ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ: 24 Αυγούστου στους κινηματογράφους

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κρίστοφερ Νόλαν, το Οπενχάιμερ είναι ένα γυρισμένο σε ΙΜΑΧ επικό θρίλερ που παρασύρει το κοινό με την αγωνιώδη και παράδοξη ιστορία ενός αινιγματικού άντρα που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο προκειμένου να τον σώσει. 

οπενχαιμερ

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μέρφι ως Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και η Έμιλι Μπλαντ στον ρόλο της συζύγου του, της βιολόγου και βοτανολόγου Κάθριν «Κίτι» Οπενχάιμερ. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ματ Ντέιμον υποδύεται τον Στρατηγό Λέσλι Γκρόουβς Τζούνιορ, επικεφαλής του Προγράμματος Μανχάταν, και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ παίζει τον Λούις Στράους, πρόεδρο της Αμερικάνικης Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Η υποψήφια για Όσκαρ Φλόρενς Πιου ενσαρκώνει την ψυχίατρο Τζιν Τάτλοκ, ο Τζος Χάρτνετ υποδύεται τον πρωτοπόρο πυρηνικό φυσικό Έρνεστ Λόρενς. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Κέισι Άφλεκ παίζει τον Μπόρις Πας, αξιωματικό πληροφοριών στο φυλάκιο Πρεζίντιο του Σαν Φρανσίσκο. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράμι Μάλεκ υποδύεται τον Ντέιβιντ Χιλ, έναν πειραματικό φυσικό. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και ηθοποιός Κένεθ Μπράνα ενσαρκώνει τον βραβευμένο με Νόμπελ φυσικό Νιλς Μπορ.

Ο Μπένι Σαφντί (Πίτσα γλυκόριζα) παίζει τον θεωρητικό φυσικό Έντουαρτ Τέλερ, ο Ντίλαν Άρνολντ (ταινίες Halloween) είναι ο Φρανκ Οπενχάιμερ, ο μικρότερος αδελφός του Ρόμπερτ. Ο Γκούσταφ Σκάρσγκαρντ (Air:Κυνηγώντας ένα θρύλο) υποδύεται τον Χανς Μπέτε έναν πυρηνικό φυσικό που εργάστηκε για το Πρόγραμμα Μανχάταν. Ο Ντέιβιντ Κραμχολτζ (Η μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς) είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Ίσιντορ Ράμπι. Ο Μάθιου Μοντίν (Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή) υποδύεται τον Βάνεβαρ Μπους, διευθυντή του Γραφείου Επιστημονικής Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Ο Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν (Dune) είναι ο Γουίλιαμ Μπόρντεν, ενθουσιώδης υποστηρικτής της πυρηνικής ανωτερότητας. Ο υποψήφιος για Όσκαρ   Τομ Κόντι υποδύεται τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο Άλντεν Ερενράιχ (Solo: A Star Wars Story) εμφανίζεται ως στέλεχος του Κονγκρέσου, ο Τζέφερσον Χολ (Tenet) υποδύεται τον  Χάακον Σεβαλιέ, φίλο του Οπενχάιμερ.  Ο Τζέισον Κλαρκ (Zero Dark Thirty) παίζει τον δικηγόρο Ρότζερ Ρομπ. Ο Τζέιμς Ντ’ Άρσι (Δουνκέρκη) είναι ο Πάτρικ Μπλάκετ, καθηγητής του Οπενχάιμερ στο Κέιμπριτζ. Ο Τόνι Γκόλντγουιν (Η μέθοδος των Γουίλιαμς) υποδύεται τον Γκόρντον Γκρέι, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και επικεφαλής της κυβερνητικής ακρόασης-δίκης του 1954 που αφαίρεσε τη στρατιωτική άδεια ασφαλείας από τον Οπενχάιμερ.

Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν. Την παραγωγή της ταινίας συνυπογράφουν η υποψήφια για Όσκαρ Έμα Τόμας (Δουνκέρκη, Inception), ο υποψήφιος για Όσκαρ Τσαρλς Ρόβεν της Atlas Entertainment (τριλογία Σκοτεινός Ιππότης, Οδηγός Διαπλοκής) και ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Οι ταινίες του Νόλαν -Tenet, Δουνκέρκη, Interstellar, Inception και η τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη- έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office και έχουν αποσπάσει 11 Όσκαρ και 36 υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών και δύο υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία.

Η ταινία συνδυάζει την τεχνική του IMAX 65mm και του φιλμ 65mm, ενώ για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται μέρη σε ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία IMAX.

Διευθυντής Φωτογραφίας είναι ο υποψήφιος για Όσκαρ Χόιτ Βαν Χόιτεμα (Δουνκέρκη, Tenet), σκηνογράφος η Ρουθ Ντι Γιανγκ (Εμείς, Ούτε καν), ενδυματολόγος η βραβευμένη Έλεν Μιρότζνικ (Ολέθρια Σχέση, Speed), μοντέρ η Τζένιφερ Λέιμ (Black Panther: Wakanda Forever, Tenet), ενώ τη μουσική υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Λούντβιχ Γιόρανσον (ταινίες Black Panther, Tenet).

ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ (Oppenheimer) - trailer (greek subs)

Η ιστορία

Οι ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν έχουν ξεπεράσει τα όρια της κινηματογραφικής αφήγησης για να πουν επικές ιστορίες για απίθανους ήρωες και παράτολμα σχέδια που εξετάζουν το αναπόφευκτο, την  ηθική και την ύβρη των φιλόδοξων εγχειρημάτων. Η παράδοξη ιστορία καταδίωξης στο Inception παρέσυρε το κοινό στα βάθη των ονείρων, η εντυπωσιακή οδύσσεια του διαστήματος στο Interstellar μας έστειλε σε ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στα άκρα του σύμπαντος. Με τη Δουνκέρκη, ο Νόλαν αξιοποίησε διαφορετικές προοπτικές για να αιχμαλωτίσει τις αποτρόπαιες εμπειρίες του πολέμου, ενώ με το Tenet έριξε φως και χειραγώγησε την οπτική και τον χρόνο σε ένα μεταφυσικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας για το παρόν που απειλείται από το μέλλον. Όλες οι ταινίες έχουν δημιουργηθεί με πάθος για τις τεχνικές του κλασικού κινηματογράφου, ενώ διεύρυναν τα όρια με νέα εργαλεία, όπως οι κάμερες IMAX, με σκοπό να επαναπροσδιοριστεί η τέχνη του σινεμά.

Τώρα, ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος-σκηνοθέτης επιστρέφει με την πιο φιλόδοξη ταινία του, ένα συναρπαστικό, επικό θρίλερ που καταβυθίζεται στην ψυχή ενός μοναδικού μυαλού, αυτό του ευφυέστατου επιστήμονα πίσω από την εφεύρεση που άλλαξε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, παρόλο που η ύπαρξη της και μόνο αρκεί για να απειλήσει το μέλλον μας. Εμπνευσμένη από το βραβευμένο με Όσκαρ βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν, η ταινία διηγείται τη ζωή και την κληρονομιά του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του πατέρα της ατομικής βόμβας.

«Ήθελα να μεταφέρω το κοινό στο μυαλό και την εμπειρία ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο κέντρο της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία» λέει ο Νόλαν. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε ποτέ. Δημιούργησε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, καλώς ή κακώς. Και πρέπει να δούμε την ιστορία του για να τον πιστέψουμε».  

ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ (OPPENHEIMER)

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν

Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Έμιλι Μπλαντ, Ματ Ντέιμον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Φλόρενς Πιου, Τζος Χάρτνετ, Κέισι Άφλεκ, Ράμι Μάλεκ, Μπένι Σαφτνί, Μάικλ Αγκαράνο και Κένεθ Μπράνα

Παραγωγή: Έμα Τόμας, Τσαρλς Ρόβεν και Κρίστοφερ Νόλαν

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χόιτ Βαν Χόιτεμα

Σκηνογραφία: Ρουθ Ντι Γιανγκ

Κοστούμια: Έλεν Μιρότζνικ

Μοντάζ: Τζένιφερ Λέιμ

Μουσική: Λούντβιχ Γιόρανσον

Ημερομηνία Εξόδου: 24 Αυγούστου 2023

Διάρκεια: 3 ώρες