Το πρόγραμμα SNF Paideia του University of Pennsylvania ενισχύεται με περαιτέρω υποστήριξη του ΙΣΝ

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζουμε περαιτέρω το πρόγραμμα Stavros Niarchos Foundation (SNF) Paideia του University of Pennsylvania, που εφαρμόζει μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση με επίκεντρο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και του πολιτισμένου διαλόγου.

snf paideia

Η ανανεωμένη υποστήριξή μας βασίζεται στην επιτυχία του υφιστάμενου προγράμματος, που έχει μεγάλη απήχηση στους φοιτητές του University of Pennsylvania. Έως τώρα, σχεδόν 3.000 φοιτητές έχουν εγγραφεί σε ένα ή περισσότερα μαθήματα του SNF Paideia -από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται 30 μαθήματα ετησίως, χάρη στην ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ το 2019. Σε συνέχεια πρόσφατης υποστήριξης του SNF Paideia, η νέα δωρεά μας πενταετούς διάρκειας, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2024, αυξάνει τη συνολική υποστήριξη του ΙΣΝ για το πρόγραμμα σε ποσό μεγαλύτερο των $20 εκατομμυρίων.

«Έχουμε την τάση να αντιλαμβανόμαστε την εκπαίδευση πρωτίστως ως μέσο προσωπικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Ωστόσο το SNF Paideia εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που φανερώνει πώς, χτίζοντας δεξιότητες σχετικές με τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τον πολιτισμένο διάλογο, μπορεί να τεθούν θεμέλια για την ενίσχυση ευρύτερα της κοινότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών. Το έντονο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι νέοι άνθρωποι στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά μάς γεμίζει ελπίδα για το κοινό μας μέλλον. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στην ομάδα του SNF Paideia για τη σημαντική ανάπτυξη που έχει επιτύχει, καθιστώντας τo πρόγραμμα προσβάσιμo σε όλο και περισσότερα μέλη της κοινότητας του University of Pennsylvania».

«Προϋπόθεση για μια υγιή κοινωνία είναι η ύπαρξη ηγετικών προσωπικοτήτων με ευρεία μόρφωση και ευσυνειδησία, οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους, ακούν τους άλλους με σεβασμό και διαφωνούν παραγωγικά. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΙΣΝ, η οποία ενισχύει τις ευκαιρίες για τους φοιτητές του Penn, προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες», δήλωσε η Πρόεδρος του University of Pennsylvania, Liz Magill, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με Υποτρόφους του προγράμματος SNF Paideia για να συμμετάσχει στο SNF Nostos Conference. Συνολικά έχουν λάβει υποτροφία 80 φοιτητές για το πρόγραμμα SNF Paideia.

Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από τη σημασία της αρχαίας ελληνικής λέξης «παιδεία» (=καλλιέργεια της προσωπικότητας ενός ανθρώπου σε όλους τους τομείς). «Στην Αρχαία Ελλάδα δινόταν μεγάλη έμφαση στη σημασία της συμμετοχής στα κοινά ως θεμελιώδες καθήκον των πολιτών. Οι πολίτες όφειλαν να συμμετέχουν ενεργά στη διακυβέρνηση και στην πολιτιστική ζωή των πόλεων-κρατών τους», δήλωσε η Διευθύντρια του προγράμματος SNF Paideia, Sigal Ben-Porath. «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε μια εκδοχή αυτών των ιδανικών προσαρμοσμένων στον 21ο αιώνα, ώστε να βοηθήσουμε τους φοιτητές να κατανοήσουν το γεγονός ότι η προσωπική τους ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία των κοινοτήτων στις οποίες ζουν. Χάρη στην αξιοθαύμαστη γενναιοδωρία του ΙΣΝ, το University of Pennsylvania μπορεί να συνεχίσει και να εξελίξει σημαντικά προγράμματα που διδάσκουν στους φοιτητές πώς να γίνουν καλύτεροι πολίτες και, με τη σειρά τους, να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτών».

Μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου ακαδημαϊκού έτους, το SNF Paideia συνέβαλε στη διοργάνωση περισσότερων από 70 εκδηλώσεων με σχεδόν 2.500 συμμετέχοντες. «Στα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας μας, έχουμε δει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με τους φοιτητές να «αγκαλιάζουν» τον διάλογο παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές», δήλωσε η Leah Anderson, Εκτελεστική Διευθύντρια του προγράμματος SNF Paideia. «Η επέκταση της υποστήριξης από το ΙΣΝ θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε την εμβέλειά μας και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες συναρπαστικές εμπειρίες σε περισσότερους φοιτητές και καθηγητές, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα του University of Pennsylvania».