Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Do I.T. – Do In Thrace

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Thinc Thrace Incubator, ολοκλήρωσε με επιτυχία το Συνέδριο Επιχειρηματικότητας “Do I.T. – Do In Thrace“.

do it in thrace

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Θερμοκοιτίδας κα Μαρία Μιχαλοπούλου, παρουσίασε τις δράσεις έρευνας και καινοτομίας του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε η παρουσίαση της Θερμοκοιτίδας από τον κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα, Project Manager της Thinc, ο οποίος ανέπτυξε το αντικείμενο και τις δράσεις της Τhinc.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συνεντεύξεις από διακεκριμένους επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες και την πορεία τους προς την επιτυχία.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό του συνεδρίου ανέλαβε η Μαρία Χρύσα Σταμπουλίδου, Δημοσιογράφος του ThrakiNet, ενώ το κομμάτι των συνεντεύξεων κάλυψαν οι:

  • Μαρία Μιχαλοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας, Καθηγήτρια ΔΠΘ
  • Βασίλης Λωλίδης, Δημοσιογράφος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • ΣταύροςΑμοιράς, Project Manager, Thinc – Thrace incubator
  • ΜιχάληςΠουσπουρίκας, Project Manager, Thinc – Thrace incubator
  • Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης “Όμορφη Πόλη”

Η έναρξη των συνεντεύξεων έγινε με τον Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & CEO της Alumil, ενός μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται γύρω από το αλουμίνιο με πάνω από τριάντα θυγατρικές εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κ. Μυλωνάς μίλησε για την αφετηρία της επαγγελματικής του διαδρομής από την πόλη της Ξάνθης. Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόκληση της παραγωγής και της εξωστρέφειας μιας επιχείρησης που δεν βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο ανταγωνισμός ήταν η έννοια που κυριάρχησε στην κουβέντα με την κα Μιχαλοπούλου, ως το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην ενδυνάμωση της εταιρείας και τους έδωσε το κίνητρο για να κάνουν το καλύτερο δυνατό ανοίγοντας τον δρόμο της επιτυχίας και καθιστώντας την εταιρεία ως μία από τις πέντε καλύτερες στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Δρ Γιώργος Σπανός, Αντιπρόεδρος & CEO της DOMES RESORTS, μία εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η συζήτηση άνοιξε με το ερώτημα αν ένας καλός γιατρός μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλός επιχειρηματίας. Ο καλεσμένος, Δρ Σπανός έκανε λόγο για τις απαραίτητες δεξιότητες που κατέχει ένας άνθρωπος και στις δύο περιπτώσεις, όπως, η αντοχή, η επιμονή, η αναλυτική ικανότητα, η γρήγορη ανάλυση καταστάσεων και η αποφασιστικότητα. Ο Δρ Σπανός αναφέρθηκε στην έναρξη της πορείας του στον τομέα της ιατρικής και στη συνέχεια στο επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα στον τουρισμό. Μεγάλη πρόκληση στην πορεία του υπήρξε η γραφειοκρατία και η περίοδος των Capital Control, που παρά τις δυσκολίες ο όμιλος κατάφερε να ανταπεξέλθει και να αναπτυχθεί.

Ο τρίτος ομιλητής του Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας “Do I.T.” ήταν ο Απόστολος Παπαδόπουλος, CEO της Meat Company. Ο κ. Παπαδόπουλος προέβη σε μια ιστορική αναδρομή από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τη δύναμη και τις προκλήσεις που συνοδεύουν την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον συντονιστή Σταύρο Αμοιρά, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις δυσκολίες της οικογενειακής επιχείρησης, επισημαίνοντας πως η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

Ο τέταρτος ομιλητής ήταν ο καταξιωμένος Πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής και Επιχειρηματίας, Βασίλης Τοροσίδης. Με λόγο ευθύ και πολύ χιούμορ, ο διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για το δύσκολο ξεκίνημά του στο άθλημα από τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε, τον Πετεινό Ξάνθης, την επιτυχημένη καριέρα του στις ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, φτάνοντας στο σήμερα και στα επιχειρηματικά του βήματα. Μεγάλη αναφορά έκανε στην πειθαρχία και στα χαρακτηριστικά που τον έφεραν στο μονοπάτι της επιτυχίας. Προς το κλείσιμο της ομιλίας του δέχτηκε 10 γρήγορες ερωτήσεις από τον συντονιστή κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα σχετικά με την πορεία του στο ποδόσφαιρο και τις ομάδες στις οποίες έπαιξε.

Ο πέμπτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Δημήτρης Σαράντης, Πρόεδρος Διευθυντικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. Η εταιρεία διαθέτει επτά εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, με έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Σαράντης περιέγραψε παραστατικά την σκληρή δουλειά που τον συνόδεψε ξεκινώντας στην οικογενειακή επιχείρηση και συνεχίζοντας τη λειτουργία της μαζί με τον αδερφό του. Ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις ζημιές που υπέστησαν. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, μαζί με τον αδελφό του και τα παιδιά τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν.

Ο τελευταίος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Γιώργος Γιορδαμλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prisma Electronics από το 1991 και μέλος Δ.Σ. εταιρειών στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ομιλιών. Ο ίδιος του έκανε λόγο για το ξεκίνημα της Prisma Electronics από οικογενειακή επιχείρηση και αναπτύχθηκε σε μια πετυχημένη και ευρέως διαδεδομένη εταιρεία. Η συνεχής αναζήτηση νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνέβαλε στην εξέλιξη και στην μεγάλη επιτυχία της εταιρείας.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου διεξήχθη Διαγωνισμός Παρουσίασης Επιχειρηματικών Ιδεών από τις ομάδες της Θερμοκοιτίδας, οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, ενώπιον ενός διακεκριμένου πάνελ κριτών και του κοινού, για την διεκδίκηση χρηματικών επάθλων.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν οι:

– Ivoluntry

– CARU – CARPOOLING APP

– Environmental Energy Solutions

– e-Αιμοδότες

– B-Hydrogen

– Glossonauts

– Syko Bookings

– EnvRio

– GreenWave

– Pickup

– Cicloo

Η αξιολόγηση των ιδεών βασίστηκε στην κρίση της κριτικής επιτροπής, που αποτελούνταν από καθηγητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και από επιφανείς επιχειρηματίες, αλλά και από την ψηφοφορία του κοινού που βρισκόταν στην αίθουσα.

Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η ομάδα Green Wave, κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο των δύο χιλιάδων ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα  Glossonauts με έπαθλο χίλια ευρώ και το βραβείο κοινού κατέκτησε η ομάδα e-Αιμοδότες με χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων ευρώ.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε σε εορταστικό κλίμα με μουσική συναυλία από τους Underhill West, ολοκληρώνοντας μια ημέρα γεμάτη έμπνευση, δικτύωση και ενδυνάμωση των δημιουργικών δυνατοτήτων.