Ένα Συνέδριο στο ΑΠΘ για την Carrollian Φυσική βγαλμένο από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Τί είναι η Carrollian Φυσική που έχει συναρπάσει τους επιφανέστερους παγκοσμίως θεωρητικούς φυσικούς μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Το όνομα Carrollian αναφέρεται στον Lewis Carroll, τον συγγραφέα του δημοφιλούς βιβλίου «H Aλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

σεμινάριο φοιτητές

Στη μυθική αυτή χώρα… «χρειάζεται να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να μείνεις στο ίδιο μέρος!» λέει η Βασίλισσα στην Αλίκη. Ή ισοδύναμα, όταν είσαι ακίνητος, ήδη κινείσαι με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που μπορείς να τρέξεις!

Ποιά είναι όμως η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία μπορεί ένα σώμα να τρέξει; Είναι η ταχύτητα του φωτός! Στον παράξενο αυτόν κόσμο, όλα τα σώματα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός, και έτσι φαίνεται σαν να είναι όλα ακίνητα!

Οι ιδιότητες του παράξενου αυτού κόσμου και οι πιθανές εφαρμογές του σε συστήματα ρευστών, συμπυκνωμένης ύλης, αλλά και οι συνέπειες του για το Σύμπαν και την Κοσμολογία, θα παρουσιαστούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Carroll@Thessaloniki2023», στις 2 με 6 Οκτωβρίου 2023, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ είναι η μοναδική ελληνική ερευνητική μονάδα στην οποία γίνεται έρευνα πάνω στην Carrollian Φυσική.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Καινοτόμες Ιδέες στην Ολογραφία και τις Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιο Πέτκου και τελεί υπό τη αιγίδα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο θα συμμετάσχουν επιστήμονες που εργάζονται στη Θεμελιώδη Θεωρητική Φυσική, και ιδιαίτερα στην Κβαντική Βαρύτητα, στη Θεωρία Χορδών και στην Ολογραφία. Πρόκειται για το τρίτο στη σειρά Συνέδριο πάνω στο αναδυόμενο ερευνητικό αντικείμενο της Carrollian Φυσικής.

«Αυτόν τον παράξενο Carrollian κόσμο ανακαλύψαμε οι θεωρητικοί φυσικοί τα τελευταία χρόνια και έχουμε ενθουσιαστεί!» αναφέρουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου.

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 έμπειροι ερευνητές από κορυφαία ιδρύματα την Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι «Carrollian Φυσική», «Ασυμπτωτικές Συμμετρίες της Βαρύτητας» και «Ολογραφία και Κβαντική Βαρύτητα».

Το Συνέδριο διοργανώνεται με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Περισσότερες πληροφορίες: http://quark.itp.tuwien.ac.at/~carroll/thessaloniki2023