ΑΡΘΟΥΡ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ | 4 Απριλίου στους κινηματογράφους

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Μαρκ Γουόλμπεργκ (Ο πληροφοριοδότης) πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά μιας πραγματικής, συναρπαστικής ιστορίας με συμπρωταγωνιστή έναν ανεπανάληπτο, ηρωικό σκύλο που ακούει στο όνομα Άρθουρ.

αρθουρ ο βασιλιας

Την ταινία σκηνοθετεί ο Σάιμον Κέλλαν Τζόουνς (Η οικογένεια έχει σχέδιο) σε σενάριο βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός σκύλου που έγινε θρύλος. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Σίμου Λιού (Shang-Chi και ο θρύλος των δέκα δαχτυλιδιών), Τζουλιέτ Ράιλανς (Perry Mason), Νάταλι Εμμάνιουελ (Παιχνίδι του στέμματος) και Άλι Σαλιμάν (Ο μόνος επιζών). Ο Ουκάι, ένας ημίαιμος σκύλος που βρέθηκε σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Καλιφόρνια, κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως Άρθουρ.

ΑΡΘΟΥΡ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ (ARTHUR THE KING) | Official Trailer

Σύνοψη

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα περιπέτειας 10 ημερών και 700 χιλιόμετρων μέσα στη ζούγκλα, σφυρηλατείται ένας αδιάσπαστος δεσμός ανάμεσα στον επαγγελματία δρομέα Μάικλ (Μαρκ Γουόλμπεργκ) και έναν αδέσποτο σκύλο, τον οποίο βαφτίζει Άρθουρ. Καθώς η ομάδα του Μάικλ ωθείται στα όρια της, ο τετράποδος Άρθουρ θέτει νέες βάσεις για το τι είναι νίκη, πίστη και φιλία.

Άρθουρ ο βασιλιάς

Στην πορεία της ιστορίας έχουν σημειωθεί πολλά επικά γεγονότα που μπήκαν στη σφαίρα του θρύλου. Επικές ιστορίες για τον βασιλιά Αρθούρο και τους ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης είναι τρανά παραδείγματα ανδρείας εδώ και αιώνες. Αυτός ο θρύλος ενέπνευσε τον κορυφαίο επαγγελματία αθλητή από τη Σουηδία Μίκαελ Λίντλορντ να δώσει το όνομα του βασιλιά σε έναν ξυλοκοπημένο αδέσποτο σκύλο, του οποίου η αξιοπρέπεια τον συγκλόνισε. Αυτός ο σκύλος υπέφερε ηρωικά. Ο Λίντλορντ καταλαβαίνει τι θα πει πόνος. Ποτέ δεν ήταν φαν των ζώων και ήταν πολυάσχολος ως αρχηγός μιας ομάδας ελιτ αθλητών σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Οπότε η χρονική στιγμή ήταν, πραγματικά, ακατάλληλη.

Όμως οι θρύλοι αφορούν τις προκλήσεις, όχι τη βολή. Καθώς τα νέα διαδίδονταν, τα αγωνιώδη σκαμπανεβάσματα της συνάντησης του Άρθουρ με τον Λίντλορντ τράβηξαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Η ιστορία τους ήταν αρκετά δυνατή για να εμπνεύσει δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ και μία οικογενειακή περιπέτεια, το Άρθουρ ο Βασιλιάς. Με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Γουέλμπεργκ, σε σκηνοθεσία του Σάιμον Κέθλαν Τζόουνς και σενάριο του Μάικλ Μπραντ, η ταινία βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Λιντνορντ με τίτλο Άρθουρ – Ο σκύλος που διέσχισε τη ζούγκλα για να βρει σπίτι  (Arthur: The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home).

Μέσα σε 10 μέρες και σε 700 χιλιόμετρα, σφυρηλατείται ένας αδιάσπαστος δεσμός ανάμεσα στον επαγγελματία δρομέα Μάικλ (Γουόλμπεργκ) και έναν αδέσποτο σκύλο που βαφτίζει Άρθουρ. Βασισμένη σε μία απίθανη αληθινή ιστορία, η ταινία ακολουθεί τον Μάικλ, που θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει, καθώς πείθει μία ομάδα κορυφαίων αθλητών (Σίμου Λιού, Νάταλι Εμμάνιουελ και Αλί Σαλιμάν) να συμμετάσχουν μαζί του σε έναν παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Δομινικανή Δημοκρατία. Καθώς η ομάδα ωθείται στα όρια της, ο Άρθουρ θέτει νέες βάσεις για το τι είναι νίκη, πίστη και φιλία.

Μία πραγματική ιστορία

Ο Μάικλ είναι ένας σκληροπυρηνικός επαγγελματίας αθλητής, επικεντρωμένος στη νίκη. Επενδύει όλες τις αποταμιεύσεις του σε έναν αγώνα παγκόσμιου πρωταθλήματος, μήπως και κατακτήσει τη νίκη που του ξεγλιστράει τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι σε αυτή τη φάση που συναντά έναν πληγωμένο σκύλο. Λυπάται, αλλά δεν θέλει να ασχοληθεί με έναν αντιπερισπασμό. Για να κερδίσει, πρέπει να είναι συγκεντρωμένος. Όμως, η καρδιά του διαφωνεί. Εντωμεταξύ ο Άρθουρ έχει κι εκείνος έντονο το ένστικτο της επιβίωσης, όπως και ο Μάικλ.

Η ταινία προσφέρει δράση ποτισμένη με την αδρεναλίνη ενός αγώνα αντοχής σε δύσκολες συνθήκες, και μαζί όλο το συναίσθημα που παρασύρει αυτούς τους κορυφαίους αθλητές. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ είναι ο Μάικλ, ο χαρακτήρας που βασίζεται στον αληθινό Μίκαελ Λίντνορντ.

«Προτιμώ τις πραγματικές ιστορίες, τις συναρπαστικές ιστορίες και αυτή είναι ίσως μία από τις πιο απαιτητικές σωματικά ταινίες που θα κάνω στη ζωή μου» λέει ο Γουόλμπεργκ, που υπογράφει και την παραγωγή της ταινίας. «Αλλά το αντέχεις όταν ξέρεις ότι πρόκειται για μία δυνατή ιστορία. Είναι περισσότερο από μία ταινία δράσης. Είναι μία ταινία για τις σχέσεις και τους χαρακτήρες».

«Θέλαμε ηθοποιούς που να αιχμαλωτίζουν τις συναισθηματικές πτυχές αυτών των χαρακτήρων, σπουδαίους ηθοποιούς και όχι σπουδαίους αθλητές « επισημαίνει ο Γουόλμπεργκ.

«Μου άρεσε που αυτή η ταινία είναι μία συναρπαστική περιπέτεια που εκτροχιάζεται από έναν σκύλο» λέει ο σκηνοθέτης Σάιμον Κέθλαν Τζόουνς. «Ξεκινάει σαν μία ταινία για την εμμονή της νίκης και μετά σου δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να κερδίσεις. Έχει να κάνει με το πώς ένας σκύλος βλέπει τους ανθρώπους. Ένα άστεγο πλάσμα στερημένο από τα πάντα που είναι πολύ άρρωστο και πολύ κουρασμένο, καταλήγει να έχει τις ίδιες ποιότητες με τους δρομείς. Η αποφασιστικότητα, η άρνηση να παραιτηθεί, αυτή η τρελή εμμονή του να φτάσει εκεί που πρέπει».

Ο σκηνοθέτης αντιλήφθηκε νωρίς τις προκλήσεις αυτής της ταινίας. «Δεν λέω ότι είναι εύκολο να κάνεις μία ταινία για τον στίβο, αλλά είναι συναρπαστική. Είναι γυρισμένη σε δραματικές τοποθεσίες. Είναι γρήγορη, επικίνδυνη και χρειάστηκε να μετακινήσουμε τις κάμερες μας σε απόκρημνους λόφους με το συνεργείο σε παράξενες καταστάσεις. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η σχέση ανάμεσα στον Μάικλ και τον σκύλο και ανάμεσα στους άλλους χαρακτήρες και τον σκύλο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρέπει να χειρίζεσαι τον σκύλο σαν έναν χαρακτήρα, όχι απλώς σαν σκύλο. Πρέπει να είναι ισότιμος. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να δείξουμε τα συναισθήματα του σκύλου και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους».  

Μία οικογενειακή υπόθεση

Ο Μίκαελ Λίντνορντ μοιράστηκε τις από πρώτο χέρι εμπειρίες του από τους αγώνες περιπέτειας, αυτό το παγκόσμιο αν και όχι πολύ διαδεδομένο άθλημα. Ο Λίντνορντ έχει επιβιώσει σε 10 παγκόσμια πρωταθλήματα αγώνων περιπέτειας στη 19χρονη καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα με τον Άρθουρ. «Είναι πολύ γλυκός, αλλά βλέπεις ότι έχει μεγάλο σθένος» σχολιάζει ο σκηνοθέτης για τον Λίντνορντ. «Δεν θα ήθελα να μπω σε αγώνα μαζί του, γιατί θα ήθελε οπωσδήποτε να νικήσει».

Η συνάντηση του Λίντνορντ με τον Άρθουρ, κατά τη διάρκεια του αγώνα, του αποκάλυψε μία άλλη πτυχή του εαυτού του. «Αν ήμουν σκύλος, θα ήμουν ο Άρθουρ και αν ο Άρθουρ ήταν άνθρωπος, θα ήταν εγώ» δηλώνει. «Δεν ξέρω τι έκανα για να μου αξίζει η άνευ όρων αγάπη του Άρθουρ. Ρωτάω τους φίλους μου γιατί πιστεύουν ότι με ακολούθησε. Είχαν περάσει τουλάχιστον 10 ομάδες από εκεί, συν τα συνεργεία, τους ντόπιους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γιατί διάλεξε εμένα ανάμεσα σε όλους αυτούς;».

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κοινό ανακάλυψε τον Άρθρου πριν ακόμα τελειώσει ο αγώνας του 2014. Αυτός ο μαλλιαρός, αποφασισμένος αουτσάιντερ έγινε σταρ.

Ο Λίντνορντ έγραψε ένα μπεστ σέλερ, το Άρθουρ – Ο σκύλος που διέσχισε τη ζούγκλα για να βρει σπίτι  (Arthur: The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home) το 2016, και μία συνέχεια το 2017. Ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ του αθλητικού  καναλιού ESPN με πρωταγωνιστές τον Άρθουρ και τους συναθλητές του.

Το ντοκιμαντέρ τράβηξε το ενδιαφέρον του Γουόλμπεργκ και της οικογένειας του. «Σίγουρα άξιζε να κάνουμε τα πάντα για να γίνει η ταινία» δηλώνει ο πρωταγωνιστής.

ΑΡΘΟΥΡ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ/ARTHUR THE KING

Σενάριο: Μάικλ Μπραντ

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κέλαν Τζόουνς

Παίζουν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σίμου Λιού, Νάταλι Εμμάνιουελ, Άλι Σαλιμάν, Τζουλιέτ Ράιλανς,

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζακ Ζουφρέ

Σκηνογραφία: Μελάρα Σαντάνα

Κοστούμια: Κάρολ Ράμσι

Μοντάζ: Γκάρι Ντ. Ρόατς

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Απριλίου 2024

Διάρκεια: 1 ώρα και 47 λεπτά