Νικητής του Joan Miró Prize 2023 ο Tuan Andrew Nguyen

«Απελευθερωτική φαντασία και ριζοσπαστική οπτική ποιητική προσέγγιση». Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που αναζήτησαν οι κριτές για την απονομή του βραβείου Joan Miró Prize 2023. Και αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά εντόπισαν στο έργο του καλλιτέχνη Tuan Andrew Nguyen, με έδρα το Βιετνάμ.

tuan andrew nguyen

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο ή ανερχόμενο καλλιτέχνη, επιστρέφει φέτος μετά από μία περίοδο υποχρεωτικής παύσης εξαιτίας της πανδημίας, με μεγάλο υποστηρικτή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Διοργανώνεται από το Fundació Joan Miró με στόχο την αναγνώριση ενός καλλιτέχνη, το έργο του οποίου ανταποκρίνεται στις αξίες και τιμά την κληρονομιά του γεννημένου στη Βαρκελώνη, Jοan Miró.

Μέρος αυτής της κληρονομιάς ήταν η δια βίου δέσμευση του Miró να υποστηρίζει νεότερους καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο του Βραβείου 2023 προστέθηκε μια νέα δράση, που προσκαλεί μαθητές δημοτικών σχολείων και φοιτητές design να δημιουργήσουν με έμπνευση από το έργο των υποψήφιων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Nguyen.

«Το έργο του τροφοδοτείται από την έρευνα και τη δέσμευση προς τις κοινότητες με συλλογικά τραύματα που προκλήθηκαν από την αποικιοκρατία, τον πόλεμο και τον εκτοπισμό», έγραψε το Fundació Joan Miró σχετικά με το έργο του Nguyen, το οποίο χρησιμοποιεί πλήθος εκφραστικών μέσων, από τη γλυπτική μέχρι την κινούμενη εικόνα. «Μέσα από τις συνεχείς προσπάθειές του να ασχοληθεί με την ελλιπή ιστορική μνήμη, ο Nguyen διερευνά τις αλλαγές και τα «κενά μνήμης» που επέφερε το αποικιοκρατικό σχέδιο σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου».

«Το ΙΣΝ είναι υπερήφανο που στηρίζει την αναβίωση του βραβείου Miró Prize, όχι μόνο για να αναγνωρίσει και να αναδείξει αξιόλογους πρωτοεμφανιζόμενους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες, όπως αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων, αλλά και για να συμβάλει στην ενθάρρυνση της άποψης ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέρος της δημιουργίας θετικών αλλαγών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Δωρεών του ΙΣΝ, Αλέξανδρος Καμπούρογλου.

Η κληρονομιά του Miró θα πρέπει να μας ενθαρρύνει είπε: «να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την τέχνη: Πώς μπορεί να μας εμπνεύσει ή και να μας κυριεύσει. Πώς μπορεί να μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε τις παραμέτρους του εφικτού. Πώς μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο για τους νεότερους ανθρώπους, ώστε να μοιραστούν το όραμά τους για να επηρεάσουν τον κόσμο, αντί απλώς να επηρεάζονται από αυτόν».

Η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις τέχνες και τον πολιτισμό, ανεξάρτητα από τις δυνατότητές τους ή τον τόπο διαμονής τους, αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωφελούς δράσης του ΙΣΝ όλα αυτά τα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υποστήριξη του βραβείου Joan Miró Prize.

Το βραβείο καθιερώθηκε το 2007 και έχει αναδείξει καλλιτέχνες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Ασία, ενώ παράλληλα τους έχει ανατεθεί η δημιουργία νέων έργων, συνδέοντας τους υποψηφίους με ευρύτερα καλλιτεχνικά δίκτυα.