Άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Υποτροφιών της Σχολής Δημοσιογραφίας του Columbia University

Eάν είσαστε νέος ή έμπειρος επαγγελματίας στον κλάδο της ενημέρωσης στην Ελλάδα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 15 Απριλίου, για να διεκδικήσετε μια υποτροφία στο Πρόγραμμα Lede της Σχολής Δημοσιογραφίας του Columbia University, μια από τις σημαντικότερες και παλαιότερες σχολές δημοσιογραφίας στον κόσμο.

υποτροφίες

Πρόκειται για ένα θερινό Πρόγραμμα, διάρκειας 10 εβδομάδων, από τις 3 Ιουνίου έως τις 9 Αυγούστου, με θέμα τη δημοσιογραφία δεδομένων, καθώς και τη χρήση εφαρμογών επεξεργασίας, ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων. Κατά τη διάρκειά του Προγράμματος αλλά και σε συνέχεια της ολοκλήρωσής του, οι συμμετέχοντες θα λάβουν στρατηγική καθοδήγηση από επαγγελματίες του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD με έδρα την Ελλάδα. Οι υποτροφίες του ΙΣΝ καλύπτουν πλήρως τα έξοδα μετάβασης, διαμονής, διδάκτρων, μεταφορών και σίτισης.

«Η αριστεία στη δημοσιογραφία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, όπως, κατ’ αναλογία, είναι η χρήση δεδομένων για την αξιόπιστη δημοσιογραφία», αναφέρει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι» και Δημοσιογράφος. «Ευελπιστούμε ότι οι υπότροφοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα καλύτερα εφοδιασμένοι για την άσκηση του δύσκολου και κρίσιμου έργου τους σε επίπεδο  ενημέρωσης, κατανόησης και επίβλεψης των γεγονότων και εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους στο iMEdD και να παρακολουθήσουμε την πρόοδο του έργου που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν». 

«Η δημοσιογραφία δεδομένων ξεφεύγει από ένα στενό πλαίσιο διδασκαλίας προγραμματισμού. Το πρόγραμμα Lede επικεντρώνεται στις πρακτικές, πραγματικές δεξιότητες που δίνουν τη δυνατότητα σε ένα δημοσιογράφο να πραγματοποιήσει από ένα ενδελεχές ρεπορτάζ μέχρι να οπτικοποιήσει δεδομένα», δηλώνει ο Jonathan Soma, Καθηγητής της έδρας John S. και James L. Knight στον τομέα Επαγγελματικής Πρακτικής στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και Διευθυντής του Προγράμματος Lede. «Η άντληση πληροφοριών από δεδομένα αποτελεί βασικό μέρος του ρεπορτάζ και αποτελεί εφικτό στόχο, ανεξάρτητα από το επίπεδο της τεχνικής εμπειρίας του συμμετέχοντα».

Αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τo Πρόγραμμα

Η υποστήριξη του ΙΣΝ για την υλοποίηση του Προγράμματος Υποτροφιών Δημοσιογραφίας Δεδομένων στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Columbia University συνιστά μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Ιδρύματος για προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας, της ανεξαρτησίας και της αριστείας στη δημοσιογραφία, με προεξάρχουσα τη στήριξη του iMEdD. H δωρεά για το Πρόγραμμα Υποτροφιών έρχεται σε συνέχεια της στήριξης προηγούμενου τριετούς πιλοτικού Προγράμματος Υποτροφιών (2017 – 2019) στη Σχολή, με αντικείμενο τη δημοσιογραφία δεδομένων, την ερευνητική δημοσιογραφία και το πολυμεσικό ρεπορτάζ, και με τη συμμετοχή συνολικά 53 δημοσιογράφων από την Ελλάδα. Το iMEdD έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Columbia University για την υλοποίηση του Newsroom Essentials στο πλαίσιο του άξονα Ideas Zone στην Ελλάδα, καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων, όπως εφαρμογές της δημοσιογραφίας δεδομένων και την έννοια της επιχειρηματικότητας στη δημοσιογραφία.

Σημαντική σημείωση: Το ΙΣΝ αποτελεί αποκλειστικό υποστηρικτή του Προγράμματος Υποτροφιών και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, η επιλογή των οποίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Σχολής Δημοσιογραφίας του Columbia University.