Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Νότιου Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη της Λαμίας, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου ‘An InTelligEnt PlatfoRm for IntegRating ClimAte Services – TERRA’.
Το έργο συντονίζει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και στη συνάντηση συμμετείχαν εταίροι από 8 Χώρες. Από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συμμετέχουν η Ερευνητική Ομάδα των Ευφυών Συστημάτων Διάχυτου Υπολογισμού (iPRISM – iprism.eu) και το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτόματου Ελέγχου (rcslab.cs.uth.gr/). Οι συμμετέχοντες Καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι οι: Αναπληρωτής Καθηγητής Κολομβάτσος Κωνσταντίνος (Συντονιστής της Κοινοπραξίας), Καθηγητής Γεώργιος Φούρλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Καρράς.
Το έργο στοχεύει στο να αναδείξει την καινοτομία που μπορεί να προέλθει από τη χρήση και επεξεργασία των υπηρεσιών και δεδομένων του Copernicus. Το TERRA οραματίζεται τη δημιουργία ενός συνόλου υπηρεσιών και αλυσίδων προϊόντων λογισμικού που συνδυάζουν τις υπηρεσίες του Copernicus με τεχνολογίες αιχμής. Στόχος είναι η παροχή λύσεων που σχετίζονται με την ανίχνευση αλλαγών στις ακτογραμμές, την πρόβλεψη της διάβρωσής τους, την εκτίμηση και τον μετριασμό των κινδύνων των πλημμυρών αλλά και τον εντοπισμό περιοχών με υψηλά επίπεδα μόλυνσης στους υδάτινους πόρους. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες και θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δοκιμές σε τρεις Χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο).