Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Καβάφης στην εποχή του»

Από την Παρασκευή 20 έως και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ο Καβάφης στην εποχή του” στο παράρτημα Αθήνας του ΕΑΠ (Γραβιάς 4, 1ος όροφος). Το συνέδριο είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει.

καβάφης

Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει την περίοδο κατά την οποία ο πνευματικός βίος και το δημιουργικό έργο του Κ. Π. Καβάφη διασταυρώθηκε με συγγραφείς, με δίκτυα λογίων και βιβλίων και με πολιτισμικές «ζώνες επαφής» στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ευρώπη. Στο συνέδριο θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, η συγχρονική πρόσληψη του καβαφικού έργου, οι δημιουργικές πρακτικές και οι αναγνωστικές συνήθειες του ποιητή, οι αλληλεπιδράσεις του με συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του και οι σχέσεις του Καβάφη με άλλα πεδία των τεχνών και των επιστημών.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Καβαφική κριτική: τα πρώτα 50 χρόνια. Συγκέντρωση, φιλολογική επεξεργασία και σχολιασμός των κριτικών δημοσιευμάτων για τον Κ. Π. Καβάφη και το έργο του, 1891-1940», το οποίο εκπονείται στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση.

Το συνέδριο δεν θα μεταδοθεί διαδικτυακά και δεν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα και η αφίσα του Συνεδρίου.