SciFY Academy | Environment & Innovation: Καινοτομία για Βιώσιμη Ανάπτυξη

H SciFY σας προσκαλεί στην 1η εκδήλωση της σειράς “Environment & Innovation” που θα έχει ως θεματική την “Ενέργεια”, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, στις 19:00, που θα πραγματοποιηθεί στο Innovathens (Πειραιώς 100 Γκάζι, 11854 Αθήνα).

innovathens

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, ερευνητές και φοιτητές στους τομείς της πληροφορικής, του περιβάλλοντος, του business και των νέων τεχνολογιών.

Κλείστε το δωρεάν εισιτήριό σας εδώ

Η SciFY, μέσα από αυτήν την σειρά εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας SciFY Academy (Οκτώβριος 2023 – Δεκέμβριος 2023), φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης φέρνοντας κοντά εκπροσώπους της πληροφορικής, του περιβάλλοντος και πολίτες. Σκοπός είναι να ενημερωθούμε και να εμπνευστούμε δρόμους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε μαζί:

  • το πώς μπορεί η καινοτομία να φέρει θετικά αποτελέσματα,
  • ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας και ποια τα όριά της,
  • ποιος ο ρόλος του ανθρωπου και των κοινωνιών.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέες τεχνολογίες, πρακτικά εργαλεία και τρόπους επίτευξης της βιωσιμότητας, τόσο σε επίπεδο κρατών, βιομηχανίας αλλά και ατομικό.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Αρχικά, θα μιλήσει η Καθ.  Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & στο Πολυτεχνείο της Δανίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων (EAERE), Πρόεδρος UN SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe, η οποία στην ομιλία της θα μας: 

  • Παρουσιάσει τον Παγκόσμιο Κόμβο Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
  • Ενημερώσει για τις δράσεις δικτύωσης που στόχο έχουν την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης μέσω της επιστήμης.
  • Μιλήσει για το πως διεπιστημονικές ομάδες χρησιμοποιούν δεδομένα, γνώσεις και τεχνολογίες ώστε να συνταχθούν κρατικά σχέδια δράσης που σχετίζονται με την βιωσιμότητα.
  • Εξηγήσει για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνει μία χώρα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλιματικής ουδετερότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας.
  • Παρουσιάσει επιταχυντές τεχνολογίας και καινοτομίας (technology accelerators) καθώς και πρακτικά παραδείγματα των παραπάνω δράσεων. 

Έπειτα, η Δρ. Μαρία Αγγελική Χατζηγιαννάκου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Έρευνας στην Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία (ReSEES),  θα αναφερθεί:

  • Σε Μοντέλα Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης (Integrated Assessment Models – IAMs) τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τις πολιτικές σχετικά με τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές και τα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Στις δυνατότητες και στον ρόλο των συγκεκριμένων μοντέλων για τη διαμόρφωση βιώσιμων οδών για τον Παγκόσμιο Κόμβο Κλίματος (Global Climate Hub).

Τέλος, ο Δρ. Στέλιος Καρόζης, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος- Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών, θα μας μιλήσει:

  • Για τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων (π.χ. Τεχνητής Νοημοσύνης) για την παραγωγή και επεξεργασία περιβαλλοντικών μεταβλητών, με στόχο τη βελτίωση διαδικασιών αναφορικά με την ενέργεια και συνολικότερα του περιβάλλοντος.
  • Για τον συνδυασμό μεθοδολογιών, μοντέλων και τεχνικών με στόχο ολοκληρωμένα εργαλεία υποβοήθησης λήψης αποφάσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η SciFY Academy είναι μία ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science For You – SciFY, για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης. Ήδη, μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι έχουν φτάσει τους 10.000+ και οι δράσεις συνεχίζονται.

Δηλώσεις Δωρεάν Συμμετοχής: http://go.scify.gr/sfacIN43Tickets

Facebook Event: http://go.scify.gr/sfacIN43FBEvent

Πρόγραμμα εκδήλωσης: http://go.scify.gr/sfacIN43Progr

Ομιλητές: https://go.scify.gr/sfacIN43Speakers

Υπεύθυνες Διοργάνωσης: 

Δέσποινα Χαλβατζή: dchalvatzi@scify.org, 211 400 4192

Ναζελί Παπαδάκη: academy@scify.org, 211 400 4192

Περισσότερες πληροφορίες για τη SciFY: www.scify.org