Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο: «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον Κόσμο» με θέμα «Δάντης και Διαπολιτισμικότητα»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο: «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον Κόσμο» με θέμα «Δάντης και Διαπολιτισμικότητα», που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας, του Istituto Italiano Di Cultura και τη Societa Dante Alighieri της Αθήνας.

ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τιμητική δωρεά από το Δήμο του Foligno και την Inner Wheel Club Di Foligno, ακριβούς αριθμημένου αντιγράφου της πρώτης έκδοσης της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη. Το εν λόγω αντίτυπο διανέμεται τιμητικά κάθε χρόνο σε επιλεγμένους φορείς διεθνώς και για το 2023 επελέγη το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως διαχειριστής αυτού.

Τα συγκεκριμένα αντίγραφα δωρίζονται με επίσημη τελετή σε σημαντικά Ιδρύματα Πολιτισμού ανά τον κόσμο, με στόχο τη διάδοση του οικουμενικού δαντικού μηνύματος. Πρόκειται για μια παγκοσμίου εμβέλειας πρωτοβουλία, με ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα, η οποία τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και εκτυλίσσεται με κέντρο ένα κειμήλιο λογοτεχνικής και ιστορικής παράδοσης, ιδιαίτερης συμβολικής αξίας για τον σύγχρονο Δυτικό Πολιτισμό. Η πρωτοβουλία να παραδοθεί φέτος το πιστοποιημένο αντίγραφο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την Ιταλική Πρεσβεία καθώς και από όλους τους επίσημους Ιταλικούς θεσμούς και φορείς στη χώρα μας.

Στην Τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Patrizia Falcinelli, η Αντιπρόεδρος της Dante Allighieri της Αθήνας, η Διοικητής Ομοσπονδίας της Inner Wheel Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ομότιμος Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού κ. Γεώργιος Μαγγίνης, ενώ διαδικτυακά απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Foligno Stefano Zuccarini και ο Πρέσβης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμικής Διπλωματίας στην Ιταλία, Καθηγητής Luigi Bravi, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΑΠ, Καθηγητής Ιωάννης Συμπέθερος και ο Κοσμήτορας της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΕΑΠ, Καθηγητής Εμμανουήλ Κουτούζης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας εγνωσμένου κύρους, προερχόμενοι από 18 Πανεπιστήμια 7 χωρών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του διαδικτυακού κοινού.

Η εκδήλωση αυτή ενίσχυσε την εξωστρέφεια του Ιδρύματος και έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. H τελετή παράδοσης, είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι του Ε.Α.Π. στο YouTube.