Υπουργείο Παιδείας: στο Κεστεκίδειο θα συνεχίσει να στεγάζεται και να λειτουργεί το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών θα συνεχίσει να στεγάζεται και να λειτουργεί στο Κεστεκίδειο.

ypourgeio paideias

Συγκεκριμένα, με σύμβαση που υπογράφηκε την 9η Ιουλίου 2023 μεταξύ του ΥΠΑΙΘΑ και της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, η χρήση του Κεστεκιδείου παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο άνευ ανταλλάγματος για χρονικό διάστημα 49 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Εκπληρώνεται με αυτό τον τρόπο η βούληση του ευεργέτη Λεωνίδα Κεστεκίδη, ο οποίος κληροδότησε το συγκεκριμένο ακίνητο στην  Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, υπό τον όρο να χρησιμοποιείται αυτό ως Ελληνικό Εκπαιδευτήριο.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει όλα τα αναγκαία έργα, προκειμένου αυτό να καταστεί πλήρως κατάλληλο. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της αναδόχου εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ), το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε τρεις μήνες μετά την εγκατάσταση του εργολάβου, ήτοι τον Νοέμβριο του 2023. Ήδη οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ και η ΚΤΥΠ εργάζονται εντατικά για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου. Για το χρονικό διάστημα μέχρι την παράδοση του ανακαινισμένου κτιρίου, αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς επίσης και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου, Υπέρτιμο και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ.κ. Αθηναγόρα, στον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βέλγιο κ. Καλαμβρέζο και σε όσους συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής.

Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παιδεία της Ομογένειας και η στενή συνεργασία με το ΥΠΑΙΘΑ προς όφελος του Ελληνισμού αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης για όλους μας.