Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2023 στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» (Βιόπολις Λάρισας) η διημερίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου INVEST με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ερευνητών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους από όλη την Ευρώπη.
Ο τίτλος της διημερίδας ήταν “INVEST in the European Education of the Future” και η θεματολογία της επικεντρώθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ευρωπαϊκές Πανεπιστημιακές Συμμαχίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διερευνώντας το όραμα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μέσα από το πρίσμα της συμμαχίας INVEST.
Ο Καθηγητής Νικόλαος Σαμαράς, Συντονιστής του έργου INVEST για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), άνοιξε την εκδήλωση με μια εισαγωγική ομιλία που έθεσε το πλαίσιο για τις συζητήσεις που ακολούθησαν. Ο πρώην Πρύτανης του ΠΘ Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, πρόσφερε την εμπειρία του στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης από την οπτική γωνία της διοίκησης του πανεπιστημίου. Ο Δρ. Βασίλειος Πινακάς, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, υπογράμμισε τη σημασία του Πανεπιστημίου INVEST για την ευρύτερη περιοχή, ενώ ο Δρ. Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων, τόνισε τη αναγκαιότητα και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου και της κοινωνίας, τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης. Και οι δύο ομιλητές, ως εξωτερικοί συνεργάτες/stakeholders του INVEST, επισήμαναν την σπουδαιότητα και τα οφέλη της δημιουργίας διαπανεπιστημιακών συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος των φοιτητών, των διδασκόντων/ερευνητών και της κοινωνίας. Τέλος, ο Καθηγητής Δρ. Βασίλειος Γερογιάννης, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εστίασε στις προοπτικές και στον ρόλο της τεχνολογίας στην σύγχρονη εκπαίδευση.
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης περιλάμβανε εκλεκτούς ομιλητές που έκαναν σημαντικές παρουσιάσεις για επίκαιρα θέματα. Ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της ποιότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΠΘ Ιωάννα Λαλιώτου, ανέλυσε πώς η διεθνοποίηση λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για την εξωστρέφεια και ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο Δρ. Ing. Drahoslav Lančarič από το Slovak University of Agriculture της Σλοβακίας τόνισε την επίδραση της Συμμαχίας INVEST στο όραμα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ενώ η κα Jannie Van der Luit από το πανεπιστήμιο Van Hall Larenstein UAS της Ολλανδίας υπογράμμισε τη σημασία των συμμαχιών Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την περιφερειακή αειφόρο ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Η Δρ. Liisa Toivonen από το πανεπιστήμιο KARELIA της Φιλανδίας έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη υπέρβασης των εμποδίων των εθνικών πολιτικών στη μετάβαση των πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε Συμμαχίες προς μια κοινή νομική οντότητα. Στη συνέχεια ο Δρ. Όμηρος Ιατρέλλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΘ, μίλησε για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την έρευνα παρουσιάζοντας τις τεχνολογικές λύσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου, όπως το καινοτόμο εργαλείο ακαδημαϊκής καθοδήγησης, EDUC8EU. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ολομέλειας υπό τον συντονισμό της Καθηγήτριας Ευτυχίας Ναθαναήλ, με τους κ.κ. Π. Μήτκα, Ι. Λαλιώτου, D. Lančarič και J. van der Luit να τοποθετούνται για τον ρόλο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην προώθηση της καινοτομίας και βιωσιμότητας. Τα βασικά σημεία της εν λόγω συζήτησης συνοψίζονται παρακάτω:
– Μηχανισμοί Πιστοποίησης: Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τους τρέχοντες μηχανισμούς πιστοποίησης που έχουν καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζήτησαν για την επαρκή τους απόδοση στην αντιμετώπιση των διαφορών στα εθνικά συστήματα πιστοποίησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρότειναν επίσης περαιτέρω μέτρα και δράσεις για την προώθηση της σύγκλισης προς ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης.
– Θεσμική Μεταμόρφωση: Η συνεδρία εμβάθυνε στο θέμα της μετατροπής των Ευρωπαϊκών Συμμαχιών σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία των μητρικών πανεπιστημίων. Συζητήθηκαν στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης που προωθεί την αριστεία και τη συνεργασία μεταξύ των θεσμών.
– Επέκταση σε μη-Ευρωπαϊκούς Εταίρους: Η προαγωγή των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων προκάλεσε συζήτηση σχετικά με το εάν οι Συμμαχίες θα πρέπει να εξερευνήσουν την επέκτασή τους σε μη-Ευρωπαϊκούς εταίρους. Αναλύθηκαν τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας επέκτασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία, ανταλλαγή γνώσεων και ποικιλομορφία, καθώς και τις προκλήσεις στον συντονισμό διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων και πολιτισμικών πλαισίων.
– Όνειρα και Όραμα τα για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια: Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να μοιραστούν τα όνειρά και τα όραμά τους για το δυναμικό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και πώς μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη. Ιδέες όπως η διεπιστημονική έρευνα, η καινοτομία, η συμμετοχή της κοινότητας και η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων τονίστηκαν ως σημεία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν.
– Απειλές και Κίνδυνοι: Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση για τις πιθανές απειλές, κινδύνους και συνέπειες που μπορούν να ανατρέψουν την πρωτοβουλία και να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της. Αναφέρθηκαν ζητήματα όπως η πολιτική και οικονομική αστάθεια, έλλειψη συντονισμού και αντίσταση στην αλλαγή, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργή αντιμετώπιση των κινδύνων και η συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων.
Η δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε με μια εξαιρετική σειρά ομιλητών που εμπλούτισαν τη διημερίδα με τις απόψεις τους. Ο καθηγητής Essaid Ait Barka (Université de Reims Champagne-Ardenne, Γαλλία) και η καθηγήτρια Gabriella Pasi (Università degli Studi di Milano-Bicocca, Iταλία) περιέγραψαν τις νέες πανεπιστημιακές συνεργασίες ως κινητήριες δυνάμεις για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Η καθηγήτρια Mariana Ivanova, πρύτανης του University of Agribusiness and Rural Development της Βουλγαρίας επικεντρώθηκε σε ζητήματα διασφάλισης της ποιότητας στην ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο δρ. Βασίλειος Πισινάρας από το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (SWRI) του ΕΛΓΟ Δήμητρα, μοιράστηκε πολύτιμα διδάγματα από τη συμμετοχή και ενεργή εμπλοκή των εξωτερικών φορέων στο εγχείρημα. Ο κ. Ηλίας Αντωνίου, διοικητικός διαχειριστής του έργου SMARTΤ CIVIS του ΕΚΠΑ μίλησε αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Πτυχίου ως ένα πιθανό πρώτο βήμα προς ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο, ενώ ο Kαθηγητής Θρασύβουλος Τσιάτσος του ΑΠΘ παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές από την Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR. Είχαμε επίσης την τιμή να έχουμε μαζί μας την κα. Vanessa Debiais-Sainton, υπεύθυνη του Τμήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισήμανε, στην ενδιαφέρουσα και εμπνευσμένη ομιλία της, τον καθοριστικό ρόλο των συμμαχιών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Τέλος, ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Μπαλαμώτης, μοιράστηκε την εμπειρία της συμμετοχής του σε θερινό σχολείο INVEST.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους ομιλητές, τους συντονιστές και τους συμμετέχοντες που έκαναν αυτό τη διημερίδα ένα μεγάλο επιτυχημένο γεγονός. Η εμπειρία, η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός τους ήταν ανεκτίμητα για το σχηματισμό του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μαζί και να προωθήσουμε συνεργασίες που θα προάγουν την καινοτομία, την αειφορία και την αριστεία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Περισσότερες πληροφορίες: www.invest-alliance.eu