Ημερίδα: «Ο πολιτισμός του Μεξικού συναντά τη Σύγχρονη Ελλάδα»

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και η Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα συνδιοργανώνουν την Ημερίδα, με τίτλο «Ο πολιτισμός του Μεξικού συναντά τη Σύγχρονη Ελλάδα: Αρχαιολογία, Ιστορία, Τέχνη και Διατροφή», την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 και ώρες 12.00 με 14.30, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα Στέφανος Δραγούμης), στη Θεσσαλονίκη.

ημερίδα

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση εγκαινιάζει το πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της 85ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού, η οποία τιμάται το 2024. «Στο εορταστικό πρόγραμμα η Πρεσβεία έχει αφιερώσει ιδιαίτερη θέση στην Αρχαιολογία, καθώς η Ελλάδα και το Μεξικό αποτελούν κοιτίδες πολιτισμών χιλιετιών, τα μνημεία των οποίων συνεχίζουν να γοητεύουν τον κόσμο έως σήμερα» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο Μεξικανός αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας κ. Diego De Santiago, ο οποίος ασχολήθηκε πρόσφατα με την έρευνα αρχαιολογικών χώρων που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Maya στις πολιτείες Quintana Roo, Campeche και Yucatan. Την ομιλία του Μεξικανού αρχαιολόγου κ. Diego de Santiago, θα πλαισιώσουν στην αρχή της εκδήλωσης μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με σύντομες παρουσιάσεις, στην ελληνική γλώσσα. Για τα φυτικά τρόφιμα που εξημερώθηκαν στο Μεξικό και σήμερα αποτελούν συστατικά εδεσμάτων που συναντά κανείς στη σύγχρονη Ελλάδα θα μιλήσει η Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας κα Τάνια Βαλαμώτη, παρουσιάζοντας τη συμβολή της Αρχαιοβοτανικής στην έρευνα της εξημέρωσης αυτών των φυτών στο Μεξικό. Φυτά όπως το καλαμπόκι, το αβοκάντο, το κακαόδεντρο, η φραγκοσυκιά αποτελούν την πολιτισμική συμβολή του Μεξικού στο γευστικό σύμπαν της σύγχρονης Ελλάδας. Ο τίτλος της ομιλίας της είναι «Η αρχαιοβοτανική του Μεξικού και η σύγχρονη ελληνική κουζίνα: ένας νόστιμος διάλογος».

Για την τοιχογραφία στο Μεξικό, την παράδοση και τη σύγχρονη εικαστική έκφραση της τέχνης αυτής θα μιλήσουν οι ιστορικοί της Τέχνης κ. Περικλής-Νικόλαος Μυκονιάτης και κα Ιλιάνα Ζάρρα, ενώ ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας κ. Λουκιανός Χασιώτης θα μιλήσει για την ιστορική πορεία του Μεξικού από την ανεξαρτησία ως την εξέγερση των Ζαπατίστας. Ο κ. Χασιώτης θα εξετάσει τους τέσσερις καθοριστικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν τη νεότερη ιστορία του Μεξικού: την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τη επαναστατική εμπειρία, τον ανταγωνισμό μεταξύ συγκεντρωτισμού και τοπικών ιδιαιτεροτήτων, και την επιρροή των ΗΠΑ.