ΕΚΠΑ: Elearning | Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με την ιστορία της ελληνικής τέχνης, τους σημαντικότερους δημιουργούς και αντιπροσωπευτικά έργα τους.

ekpa elearning


Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται η τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της μεταβυζαντινής περιόδου, της οθωνικής εποχής, της ελληνικής σχολής του Μονάχου, της γενιάς του ‘30 και της μεταπολεμικής και σύγχρονης εποχής.

Έμφαση δίδεται σε παράλληλες αναφορές στην εξέλιξη της δυτικής τέχνης και σε δυνητικές επιδράσεις της στην ελληνική, ενώ διερευνώνται επίσης οι επιρροές του ελληνικού κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου στους καλλιτέχνες και το έργο τους. Στη συνέχεια του προγράμματος, αναλύονται έργα, μέσα από πολύπλευρες προσεγγίσεις που αναδεικνύουν συσχετίσεις με το στενό ιστορικό πλαίσιο, προηγούμενες καλλιτεχνικές τάσεις και έργα ελληνικά και δυτικά, αλλά και ευρύτερες κοσμοαντιλήψεις, ενώ εντοπίζονται, παράλληλα, επιμέρους τάσεις και εξετάζονται αιτήματα και επιδιώξεις καλλιτεχνικών ομάδων και ανεξάρτητων δημιουργών.

Τέλος, το πρόγραμμα συνοδεύεται και από οπτικο-ακουστικά βίντεο παρουσίασης διαφανειών στα οποία θα μπορούν οι συμμετέχοντες/ουσες να ανατρέχουν για περισσότερες αναλύσεις έργων από επιλεγμένες μουσειακές συλλογές.


Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα έχουν αποκομίσει εποπτική γνώση του φαινομένου της εξέλιξης της τέχνης στην Ελλάδα. Αφενός, θα είναι σε θέση να κατανοούν καλύτερα τα έργα τέχνης κατά τις επισκέψεις τους σε μουσειακές συλλογές, αφετέρου, σε επαγγελματικό επίπεδο και εφόσον εργάζονται στην εκπαίδευση, θα μπορούν να αξιοποιούν παραδείγματα σχετικά με την ελληνική τέχνη και τη διαχρονική της αξία για τον εμπλουτισμό των μαθημάτων τους, εφαρμόζοντας μεθόδους βιωματικής μάθησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
•  εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης,
•  εργαζόμενους/ες σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης (γκαλερί),  πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία και πολιτιστικά τμήματα δήμων,
•  εργαζόμενους/ες στον τουρισμό, που επιθυμούν να ειδικευτούν στην οργάνωση πολιτιστικών τουριστικών πακέτων στην Ελλάδα,
•  φιλότεχνους που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ελληνική τέχνη και την ιστορία της.

Περισσότερα εδώ.