Δυναμική συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 30η Διεθνή Έκθεση Agrotica 2024

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε ενεργά και φέτος στην 30η  Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων – Agrotica 2024.  Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

agrotica

Η Διεθνής Έκθεση υποδέχθηκε πλήθος επισκεπτών, αφού είναι το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα και αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τους επιστήμονες γεωπόνους, τους αγρότες, ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και απλό κόσμο που ενδιαφέρεται για τη γεωργία γενικότερα.

Στη διοργάνωση παρευρέθηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρύτανης Καθ. Σπυρίδων Κίντζιος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων, Δια Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας Καθ. Εμμανουήλ Φλεμετάκης και η Αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας Καθ. Ελένη Μήλιου, με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας, προβάλλοντας το ευρύ φάσμα των επιστημονικών πεδίων, τα οποία θεραπεύει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην Έκθεση παρέστη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Αναπληρωτής Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κ. Maurizio Martina, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  της Κύπρου κ.  Μαρία Παναγιώτου, ο Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας κ. Anton Refalo και ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας κ. Kiril Vatev.

Εξέχουσες προσωπικότητες επισκέφθηκαν το περίπτερο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως o Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά και πρώην Υπουργός κ.  Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη και κ. Ράνια Θρασκιά, καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Καθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν. Το περίπτερο του Γ.Π.Α. τίμησε με την παρουσία του και ο μεταβατικός Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Απόστολος Αποστολίδης.

Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) παρευρέθηκαν στην Έκθεση ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών των Φυτών Καθ. Δημήτριος Σάββας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Αναπλ. Καθ. Γεώργιος Παπαδομιχελάκης, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθ. Δημήτριος Μπιλάλης, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Χριστίνα Λεγάκι, o Καθ. Δημήτριος Τσιτσιγιάννης και ο Ομότιμος Καθ. Ελευθεροχωρινός Ηλίας, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Γ.Π.Α. και  τ. Αντιπρύτανης Καθ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο τ. Αντιπρύτανης, Καθ. Νικόλαος Δέρκας και  ο τ. Αντιπρύτανης και Ομότιμος Καθ. Χαράλαμπος Κασίμης. Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Γ.Π.Α. «Κωνσταντίνος Κατσίμπας» κ. Σπυρίδων Ρίζος.

Επιπλέον, πλήθος καθηγητών και ερευνητών του Γ.Π.Α. παρευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του περιπτέρου και ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για τις δράσεις καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και  τεχνογνωσίας στην έρευνα που παρέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικότερα, επισκέφθηκαν το περίπτερο του Γ.Π.Α. o Καθ. Δημήτριος Μπουράνης, η Καθ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου, o Καθ. Διονύσιος Καλύβας, η Αναπλ. Καθ. Αικατερίνη Μπινιάρη, ο Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος  Γελασάκης και οι Επίκ. Καθ. Σοφία Μαυρίκου, Κωνσταντίνος Αλιφέρης, και Κωνσταντίνος Σούλης.   

Το Περίπτερο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξένησε ερευνητικές ομάδες με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως της Καθ. Γαρυφαλλιάς Οικονόμου σχετικά με το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία καθώς και σχετικά με τη δράση δύο έργων με αυτόχθονα φυτά του Ινστιτούτου Μελέτης και Προώθησης Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών στο πλαίσιο του ΜΕΤΡΟΥ 16 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), του Καθ. Δημητρίου Τσιτσιγιάννη σχετικά με ψηφιακές τεχνολογίες για την υγεία των φυτών και τη λήψη φυτοϋγειονομικών μέτρων καθώς και με την εφαρμογή ολοκληρωμένων και καινοτόμων στρατηγικών διαχείρισης γεωργίας ακριβείας στην αμπελουργία, του Καθ. Ιωάννη Βόντα σχετικά με καινοτόμες λύσεις για τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική φυτοπροστασία των οπωροκηπευτικών της Ελλάδας, του Καθ. Διονυσίου Καλύβα σχετικά με τα γεωγραφικά  πληροφοριακά συστήματα στη ψηφιακή γεωργία, του Αναπλ. Καθ.  Ηλία Τραυλού σχετικά με την ολοκληρωμένη και αγροοικολογική διαχείριση ζιζανίων, καθώς και του Επικ. Καθ. Κωνσταντίνου Αλιφέρη σχετικά με τις καινοτόμες βιοαναλυτικές μεθόδους του Pesticide Metabolomics Group.

Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσία στο Περίπτερο των τριών Εταιρειών Τεχνοβλαστών του Γ.Π.Α. και συγκεκριμένα του “Ce.B.Tec” της ομάδας του Πρύτανη Γ.Π.Α. Καθ. Σπυρίδωνος Κίντζιου, του “Nutrisense”  της ομάδας του Κοσμήτορα Καθ. Δημητρίου Σάββα και του “EnzyCeuticals” της ομάδας του Καθ. Νικολάου Λάμπρου. Επιπλέον, επισκέφθηκαν το Περίπτερο του Γ.Π.Α. τα μέλη του Γραφείου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας Ε.Λ.Κ.Ε. Γ.Π.Α. “InnovInAgri” κ.κ. Νικόλαος Καρακούλης και Αικατερίνη Παπαδούλη, καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων Γ.Π.Α., κ. Αλέξανδρος Ταταρίδας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι κ.κ. Ουρανία Χιντιρίδου και Γεώργιος Τριλίβας από το Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, το οποίο είχε το συντονισμό και την επιμέλεια του Περιπτέρου Γ.Π.Α. στην Έκθεση, σε συνδυασμό με την πολύτιμη συνδρομή του κ. Αλέξανδρου Στιακάκη, συνεισέφεραν τα μέγιστα στη διαμόρφωση ενός άρτια οργανωμένου και στελεχωμένου περιπτέρου, το οποίο δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες, καθώς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και να λάβουν συμβολικά δώρα και αναμνηστικά. Στο περίπτερο του Γ.Π.Α. αναδείχθηκαν και οι δράσεις  του Kέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), το οποίο εκπροσώπησαν η κ. Μαρία Πλέσσα Διευθύντρια του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και η κ. Χριστίνα Παπαδοπούλου Αν. Γραμματέας του Συμβουλίου ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στη διοργάνωση του περιπτέρου του Γ.Π.Α. Επίσης, πολύτιμη ήταν η συνεισφορά της κ. Μαρίας Φραγκίσκου, Αν. Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Οικονομικού, της κ. Κατερίνας Μαυραγάνη από τη Γραμματεία Πρύτανη και του κ. Ευστράτιου Κάναρου, Αν. Προϊσταμένου Τμήματος Α΄ Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Αγροκτημάτων και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γ.Π.Α. Επιπροσθέτως, σημαντική ήταν η συμμετοχή της ηγέτιδας στον κλάδο της εκπαίδευσης και εφαρμογής υγειονομικών κανόνων κ. Μαρίας Δαουτάκου, επιβλέπουσας της επιχείρησης Shop Support – Υποστήριξη Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, στο οικοσύστημα της παρουσίασης του Γ.Π.Α.

Τέλος, η συμμετοχή αυτή τη χρονιά στην 30η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων – Agrotica 2024 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και  έλαβε θερμής και θετικής ανταπόκρισης τόσο από τους επίσημους φορείς και παράγοντες της χώρας, όσο και από τους απλούς επισκέπτες του περιπτέρου του Πανεπιστημίου. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι αφουγκράζεται την κοινωνία και συνεχώς εξελίσσεται τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, λειτουργώντας ομαδικά και συλλογικά με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινότητας σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, βασιζόμενο στο υψηλό επίπεδο ποιότητας των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.