Το διεθνές project “The Ship of Tolerance” στη Θεσσαλονίκη

Ένα μεγάλο ξύλινο πλοίο, στο πρότυπο ενός αρχαίου αιγυπτιακού ιστιοφόρου, θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο προορισμός του: ένας τόπος μεγαλύτερης ανεκτικότητας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων, εμπνευσμένος από τις φωνές των παιδιών και τη δύναμη της τέχνης.

ship of tolerance

Καθώς ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, το «Ship of Tolerance» επιδιώκει να συνδέει τα παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και ηπείρους, μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο το 2005 και έκτοτε αναδημιουργήθηκε περισσότερες από δώδεκα φορές σε τέσσερις ηπείρους, στη Βενετία, στην Αβάνα, στο Σικάγο και αλλού.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 350 μαθητές, ηλικίας 5 έως 18 ετών, δημιούργησαν ζωγραφιές που εκφράζουν τι σημαίνει γι’ αυτούς η ανεκτικότητα, στο πλαίσιο εργαστηρίων υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος. 160 από αυτές τις ζωγραφιές θα ραφτούν σε ένα πανί για το πλοίο. Το πλοίο δημιουργείται εκ νέου από μια ομάδα ξυλουργών από το Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Παράλληλα, το MOMus-Experimental Center for the Arts στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί μια έκθεση για την ιστορία του Πλοίου, με πανιά που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες τοποθεσίες.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του έργου πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Ilya and Emilia Kabakov Foundation με έδρα τη Νέα Υόρκη, του MOMus-Experimental Center for the Arts, και του Donopoulos International Fine Arts. 

Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης
Έναρξη 17 Μαΐου 2023
Με ελεύθερη πρόσβαση

Διοργανωτές
Ilya and Emilia Kabakov Foundation
MOMus-Experimental Center for the Arts
Donopoulos International Fine Arts

Δωρητές
Ilya and Emilia Kabakov Foundation, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David and Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά – Παπαγεωργίου και Αλεξάνδρα Μποΐτση – Παπαγεωργίου. 

Με τη συνεργασία των
Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, OSTEN Art, Anatolia College, De La Salle College, Deutsche Schule Thessaloniki, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, Αρσάκειο Θεσσαλονίκης

Το project στη Θεσσαλονίκη υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.