Menu

ΕΚΠΑ | Elearning: Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία Τοπίου

Η συζήτηση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι κεντρικό θέμα και εστία προβληματισμού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη ζωή και καθημερινότητα επιβάλλουν τον προσανατολισμό του σχεδιασμού στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπισή τους. Έννοιες όπως η βιωσιμότητα και η αειφορία δεν είναι πλέον αφηρημένοι όροι, αλλά μετρήσιμες παράμετροι σε κάθε σχεδιαστική απόπειρα.

κλιματική αλλαγή


Σκοπός του προγράμματος “Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία Τοπίου” είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού ενός υπαίθριου χώρου, με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, μέσα από την παρουσίαση της θεωρίας και των ειδικών γνώσεων και μεθόδων σχετικά με την αξιοποίηση, τη διάταξη και την ιεράρχηση των σχεδιαστικών επεμβάσεων, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με τη δημιουργική διαδικασία σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας και θα ενσωματώσουν σε αυτή την απαραίτητη περιβαλλοντική διάσταση. Οι εκπαιδευόμενοι/ες θα είναι σε θέση να οργανώσουν το σχεδιασμό σε δημιουργικό, περιβαλλοντικό και οικολογικό επίπεδο και να προχωρήσουν στην επιτυχή υλοποίησή του.


Στο πρώτο μάθημα «Κλιματική Αλλαγή – Φαινόμενα και Αντιμετώπιση» αναφέρονται αναλυτικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, προτείνονται τρόποι, τόσο αποκατάστασης του χώρου μετά την έλευση ενός τέτοιου φαινομένου όσο και πρόληψης. Στο δεύτερο μάθημα «Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων» οι εκπαιδευόμενοι/ες ανακαλύπτουν εκ νέου τους φυσικούς πόρους όπως ο αέρας, το νερό και ο ήλιος και εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες που προωθούν την αξιοποίησή τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες. Στο τρίτο μάθημα «H Τεχνολογία του Τοπίου στην Άμβλυνση της Κλιματικής Αλλαγής» οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τεχνικές και εφαρμογές για μία πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση στην κατασκευή υπαίθριων χώρων και στο σχεδιασμό των επιφανειών σε κτιριακά κελύφη.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, πολιτικούς μηχανικούς, γεωπόνους, εργαζόμενους στον τομέα της κηποτεχνίας, συντηρητές πρασίνου, διακοσμητές.

Leave a Reply

Exit mobile version