Menu

Πάρκο Ελευθερίας: Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Νοέμβριο στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων

Μετά τις επιτυχημένες δράσεις του Οκτωβρίου, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει δυναμικά τον Νοέμβριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο που περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια και ενδιαφέρουσες ομιλίες. Από τις 3 έως τις 26 Νοεμβρίου σε έναν φιλόξενο χώρο ανάγνωσης και συζήτησης, οι επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, να παρακολουθήσουν ομιλίες και να διασκεδάσουν σε διαδραστικά εργαστήρια.

athens book space

Παράλληλα, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων παραμένει ανοιχτό για όλους καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή 11.00-19.00 και το Σαββατοκύριακο 10.00-15.00 ως ένας χώρος συνάντησης, ανάγνωσης, και χαλάρωσης μέσα στην καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας. Όσοι επισκεφτούν τον χώρο, έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, καθώς και 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα Νοεμβρίου:

«Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ»

Παρουσίαση παιδικής λογοτεχνίας σε εκπαιδευτικούς και γονείς

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 19:00 – 20:30

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι Εκδόσεις Πατάκη συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ» και σας καλούν να γνωρίσετε το μυστηριώδη κύριο Χ μέσα από μία συναρπαστική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση από τον εκδοτικό οίκο στους χώρους του Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, ενώ μέσα από την επίσκεψή σας θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τον συγγραφέα και να συζητήσετε μαζί του για την παιδική λογοτεχνία. Επίσης, θα ανακαλύψετε και πολλές ιδέες για την αξιοποίηση του βιβλίου με θεατρικές και εικαστικές δράσεις. Η κράτηση θέσεων δεν είναι απαραίτητη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ποιος να είναι αυτός ο Χ (Χ όπως Χριστούγεννα, Χ όπως χαρά) που θέλει να μας πείσει ότι τα Χριστούγεννα είναι για όλους; Εκείνος πάντως σίγουρα θα σας πει «Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ». Πενήντα μέρες πριν τα Χριστούγεννα… Με ποιο βιβλίο θα γιορτάσετε φέτος στην τάξη σας;

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Δεν ήξερα το όνομά του, γι’ αυτό τον είπα Χ. Ταξίδευε ασταμάτητα και σκόρπιζε χαρά. Με επισκέφτηκε ένα βράδυ που ήμουν θλιμμένος και είχα δηλώσει στη μαμά μου ότι φέτος δεν ήθελα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Μου ζήτησε επίμονα να παίξουμε. Με παρακίνησε και επιδιορθώσαμε σπασμένα ξύλινα στολίδια. Τελικά ο Χ τα κατάφερε! Με έπεισε πως τα Χριστούγεννα είναι χαρά. Αυτή είναι η ιστορία της γνωριμίας μου με τον Εμπενίζερ».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Έχει προταθεί για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen.

«Το σπίτι των βιβλίων!»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτης σχολικής ηλικίας από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 10.00-11.00 & 11.30-12.30

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το Athens Book Space γίνεται… «Το σπίτι των βιβλίων!», και φιλοξενεί το εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτης σχολικής ηλικίας που διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Στο εργαστήριο μέσω θεατρικού και εικαστικού παιχνιδιού́ θα ταξιδέψουν στον χρόνο, γνωρίζοντας την εξέλιξη της γραφής, του χαρτιού́ και την πορεία ενός βιβλίου, από την έμπνευση του συγγραφέα μέχρι τα ράφια του βιβλιοπωλείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εισαγάγει τα παιδιά́ στην έννοια της βιβλιοθήκης, στις λειτουργίες και στην προσφορά́ της, προτρέποντάς τα να γίνουν και τα ίδια μελλοντικοί́ αναγνώστες.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Η Μαρία Δεκουλάκου είναι εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Απόφοιτη της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών, με σπουδές στο εικαστικό και στο θεατρικό παιχνίδι.

Ρουμπίνη Δαβίλλα είναι εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, με ειδίκευση στον χορό και το θεατρικό παιχνίδι.

Η Όλια Ησαΐα είναι εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Σχολής Βακαλό Εικαστικών Τεχνών.

*Απαραίτητη κράτηση θέσεων: 6974802645 (Τρίτη – Παρασκευή: 11.00-19.00 & Σαββατοκύριακο: 10.00-15.00)

«Γραφή, μια άλλη τέχνη για τη Σοφία Φιλιππίδου»

Σοφία Φιλιππίδου

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 19:00

Η αγαπημένη συγγραφέας και ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου έρχεται στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει το συγγραφικό της έργο μέσα από μία ζωντανή συζήτηση με το κοινό και τον Μάνο Καρατζογιάννη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου Σταθμός.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Το τραγούδι της μαύρης τρύπας»:
Αν είναι αλήθεια πως η ιστορία του έρωτα και του ανθρώπου έχει από καιρό τελειώσει, μάλλον θα είμαι ένα παιδί που μιλάει για την χαρά και για τα δάκρυα των πραγμάτων, ένα παιδί, που παίζει με υλικά του νου, του ονείρου και της φαντασίας και με στίχους και ποιήματα καταραμένων και εθνικών ποιητών, με λόγια από τους μεγάλους λογοτέχνες και με αποσπάσματα από ιστορίες πολέμων και από τον Θουκυδίδη και από τις τραγωδίες παίρνω λόγια, και ανάσες από τα αριστουργήματα και από τις παύσεις του Μπέκετ, που είναι σαν γκρεμοί, και από τον Σαίξπηρ και από μνήμες και αισθήσεις κι από παραμύθια κι από κείνο το ίδιο παραμύθι που έβαζα να μου λέει η γιαγιά μου η Σοφία η πολύ φτωχειά για μια κοπέλα που την κυνηγούσαν να την πιάσουν αλλά ποτέ δεν την φτάνανε, και από τις προσευχές και τα ξόρκια που μου έλεγε η μάνα μου για να με ξεματιάσει, -όταν την έπαιρνα κάθε μέρα στο τηλέφωνο «μαμά ξεμάτιασέ με τα γαρύφαλλα που σκάνε» -τι ωραία που μυρίζουν τα γαρύφαλλα όταν καίγονται- και έφευγε ο καπνός από το κεφάλι μου μαζί με το κακό το μάτι και έλεγε η μάνα μου «όλα τα παιδιά μου είναι καλά, αλλά εσύ είσαι το καλύτερο γι’ αυτό θα υποφέρεις. Έχεις καλή ψυχή, μου έλεγε, έτσι σ’ έκανε ο θεός»- και πλάθω ιστορίες μ’ αυτά και με άλλα πιο ευτελή υλικά και με το χώμα από τις γλάστρες μου και με αποφόρια και με μεταχειρισμένα πουκάμισα…γαζώνω και με κουρέλια ράβω με τα χέρια μου και με την τρέλα μου – και δεν φοβάμαι να πω την λέξη τρέλα για να ζω να γράφω και να κάνω θέατρο. Κι ας κάνετε «αναγνώριση χώρου» αποστρέφοντας το βλέμμα σας όταν σας μιλάω! Εγώ τα βλέπω τα δάκρυα σας.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Σοφία Φιλιππίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γερμανική
Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στο Κρατικό Ωδείο
της ίδιας πόλης. Έκανε για ένα χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Θεατρολογίας της
Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ήταν μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της
«Τέχνης» Θεσσαλονίκης (1971-1979) και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1980-
1985). Εργάστηκε 8 χρόνια ως ωρομίσθια καθηγήτρια γερμανικών στα ΚΑΤΕΕ Σίνδου, θέση
την οποία εγκατέλειψε αμέσως μετά την μονιμοποίηση της.

Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός,σκηνοθέτης και συγγραφέας στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους μεγάλους σκηνοθέτες στα κεντρικά θέατρα της Αθήνας καθώς και με το Εθνικό θέατρο, το θέατρο τέχνης -Κάρολος Κουν, θέατρο της οδού Κυκλάδων -Λευτέρης Βογιατζής, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Ηρώδειο, θέατρο Λυκαβηττού, φεστιβάλ Ελευσίνας, Φιλίππων, Εθνική Λυρική Σκηνή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κά. Το 2000 οργάνωσε την φοιτητική ομάδα στο Σύλλογο φοιτητών του Πνευματικού κέντρου της Κρητικής Εστίας (στο Παγκράτι) και ως καλλιτεχνική διευθύντρια ανέβασε πειραματιζόμενη -πάνω σε συνθέσεις ποιητικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων- δώδεκα παραστάσεις (2000-2013).

Δίδαξε θέατρο και υποκριτική στα «Σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης» του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την Ελλάδα 2002-2005.Από το 2010 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΚΕ «τ3χνη» και ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία, την μετάφραση, την θεατρική έρευνα και τα Σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας που οργανώνει στο «Μαγαζάκι της τ3χνης». Τον Δεκέμβριο του 2015 οι εκδόσεις Καστανιώτη εξέδωσαν το βιβλίο της «Με μια σκάλα στο φεγγάρι» με τα κείμενα της στήλης «Η ματιά της Σοφίας» από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία του Σαββάτου» 2012- 2014.Τον Μάιο του 2023 οι Εκδόσεις Σοκόλη εξέδωσαν το δεύτερο της βιβλίο «Το τραγούδι της μαύρης τρύπας» (μικρά κείμενα με τίτλους και υποσημειώσεις)

«ΑΣΠΡΟ, Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου, Αριστερά και σχέδιο Μάρσαλ»

Μαρία Σαμπατακάκη

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 19.00

To Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Κέδρος συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σαμπατακάκη «ΑΣΠΡΟ, Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου, Αριστερά και σχέδιο Μάρσαλ». Πρόκειται για μία μονογραφία που πραγματεύεται την εξέλιξη της μεταπολεμικής πολιτικοοικονομικής ζωής ως αποτέλεσμα σοβαρής, ερευνητικής εργασίας και αρχειακής τεκμηρίωσης.

Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το 1947, στη διάρκεια του Εμφυλίου, ένας συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων στον Ασπρόπυργο, με δηλωμένη αριστερή πολιτική ταυτότητα, αναζητά αμερικανική χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Νίκος Μομφερράτος, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά και ο Στυλιανός Παττακός συμμετέχουν, εκουσίως ή ακουσίως, στο παρασκήνιο μίας ιστορίας που θα μπορούσε να είναι το πιο χαρακτηριστικό αλλά και το πιο αντιφατικό παράδειγμα της αγωνιώδους προσπάθειας μίας κοινωνίας να επιβιώσει και να προοδεύσει.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Μαρία Σαμπατακάκη σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ήταν υπότροφος του The Fund for American Studies. Ξεκίνησε την ερευνητική διαδρομή της στο Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και στο Ελληνικό

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες»

Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλο

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 19:00

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες». Το βιβλίο πραγματεύεται δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής επιθυμίας τους. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος και συντονίστρια του Athens Culture Net Δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν το κατάλαβα αμέσως. Δεν έδωσα σημασία στην τεράστια φόρα που είχα πάρει για να την εντυπωσιάσω και να την κατακτήσω. Νόμιζα ότι απλώς παίζω. Και δεν είχα άδικο από μια πλευρά. Ο έρωτας είναι το υπέρτατο παιχνίδι, και όσοι τζογάρουν σ’ αυτόν είναι υποχρεωτικά παιχνιδιάρηδες, το πιστεύω. Αν και το βασικό χαρακτηριστικό των ερωτευμένων είναι ότι γίνονται ανισόρροποι, δηλαδή τους στρίβει, τρελαίνονται κυριολεκτικά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Αθήνα, 1959) έχει δημοσιεύσει περισσότερους από είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, πέντε βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας, και μία συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Παρουσίαση του αρχείου της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί της Καταρτίσεως των Νομοθετικών Διαταγμάτων (1970-1973) – Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Τρίτη 14 Νοεμβρίου, 19:00

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του αρχείου της Συμβουλευτικής Επιτροπής «επί της Καταρτίσεως των Νομοθετικών Διαταγμάτων». Η Συμβουλευτική Επιτροπή συγκροτήθηκε το 1970 και λειτούργησε έως το 1973, έχοντας γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση της Δικτατορίας χαρακτήρα. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ταξινόμησης του αρχείου της, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, θα γίνει αναφορά στη λειτουργία της καθώς και στη συγκρότηση, τη δομή και τα περιεχόμενα του αρχείου.
Εισηγήτριες θα είναι η κ. Άντζελα Καραπάνου, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκη της Βουλής, και η κ.Ελευθερία-Νικολέτα Παπαδοπούλου υπάλληλος του τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Διοργάνωση για την Γερμανική Ημέρα Ανάγνωσης

Τμήμα Γερμανικών της Σχολής Μωραΐτη

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 9.00 – 11.00 &

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 10.00 – 12.00

Η Σχολή Μωραΐτη τιμά εδώ και δέκα χρόνια την Γερμανική Ημέρα Ανάγνωσης και φέτος διοργανώνει τις δράσεις της στο πλαίσιο της ημέρας, στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων. Την Γερμανική Ημέρα Ανάγνωσης στα σχολεία της Γερμανίας προσκαλούνται γνωστοί άνθρωποι από διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, οι οποίοι διαβάζουν βιβλία σε μαθητές και μαθήτριες με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου το θέμα της ανάγνωσης στην οποία συμμετέχουν παιδιά της Γ’ Δημοτικού είναι «Το διάβασμα μας ενώνει». Ενώ, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, είκοσι έξι παιδιά της Δ’ Δημοτικού από το τμήμα Γερμανικών της Σχολή Μωραΐτη μας μυούν επίσης στην μαγεία της ανάγνωσης.

*Η δράση απευθύνεται μόνο στους μαθητές της Σχολής Μωραΐτη

«Βελονιές της πρωτοπορίας»

Ζέφη Κόλια

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 19:00

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της Ζέφης Κόλλια «Βελονιές της Πρωτοπορίας». Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της μόδας όπως αυτή διαμορφώθηκε στις ιστορικές εξελίξεις του 20ου αιώνα μέσα από σημαντικά γεγονότα. Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση από τον εκδοτικό οίκο στον χώρο του Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο 20ός αιώνας εγκαινιάστηκε µε δόξα και τιμές το 1900 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού της Belle Époque και έκανε θεαματική έξοδο τη βραδιά του Millennium σε ένα παγκόσμιο πάρτι. Στο μεταξύ είχαν συμβεί πολλά: Πόλεμοι, επαναστάσεις και εξεγέρσεις γέννησαν πολιτικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οποία µε τη σειρά τους αποτυπώθηκαν στη μόδα· η ηχώ των γεγονότων καταγράφηκε µε ακρίβεια στις βελονιές της ραφής και τρύπωσε στη φόδρα των ρούχων. Μουσική, χορός, ζωγραφική, σινεμά, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ποίηση, ποπ κουλτούρα και αντικουλτούρα διαμόρφωσαν τις στιλιστικές πρωτοπορίες του 20ού αιώνα, που μοιραία κατέληξαν σε εποχιακές μόδες. Από την κατάργηση του βικτοριανού κορσέ από τον Πολ Πουαρέ ως την επανεμφάνισή του διά χειρός Ζαν Πολ Γκοτιέ κι από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής ως το street style, η μόδα προσαρμόστηκε στα δεδομένα κάθε εποχής κι ανάγκης, στροβιλίστηκε στα σαλόνια και περπάτησε στους πιο άγριους δρόμους, αντέγραψε κι αντιγράφηκε. Σήμερα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία του πλανήτη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Τον καιρό του Λοιμού

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 19.00

Το Athens Book Space συνδιοργανώνει με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Τον καιρό του Λοιμού» που εξετάζει τις επιδημίες στην αρχαιότητα που ξεπέρασαν την λογική, με ομιλητές το μεταφραστή, Στέφανο Παρασκευαΐδη, και το διευθυντή της σειράς “Διάλογοι με την αρχαιότητα” και καθηγητή, Δημήτρη Κυρτάτα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι μεγάλες επιδημίες ξεχώρισαν από πολύ νωρίς ως σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή κειμένων, τα οποία περιγράφουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπό τους στις αρχαίες κοινωνίες.

Τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξεπερνούν την ίδια την ανθρώπινη λογική και πολλές φορές αφήνουν να διαφανεί το στοιχείο της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας και της αντιφατικότητας στις αντιδράσεις των ανθρώπων. Οι ασυνήθιστες και επείγουσες συνθήκες μιας φονικής επιδημίας δημιουργούσαν δυναμικές οι οποίες επηρέαζαν ιδέες και αντιλήψεις, καλλιεργούσαν νέες συνήθειες, άγγιζαν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η εμπειρία της πρόσφατης πανδημίας κάνει τα κείμενα αυτά να μοιάζουν ασυνήθιστα επίκαιρα. Ο σημερινός αναγνώστης θα εντοπίσει προβλήματα και ερωτήματα που πιθανόν να έχουν απασχολήσει και τον ίδιο. Μπορεί μάλιστα ο αρχαίος άνθρωπος να του φανεί λιγότερο αρχαίος και περισσότερο άνθρωπος, με τους ίδιους φόβους και την ίδια θνητότητα.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:
Ο Στέφανος Παρασκευαΐδης είναι διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας. Έχει μεταφράσει το βιβλίο «Τον καιρό του λοιμού», στο οποίο έχει συντάξει την εισαγωγή και τις σημειώσεις.

Ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέας δοκιμίων σχετικών με την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Είναι ο διευθυντής της σειράς «Διάλογοι με την αρχαιότητα» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Εξερευνώντας το ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ βασισμένο στο βιβλίο ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Από τις εκδόσεις Μέλισσα

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 στις 11:30
Το Athens Book Space Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μέλισσα φιλοξενεί την δράση «Εξερευνώντας το ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ βασισμένο στο βιβλίο ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ». Μια βαλίτσα γεμάτη από αντικείμενα, παιχνίδια, βιβλία ανοίγονται και ένας ολόκληρος κόσμος –η σχολική ζωή στην αρχαία Ελλάδα- παίρνει ζωή! Γράφουμε, διαβάζουμε όπως παλιά και ανακαλύπτουμε ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Αρχαίο Σχολείο» (εκδ. «Μέλισσα») και παίζοντας κουίζ τα χνάρια των Αρχαίων Ελλήνων. Μαζί ο εικονογράφος του βιβλίου Φίλιππος Αβραμίδης. Σχεδιασμός & υλοποίηση προγράμματος «Βιβλιοδιαπλάσεις».

Αν βρεθείτε στο Πάρκο Ελευθερίας:
Μην χάσετε την έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που περιλαμβάνει προσχέδια, ντοκουμέντα και έργα του Νάσου Δάφνη από το ιστορικό project City Walls (1969-1975) που ο ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης πραγματοποίησε στο δημόσιο χώρο στη Νέα Υόρκη. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν στην Richard Taittinger Gallery, ΝΥ, από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι την άνοιξη του 2023. Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερα για:
Πάρκο Ελευθερίας
Το Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο. Μαζί με το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, και τους πέντε νέους, φιλόξενους, θεματικούς κήπους, το σημείο επανασυστήνεται ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επανέκθεση του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου και οι μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη της πόλης. Ακολουθήστε το Πάρκο Ελευθερίας σε Facebook και Instagram.
Athens Book Space
Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων είναι ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας, στην Βασ. Σοφίας. Ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, podcasts, συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά ακόμα σας περιμένουν στο νέο πολιτιστικό τοπόσημο της Αθήνας. Το Athens Book Space υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερα στο athensbookspace.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο μπορείτε να δείτε στο site: https://athensbookspace.gr
Πληροφορίες και κρατήσεις: 6974802645 (Τρίτη – Παρασκευή: 11.00-19.00 & Σαββατοκύριακο: 10.00-15.00)

Leave a Reply

Exit mobile version