζ.

Τον ρόλο του Άντονι ενσαρκώνει για τρίτη φορά ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, που αναλαμβάνει σκηνοθεσία και παραγωγή. «Είχα ξεκάθαρο όραμα για την ιστορία και για το πού θα έφτανε η οικογένεια του Κριντ. Η πρόκληση της σκηνοθεσίας μου έδωσε κίνητρο, ήθελα να δω αν είχα τα προσόντα να πρωταγωνιστώ και να σκηνοθετώ, κάτι που είχα στο μυαλό μου για πολύ καιρό. Αυτή η ταινία είναι προσωπική υπόθεση για μένα και, ευτυχώς, όλα αυτά τα στοιχεία βοήθησαν στην ταινία» λέει ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν.

Το Κριντ ΙΙΙ βρίσκει τον Ντόνι και τη γυναίκα του, Μπιάνκα (Τέσα Τόμπσον), στην αυγή μιας καινούριας εποχής. Η Μπιάνκα είναι μουσικός παραγωγός και η νεαρή τους κόρη, η Αμάρα, ανυπομονεί να μάθει μποξ από τον πατέρα της. Η ζωή είναι ακόμα καλύτερη από όσο είχε φανταστεί ο Άντονις, παρόλα τα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν την αγαπημένη του μητέρα, τη Μέρι-Αν, με τη σπουδαία Φιλίσια Ρασάντ να επιστρέφει στον ρόλο.

Πάνω που το μέλλον μοιάζει λαμπρό, το παρελθόν του Άντονις του δίνει ένα γερό χτύπημα, που δεν περίμενε. Ως έφηβος, ο Άντονις είχε εκπαιδευτεί στην πυγμαχία από τον Ντέμιαν, ένα μεγαλύτερο παιδί στο ίδρυμα που ζούσε τότε ο Άντονις. Όταν ένα περιστατικό τους έβαλε σε κίνδυνο, ο Ντέμιαν κατέληξε να εκτίει 18χρονη ποινή φυλάκισης. Μετά την αποφυλάκιση του, πηγαίνει στον Άντονις ψάχνοντας την ευκαιρία που θα του αλλάξει τη ζωή. Θέλει να πυγμαχήσει με τον Τσάβες για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Άντονις καλείται να αντιμετωπίσει αυτόν τον πικρόχολο και γεμάτο φθόνο άνθρωπο, που ήταν κάποτε φίλος του.

Ο σεναριογράφος Κίναν Κούγκλερ λέει, «Η προσέγγιση μου στο σενάριο ήταν να τιμήσω την κληρονομιά που χτίστηκε στις προηγούμενες οχτώ ταινίες, ενώ εξερευνούμε θέματα που νιώσαμε ότι αφορούν ένα νεότερο κοινό. Ο Μάικλ ήθελε πολύ να βρούμε νέους τρόπους να προκαλέσουμε τον Άντονις, οπότε μαζί με τον Ζακ (συν-σεναριογράφος) δημιουργήσαμε έναν ανταγωνιστή που αναδύει τα ηρωικά χαρακτηριστικά του Άντονις».

Ο συν-σεναριογράφος Ζακ Μπέιλιν επισημαίνει, «Μου άρεσαν πολύ οι δύο πρώτες ταινίες και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που βοήθησα να εξελιχθεί η ιστορία. Από την αρχή, η προσέγγιση μας ήταν να πούμε μία προσωπική ιστορία. Δεν θέλαμε να μιμηθούμε την ιστορία του Ρόκι. Θελήσαμε να εξερευνήσουμε πού βρισκόταν ο Άντονις και η οικογένεια του συναισθηματικά, είναι μία εποχή μεγάλων αλλαγών για εκείνους. Θελήσαμε να πούμε μία ιστορία για την ευθύνη και την ενοχή. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χαρακτήρα, όπως ο Ντέμιαν, που θα ταρακουνούσε ό,τι έχει χτίσει ο Άντονις, που θα λειτουργούσε σαν σεισμός στις ζωές τους».

«Θέλαμε να παίξουμε με το είδος της ταινίας» συνεχίζει ο Μπέιλιν. «Φυσικά, είναι μία σπλαχνική, συναρπαστική ταινία για την πυγμαχία όπως όλα τα Κριντ και Ρόκι, αλλά είναι και λίγο θρίλερ και έχει μυστήριο και νομίζω ότι το κοινό θα αιφνιδιαστεί από την ένταση και το σασπένς».

«Είναι μία ιστορία καταγωγής, ένα σίκουελ και μία τριλογία σε ένα» καταλήγει ο Τζόρνταν. «Έχουμε δει τον Άντονις σε νεαρή ηλικία στις προηγούμενες ταινίες, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς ζούσε πριν γνωρίσει τη Μέρι-Αν, τι τον διαμόρφωσε σε Άντονις Κριντ, πώς ζούσε πριν τον υιοθετήσουν και βρεθεί σε ένα άνετο περιβάλλον με ευκαιρίες».

Οι έχθρες προκαλούν βεντέτες και ο Άντονις θυμάται τον θάνατο του πατέρα του στο ρινγκ, την ανάδειξη του ταπεινού Ρόκι σε πρωταθλητή, τον τρόπο που η κόρη του τον βλέπει και πώς βλέπει ο ίδιος τις νίκες και τις αποτυχίες του. Όλα κλιμακώνονται σε μία κρίση, όταν ο Ντέμιαν διεκδικεί αυτό που πάντα ήθελε σε έναν αγώνα που θα ξεπεράσει ό,τι έχει αντιμετωπίσει ο Άντονις στο ρινγκ μέχρι τώρα.

Ο Τζόναθαν Μέιτζορς, που υποδύεται τον Ντέμιαν, επισημαίνει, «Ως ηθοποιός, μελέτησα τις διαδρομές και των δύο ηρώων. Ο Μάικλ ήταν πολύ ειλικρινής και συναρπαστικός σαν δημιουργός σχετικά με το πού ήθελε να φτάσει με την ιστορία. Ήθελε κάτι διαφορετικό από τα γνωστά θέματα. Την ίδια στιγμή, ήθελε να τιμήσει την κληρονομιά του Ρόκι και των προηγούμενων ταινιών του Κριντ. Μέσα από τις συζητήσεις με τον Μάικλ, ήξερα ότι θα ήταν μία ιστορία για δύο άντρες των οποίων τα όνειρα συγκρούονται. Το Κριντ ΙΙΙ είναι πιο οικείο από τις άλλες δύο ταινίες, με έναν τρόπο».

Για να μεταφερθούν όλα αυτά τα συναισθήματα και η δράση στο κοινό, ο Τζόρνταν και ο διευθυντής φωτογραφίας Κρέιμερ Μοργκεντάου, που είχε αναλάβει και το Κριντ ΙΙ, επέλεξαν να γυρίσουν με ΙΜΑΧ κάμερες. Έτσι, το τρίτο κεφάλαιο της σειράς είναι η πρώτη ταινία με αθλητικό θέμα που γυρίστηκε με αυτή την τεχνολογία. Οι δημιουργοί με τις κάμερες αυτές σπρώχνουν τα όρια και προσφέρουν μία εντυπωσιακή και χορταστική κινηματογραφική εμπειρία που θα βυθίσει το κοινό στην ιστορία, με κάθε σταγόνα ιδρώτα και κάθε μπουνιά.

Στην ταινία, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στα Κριντ, εμφανίζονται πραγματικοί πυγμάχοι, περιλαμβανομένου μεταξύ άλλων και του πρωταθλητή ημιμεσαίων βαρών Χοσέ Μπεναβίντεζ στον ρόλο του Φέλιξ Τσάβεζ.