22nd Athens Jazz | Γνωρίστε τους Spiral Trio, Nefeli Fasouli Quintent και Thomas Mitrousis

Τo 22ο Athens Jazz επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ, από τις 22 έως τις 29 Μαΐου 2023, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με μια συναρπαστική διοργάνωση γεμάτη μουσική, παράλληλες δράσεις και εκπλήξεις για όλους, με ελεύθερη είσοδο.

athens jazz festival

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μεγαλύτερο φεστιβάλ jazz μουσικής στην Ελλάδα αφιερώνει την πρώτη μέρα του στην ελληνική jazz, τιμώντας την εγχώρια σκηνή και παρουσιάζοντας ό, τι πιο φρέσκο και σύγχρονο έχει να επιδείξει.

Έτσι, τη Δευτέρα 22 Μαΐου το κοινό θα γνωρίσει τα τρία ελληνικά σχήματα που επέλεξε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ και ξεχώρισαν ανάμεσα σε περισσότερες από 150 συμμετοχές που κατατέθηκαν – αριθμός μεγαλύτερος από κάθε χρονιά! Η ολοένα και πιο πλούσια εγχώρια jazz σκηνή θα δώσει δυναμικό «παρών» την πρώτη μέρα του 22ου Athens Jazz, εκπροσωπούμενη από τους Spiral Trio, Nefeli Fasouli Quintent και Thomas Mitrousis Quartet!

Η επίσημη ελληνική συμμετοχή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το Spiral Trio. Οι βιρτουόζοι Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης και Αναστάσης Γούλιαρης που μετρούν ήδη μια δεκαετία κοινής δημιουργικής πορείας υπόσχονται να εκπλήξουν το κοινό με τους τολμηρούς αυτοσχεδιασμούς τους που δημιουργούν μοναδικές μουσικές εικόνες και συναισθήματα.

Την ίδια μέρα, η σκηνή της Τεχνόπολης θα υποδεχτεί τo Nefeli Fasouli Quintet που ξεχώρισε στην κατηγορία Jazz+ καθώς συνδυάζει αριστοτεχνικά την παράδοση της αφροαμερικάνικης jazz με την ελληνική folk μουσική. Η χαρισματική Νεφέλη Φασούλη αφήνει για λίγο τη Νέα Υόρκη και έρχεται στην Τεχνόπολη με το νεοσύστατο προσωπικό σχήμα της, παρουσιάζοντας κομμάτια από τον επιτυχημένο δίσκο «Ο Κόσμος σου», σε στίχους και μουσική Φοίβου Δεληβοριά, μαζί με νέες συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς.

Και βέβαια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον ποικιλόμορφο ήχο του πολλά υποσχόμενου κουαρτέτου Thomas Mitrousis Quartet που αποτελεί τη νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ και ξεχωρίζει για το «πάντρεμα» των μουσικών ρευμάτων, τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και τη σύγχρονη αισθητική που αποπνέει.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του Athens Jazz αποτελείται από τους Γιώργο Χαρωνίτη (δημοσιογράφος, μουσικός συντάκτης), Γιώργο Μουχταρίδη (ραδιοφωνικός παραγωγός, διευθυντής του Athens Voice Radio 102.5) και Λεωνίδα Αντωνόπουλο (δημοσιογράφος, διευθυντής του Kosmos 93.6). Η επιτροπή ξεχώρισε τα τρία σχήματα ανάμεσα στις πολυάριθμες και ιδιαίτερα ποιοτικές υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική παρουσία της ελληνικής jazz σκηνής.

Οι τρεις ελληνικές συμμετοχές, μέσα από το ταλέντο και τον δυναμισμό τους, «ανοίγουν» το 22ο Athens Jazz με τον πιο ιδανικό τρόπο, δίνοντας το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες του φεστιβάλ. Τη «σκυτάλη» θα πάρει ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα που διατρέχει όλο το φάσμα της μουσικής, αποδεικνύοντας ότι η jazz δεν έχει μουσικά όρια.

Και φέτος, η Τεχνόπολη θα γίνει το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης με αναγνωρισμένα ονόματα και ανερχόμενα σχήματα της jazz από όλο τον κόσμο. Στην 22η διοργάνωσή του, το φεστιβάλ που κάθε χρόνο σηματοδοτεί την έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού στην Τεχνόπολη, έρχεται φέτος μεγαλύτερο από ποτέ, προσθέτοντας μία ακόμα μέρα στο δυναμικό πρόγραμμά του, με ένα closing event έκπληξη. Μείνετε συντονισμένοι/ες καθώς σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες line-up, οι παράλληλες δράσεις και οι εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης!

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους νικητές του διαγωνισμού:

Spiral Trio – Ελλάδα / Επίσημη συμμετοχή
Σπύρος Μάνεσης: πιάνο / Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο / Αναστάσης Γούλιαρης: drums

Το Spiral Trio, κατά κόσμον Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης και Αναστάσης Γούλιαρης, ιδρύθηκε το 2012. Οι τρεις τους ξεκίνησαν τον μουσικό τους πειραματισμό πάνω στο κοινό έδαφος των jazz standards. Μέχρι να φτάσουν στην ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου είχαν δοκιμάσει τις μουσικές τους αναζητήσεις μέσα από τις εμφανίσεις τους σε clubs και τζαζ φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η μουσική του Spiral Trio κινείται στιλιστικά στον χώρο της μοντέρνας τζαζ, με επιρροές από τους μεγάλους του είδους, ενώ δεν λείπουν οι σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing. Βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής τους προσέγγισης είναι το διαρκές interplay, η αυτοσχεδιαστική διάδραση δηλαδή που, σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου αυτοσχεδιαστικές μουσικές τους ικανότητες, δημιουργεί ένα συναρπαστικό μουσικό αποτέλεσμα με έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της περιπέτειας, της φρεσκάδας, της ποικιλίας στη δημιουργία μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση.

Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το ομώνυμο “Spiral Trio” το 2017 από την δισκογραφική εταιρία ANKh Music Productions που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά jazz standards, και το διεθνώς αναγνωρισμένο “Broken Blue” το 2022 από την αμερικανική δισκογραφική Odradek Records με δικές τους συνθέσεις. Έχουν πραγματοποιήσει τρεις πετυχημένες περιοδείες στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα. Στο Athens Jazz θα παρουσιάσουν συνθέσεις από την δισκογραφία τους καθώς και καινούργιο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο.

Nefeli Fasouli Quintet – Ελλάδα / Jazz+
Νεφέλη Φασούλη: ερμηνεία και σύνθεση / Λέανδρος Πασιάς: πιάνο και σύνθεση / James Wylie: σαξόφωνο /  Ντίνoς Μάνος: μπάσο / Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης: drums

Η Νεφέλη Φασούλη ανήκει στο ενεργητικό των νέων τραγουδιστριών της τζαζ αλλά και της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα. Ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού δίσκου «Ο Κόσμος σου», σε στίχους και μουσική Φοίβου Δεληβοριά, και μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, η Νεφέλη Φασούλη επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε και στον πάντοτε αγαπημένο της ήχο: την τζαζ μουσική. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright με καλλιτεχνική υποτροφία, περνά τον τελευταίο χρόνο στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης κάνοντας σπουδές τζαζ και συνεργασίες με ονόματα όπως οι New York Gypsy All Stars, ο παραγωγός Misha Piatigorsky, o τρομπετίστας Benny Bennack και άλλοι. 

Έπειτα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά με sold-out εμφανίσεις στην Ελλάδα, περιοδείες σε Ελλάδα και Τουρκία και live shows στη Νέα Υόρκη, η Νεφέλη Φασούλη δημιουργεί φέτος ένα «μωσαϊκό» από τους διαφορετικούς της εαυτούς και, με αφετηρία τον αυτοσχεδιασμό, παρουσιάζει ξανά κομμάτια από τον δίσκο «Ο Κόσμος σου», μαζί με ολοκαίνουργιες συνθέσεις, υπογράφοντας μουσική ή στίχο. Μαζί της ένα νεοσύστατο σχήμα που «κρατά στα χέρια του» τη ζωντανή τζαζ σκηνή της Θεσσαλονίκης και με το οποίο μοιράζεται το ίδιο πάθος για την τζαζ όσο και την ανάγκη για την ανάδειξη του ελληνικού folklore ως παντοτινή αφετηρία.

Thomas Mitrousis Quartet – Ελλάδα / Νέα μουσική πρόταση

Θωμάς Μητρούσης: κιθάρα / Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο / Παρασκευάς Κίτσος: κοντραμπάσο / Δημήτρης Κλωνής: τύμπανα

H νέα μουσική πρόταση του Athens Jazz είναι το Thomas Mitrousis Quartet. Ο κιθαρίστας και συνθέτης Θωμάς Μητρούσης μάς συστήνεται με το δισκογραφικό του ντεμπούτο “The Seed” που αποτελείται από οκτώ συνθέσεις με σαφείς αναφορές στη μοντέρνα τζαζ και επιρροές από την κλασική και post-rock μουσική. Οι συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων και εικόνων, τα μπαρόκ στοιχεία και η ιμπρεσιονιστική διάθεση χαρακτηρίζουν την πρώτη δουλειά του κουαρτέτου  που, αν και μπολιάζει ετερόκλητα στοιχεία, έχει έναν ενιαίο και συμπαγή μουσικό χαρακτήρα. Εξερευνώντας τα διαφορετικά ηχοχρώματα και τις δυνατότητες των οργάνων, το Thomas Mitrousis Quartet καταφέρνει μέσα από τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις του να διατηρήσει μια εντυπωσιακή ηχητική ποικιλομορφία με σύγχρονη αισθητική προσέγγιση.

*Μείνετε σε επαφή με το Athens Jazz μέσα από τα κανάλια του σε Facebook, Instagram και τη επίσημη σελίδα του. Και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι του Athens Jazz στο Youtube.

#AthensJazz

#AthensJazz2023