Σκοπός του προγράμματος «Κλιματική Αλλαγή: Οικονομικές-Κοινωνικές Επιπτώσεις και Πολιτικές Αντιμετώπισης» είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευόμενων σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα επείγουσας και μείζονος σημασίας για την επιβίωση των σημερινών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η εμβάθυνση των συμμετεχόντων/ουσών στις δημόσιες/κρατικές πολιτικές των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του φαινομένου, να δραστηριοποιηθούν ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες και να μπορούν να εκπονούν συγκεκριμένους τρόπους/μοντέλα αντιμετώπισής του. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απαρτίζεται από θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη διεθνή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα, τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, τους τρόπους αντιμετώπισης συγκεκριμένων καταστροφικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη γενικότερη οικολογική επιβάρυνση του οικοσυστήματος.
Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι/ες, μέσα από την αναγκαία θεωρητική ανάλυση, τη μελέτη επιλεκτικών παραδειγμάτων και περιστατικών και εστιάζοντας σε βιώσιμα εναλλακτικά μοντέλα, θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν πολιτικές αντιμετώπισης και διαχείρισης του πολυδιάστατου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, σε ένα διευρυμένο πλαίσιο κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, το πρόγραμμα εντάσσει την κλιματική αλλαγή στις δυνάμεις που πρόκειται να διαμορφώσουν το μελλοντικό κόσμο.
Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι μεγάλες μακροκοινωνικές τάσεις που αναμένεται να αλλάξουν την κοινωνική δομή και τις οικονομικές συνθήκες, και επομένως το επίπεδο της ανθρώπινης ευημερίας, όπως είναι η αστικοποίηση και οι δημογραφικές και μεταναστευτικές αλλαγές, η εισαγωγή των τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση σε έναν πολυκεντρικό (multipolar) πλέον κόσμο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
• στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
• στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
• στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
• στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
• στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών,
• στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
• στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Περιφέρειες, Δήμοι),
• στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου,
• ενεργούς πολίτες (όπως εθελοντές – εθελοντικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο., κ.ά.), που θέλουν να καταρτιστούν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και τις ατομικές περιπτώσεις αντιμετώπισης της.