7ο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

Το πολυαγαπημένο ραντεβού του αθηναϊκού κοινού με τον κλασικό γαλλικό κινηματογράφο, το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου (Plein Air), επιστρέφει το καλοκαίρι 2023 για έβδομη χρονιά.

φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου

Η δράση αυτή, μια πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το 13ο Athens Open Air Film Festival, στήνει ξανά την μεγάλη οθόνη της στους υπέροχους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για πέντε μοναδικές προβολές κάτω από τ’ αστέρια.

Επιπλέον, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας, θα γίνει μια ειδική προβολή στις 21 Ιουλίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Διδότου 6)

  • Τρίτη 27/06 – 21:30 : La Sirène du Mississipi | Η σειρήνα του Μισισιπή, του François Truffaut
  • Τρίτη 11/07 – 21:30 : L’Amour d’une femme | Ένας μεγάλος έρωτας, του Jean Grémillon
  • Τρίτη 18/07 – 21:30 : Lola Montès | Λόλα Μοντές, του Max Ophuls
  • Πέμπτη 31/08 – 21:00 : La Belle et la Bête | Η Πεντάμορφη και το Τέρας, του Jean Cocteau
  • Τρίτη 05/09 – 21:00 : Une aussi longue absence | Όσα έσβησε ο άνεμος, του Henri Colpi

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ
(Λόρδου Βύρωνος 3, Πεντέλη)

  • Παρασκευή 21/07 – 21:30 : La Reine Margot | Βασίλισσα Μαργκό, του Patrice Chéreau

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου στο χώρο προβολής, μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Διανομή δελτίων μια ώρα πριν από κάθε προβολή.
Για πρώτη φορά φέτος, και οι πέντε προβολές στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα παρουσιαστούν με SDH υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα στα ελληνικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να απολαύσουν αυτά τα αριστουργήματα του γαλλικού σινεμά.

Αναλυτικά οι ταινίες του 7ου Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου:

27/06/2023 – 21:30
La Sirène du Mississipi | Η σειρήνα του Μισισιπή
François Truffaut – 1969 – 123’
με τους: Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Nelly Borgeaud

Ο Louis, ένας πλούσιος ιδιοκτήτης φυτειών καπνού στο νησί Réunion περιμένει την άφιξη της Julie Roussel, με την οποία έχει αλληλογραφίσει αλλά δεν έχει γνωρίσει ποτέ από κοντά. Όταν συναντιούνται, εκπλήσσεται από την ομορφιά της και μετά από λίγο καιρό παντρεύονται. Όμως, ο Louis σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι η νεαρή γυναίκα που γνώρισε στον Μισισιπή δεν είναι η Julie με την οποία είχε ανταλλάξει τόσα γράμματα… Ο Louis και η όμορφη άγνωστη θα μπλέξουν σε μία περιπέτεια γεμάτη αποπλάνηση, ψέματα και υποκρισία…

11/07/2023 – 21:30
L’Amour d’une femme | Ένας μεγάλος έρωτας
Jean Grémillon – 1953 – 104’
με τους: Micheline Presle, Massimo Girotti, Gaby Morla

Η Marie Prieur, μια νεαρή γιατρός, εγκαθίσταται στο νησί Ouessant. Παρά τις προκαταλήψεις των κατοίκων του νησιού, καταφέρνει να γίνει αποδεκτή. Η φίλη και η μοναδική της έμπιστη, η Germaine , δασκάλα στο σχολείο του νησιού για είκοσι πέντε χρόνια, στεναχωριέται βλέποντας τη Marie να ρισκάρει τη φήμη και το μέλλον της εξαιτίας του έρωτά της για τον André, έναν μηχανικό που περνάει από το νησί. Τη στιγμή που η Marie αρνείται να κάνει μια θυσία που της ζητάει ο André, η Germaine ξαφνικά πεθαίνει…

18/07/2023 – 21:30
Lola Montès | Λόλα Μοντές
Max Ophuls – 1955 – 116’
με τους: Martine Carol, Peter Ustinov, Anton Walbrook

Στη Νέα Ορλεάνη, κάτω από μία γιγαντιαία τέντα τσίρκου, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για να ανακαλύψει τη νέα ατραξιόν της εποχής: η εντυπωσιακή Lola Montès, η οποία ήταν κάποτε χορεύτρια και εταίρα, στους εραστές της οποίας συμπεριλαμβάνονταν ο Franz Liszt και ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας. Η γυναίκα που λατρεύτηκε από όλο τον κόσμο, προσφέρεται τώρα ως θύμα στους θεατές και είναι καταδικασμένη να ξαναβιώνει κάθε βράδυ τις κορυφαίες στιγμές της πολυτάραχης ζωής της, σκηνοθετημένες απ’ τον θίασο του τσίρκου.

31/08/2023 – 21:00
La Belle et la Bête | Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Jean Cocteau, René Clément – 1946 – 86’
με τους: Jean Marais, Josette Day, Marcel André

Ένας ηλικιωμένος έμπορος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σταματάει σε ένα υπέροχο κάστρο στο δρόμο για το σπίτι του. Εκεί διαλέγει ένα τριαντάφυλλο, τη μοναδική επιθυμία της Belle, της μικρότερης και πιο αγαπημένης του κόρης. Όμως το Τέρας, που είναι ο ιδιοκτήτης του κάστρου, τον κατηγορεί για κλοπή και τον καταδικάζει σε θάνατο αν δεν του δώσει μια από τις κόρες του. Η Belle αισθάνεται υπεύθυνη και αποφασίζει να θυσιαστεί στη θέση του πατέρα της. Μια μαγική εμπειρία, γεμάτη χαρά και μελαγχολία, την περιμένει στο κάστρο του θηρίου. Θα μπορέσει να σπάσει τα μάγια που έχουν μετατρέψει μια ευγενική ψυχή σε ένα τρομακτικό, άκαρδο πλάσμα;

05/09/2023 – 21:00
Une aussi longue absence | Όσα έσβησε ο άνεμος
Henri Colpi – 1961 – 94’
με τους: Alida Valli, Georges Wilson, Charles Blavette

Η Thérèse, που διατηρεί ένα μικρό καφέ στα προάστια του Παρισιού, γοητεύεται από έναν αλήτη που περνάει από το μαγαζί της κάθε μέρα. Εντυπωσιασμένη από την ομοιότητά του με τον συζυγό της, ο οποίος είχε εκτοπιστεί δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, αρχίζει να τον παρακολουθεί και πολλαπλές ενδείξεις την πείθουν ότι πρόκειται πράγματι για εκείνον. Υπομονετικά, προσπαθεί να ημερέψει αυτόν τον άνδρα χωρίς μνήμη…

Παρασκευή 21/07 – 21:30 – Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας
La Reine Margot | Βασίλισσα Μαργκό
Patrice Chéreau – 1994 – 161’
με τους: Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Jean-Huges Anglade, Vincent Perez
*Η ταινία προβάλλεται σε ψηφιακή αποκατάσταση και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της.

Είναι όμορφη, καθολική και αδερφή του βασιλιά, τη λένε Marguerite de Valois ή αλλιώς Margot και παντρεύεται με το ζόρι τον Henri de Navarre. Ο γαμπρός είναι προτεστάντης, κακομαθημένος και αγενής. Η νεαρή βασίλισσα Margot βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν κανονισμένο γάμο εν μέσω θρησκευτικού πολέμου μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Ελπίζει να δραπετεύσει με έναν νέο εραστή, αλλά βρίσκεται φυλακισμένη από την αδίστακτη οικογένειά της.