Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1st Social Innovation Hackathon UoM

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1st Social Innovation Hackathon UoM, το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 5 & 6 Μαΐου 2023 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Φοιτητές και φοιτήτριες από όλους τους τομείς σπουδών κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συναρπαστική εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στο θέμα των «Ψηφιακών Νομάδων».

social innovation hackathon

Το hackathon διερεύνησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες φοιτητών και φοιτητριών ανέπτυξαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες πάνω στη θεματολογία αυτή και διαγωνίστηκαν για τα βραβεία της 1ης, 2ης και 3ης θέσης. 

Το 1st Social Innovation Hackathon UoM διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Concept  founder & Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων Αικατερίνη Σαρρή,  Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας  eLab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την πρώτη μέρα του 1st Social Innovation Hackathon UoM, στις 05.05.2023 η κ. Σαρρή αφού υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τους ομιλητές και τους μέντορες του 1st Social Innovation Hackathon UoM. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή Στέλιου Κατρανίδη ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Hackathon δηλώνοντας και την βεβαιότητα ότι θα γίνει θεσμός. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στις ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών καθώς και σε ένα πρώτο workshop προκειμένου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να προετοιμαστούν ώστε να αναπτύξουν την επόμενη μέρα τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Αναλυτικότερα, ομιλητές του 1st Social Innovation Hackathon UoM ήταν οι: Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Βούλα Πατουλίδου (Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης), δρ. Παναγιώτης Κετικίδης (Πρόεδρος ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΖΚ), Ραφαήλ Κουδούνης (Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων), Θεόφιλος Μυλωνάς (επιχειρηματίας, Μέλος πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ), Δημήτρης Πανόπουλος (Τεχνικός Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου Κοινωνικής Καινοτομίας, Επικεφαλής Μονάδας Ανάλυσης Αγοράς Εργασίας Υπ. Εργασίας), Γρηγόρης Τάσιος (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ), Κώστας Φούσκας (αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΜΑΚ), και Μαρία Βασλή (Digital Nomad, Account Manager στη Socialab).

Μέντορες στο 1st Social Innovation Hackathon UoM ήταν  μέλη του τοπικού και ευρύτερου επιχειρηματικού οικοσυστήματος οι: Αιμίλιος Μουχταρόπουλος (Co-founder & Chief Marketing Officer Rhoé), Χάρης Λαλάτσης (Founder of Ierax Analytix and market analyst),  Κώστας Τραμαντζάς (Γ. Διευθυντής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. και Διαχειριστής του Ok!Thess),  Δημήτρης Παρλιάρης (Marketing & Business Strategist), Χρύσα Πεταλά (Συνιδρύτρια – COO στον Οργανισμό κοινωνικής Καινοτομίας Among), Χάρης Γερεμτζές (CEO & Co-founder Aidplex), Άννα Χλιούρα (CoFounder – Marketing Manager Elektronio), Ράνια Σεμερτζιάν (Communications Consultant & Trainer, ΑR: PR Communications), Δημήτριος Κουρτέσης (Technology Entrepreneur, Συνιδρυτής Ideas Forward), Βασίλης Θωμαΐδης (Επιχειρηματίας, τ Πρόεδρος του ΣΕΒΕ),  Γιώργος Γονιάδης (Ιδρυτής του Papigion.gr, partnerships manager στο Youthnest.com) και Γιώργος Τσίκουλας (Γενικός Διευθυντής – Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.).

Την δεύτερη μέρα του 1st Social Innovation Hackathon UoM, στις 06.05.2023 έγινε καταρχήν η υποδοχή των συμμετεχόντων και το debriefing της προηγούμενης ημέρας από την ομάδα εθελοντών του Hackathon με τη βοήθεια της Μυρσίνης Σαλασίδου (coordinator) και αφού οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παρακολούθησαν το δεύτερο workshop της εκδήλωσης για το pitching της επιχειρηματικής τους ιδέας από τον Κώστα Τραμαντζά, είχε φτάσει πλέον η ώρα να χωριστούν στις ομάδες τους και να δουλέψουν τις ιδέες τους. Δεκατρείς ομάδες πέρασαν στο διαγωνιστικό κομμάτι με το pitching της ιδέας τους. Από αυτές διακρίθηκαν τρεις.

Τα βραβεία του 1st Social Innovation Hackathon UoM:

Η ομάδα NomadsHive, των  Ειρήνη Ορέστη, Ελευθερία Γραφανάκη, Δομνίκη Μιτελούδη, Κλέλια Κοτόρνου και Στεφανία Μαρία Μπάκου, κέρδισε το πρώτο βραβείο με έπαθλο τα 1.200€. Η ομάδα ThessNomad, των Μαρία Δρόσου, Όλγα Κυριάκογλου, Δήμητρα Γίτσα και Βασίλη Αγά ήρθε δεύτερη, με έπαθλο τα 800€. Τέλος, η ομάδα Nomalize τωνΣταύρο Σαραντωνίδη, Γιώργο Καρσλίδη, Δημήτρη Καραδήμα και Γιώργο Λιανό κέρδισε το 3ο βραβείο με έπαθλο  400€.

Μετά την απονομή των βραβείων, έγινε το κλείσιμο της εκδήλωσης και ο χαιρετισμός, σε ένα κλίμα γεμάτο ενέργεια και ενθουσιασμού ενώ ακολούθησε σύντομο networking event με ελαφρύ γεύμα και ποτά. Το ραντεβού κλείστηκε για του χρόνου ενώ η  θεματική ενότητα του 2nd Social Innovation Hackathon UoM,  θα καθοριστεί από το feedback των ομάδων που διαγωνίστηκαν, των επιχειρηματιών μεντόρων  που συμμετείχαν  και της επιστημονικής επιτροπής.

χατζηδάκης

Υπουργείο εργασίας: τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές θα σήμαινε η επιστροφή του νόμου Κατρούγκαλου

plasmata

Plásmata ΙΙ: Ioannina | Από το Πεδίον του Άρεως στα Γιάννενα