Μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες της ΔΕΘ για τα προπτυχιακά αλλά κυρίως για τα μεταπτυχιακά προγράμματα (ΠΜΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πολλά από τα οποία κινούνται στους τομείς Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, θεματικές ενότητες που αναδεικνύονται φέτος στην Πανεπιστημιακή Academia της ΔΕΘ.
Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για ΠΜΣ Τεχνητής Νοημοσύνης, Βιώσιμης Ανάπτυξης Ψηφιακών Τεχνολογιών. Γονείς, μαθητές και νέοι ρωτούν, για τα ΠΜΣ του Πανεπιστημίου μας ελληνόφωνα και αγγλόφωνα. Συγκινητικές και οι αναφορές των Alumni μας, που είτε με τα παιδιά τους είτε μόνοι τους, μας επισκέπτονται στο περίπτερό μας.
Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι συναντήσεις και η διερεύνηση περαιτέρω συνεργασιών του Πανεπιστημίου μας με τα Πανεπιστήμια που είτε φιλοξενούνται στην ΔΕΘ είτε αντιπροσωπείες τους την επισκέπτονται.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην 88η ΔΕΘ, η καθηγήτρια Μαρία-Πούλια Μποϊλέ, παρουσίασε το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων του, στον χώρο παρουσιάσεων του Akademia.
Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων πανεπιστημιακών τμημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θεμελίωσαν τις σπουδές στα συγκεκριμένα πεδία των σπουδών στη ναυτιλία και τις μεταφορές.
Τα ερευνητικά του εργαστήρια, η δυνατότητες πολύμηνης πρακτικής, τα αγγλόφωνα interdisciplinary μεταπτυχιακά προγράμματα, οι διεθνείς συνεργασίες και το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος συμβάλλουν στην παραγωγή νέας γνώσης τόσο σε παραδοσιακά ερευνητικά πεδία, όσο και σε πεδία που βρίσκονται στην αιχμή της προσπάθειας για την προσαρμογή της ναυτιλίας και των μεταφορών στο νέο, τεχνολογικά εξελιγμένο περιβάλλον που στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία, με σημαντικά ερευνητικά προγράμματα, εξοπλισμό αιχμής, καθηγητές με διεθνή παρουσία σε forums και ινστιτούτα ανά τον κόσμο, συνεργάζεται με φορείς και εταιρίες στον ναυτιλιακό τομέα παρέχοντας τεχνογνωσία, αναγκαία για την τεχνολογική εξέλιξη των λιμένων.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Εργαστηρίου στην τεχνολογική πλατφόρμα Waterborne, όπου διατυπώνονται προτάσεις, κατά προτεραιότητα, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των αναγκών που προκύπτουν σε πραγματικό χρόνο και στις εμβληματικές δράσεις ΝΗΣΟΣ, μια δράση της χώρας μας με στόχο να αναπτύξει πλήρως “Πράσινα Νησιά” αλλά και στο πρόγραμμα NAVGREEN, που στοχεύει στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.