Ξεκίνησε ο μεγαλύτερος Επιταχυντής Καινοτόμων Ιδεών στην Ελλάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Για δεύτερη φορά ο Επιταχυντής Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, DUTh Innovation Generator, σημείωσε μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη φάση, τα εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας (Bootcamp Trainings).

duth innovation

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από τον Κόμβο Καινοτομίας του ΔΠΘ με οργανωτικό υπεύθυνο και Φορέα Καινοτομίας την MantisBeyondInnovation, για το έργο «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Πανεπιστήμιο Αριστείας» και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.

Το Πρόγραμμα

Το DUTh Innovation Generator στόχο έχει την γέννηση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που θα οδηγήσουν στην δημιουργία startups και spin-offs από ομάδες φοιτητών/-τριών, ερευνητών/-τριών και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μέσα από μία σειρά Σεμιναρίων και mentoring sessions με αναλυτές καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Mantis Beyond Innovation.

Το πρώτο στάδιο του Προγράμματος ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου με την διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης σε όλες τις πόλεις-έδρες του Ιδρύματος, συλλέγοντας πάνω από 1000 ενδιαφερόμενους της πανεπιστημιακής κοινότητας που έμαθαν για το Πρόγραμμα και τις ευκαιρίες που παρέχει ο Κόμβος Καινοτομίας του ΔΠΘ. Το Πρόγραμμα συνέχισε με την τετραήμερη διαδικασία της γέννησης και επιχειρηματικής επιτάχυνσης καινοτόμων ιδεών, όπου χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθ. Φώτιος Μάρης, και καλωσόρισαν επίσης στο Πρόγραμμα τους συμμετέχοντες/-ουσες(innovators) η Καθ. Μαρία Μιχαλοπούλου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Επικεφαλής Κόμβου Καινοτομίας ΔΠΘ, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και ο Γεώργιος Μπρούφας Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την έναρξη των Σεμιναρίων τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στην Ξάνθη. 

Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων συμμετείχαν πάνω από 120 innovators της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου, διαμορφώνοντας κατά την πρώτη μέρα πάνω από 40 επιχειρηματικές ομάδες. Μέσα από εξειδικευμένα μεθοδολογικά εργαλεία επιχειρηματικότητας, διαδικασίες επιχειρηματικής ανακάλυψης και με την υποστήριξη των Μεντόρων τους, ανέπτυξαν πρώιμα επιχειρηματικά σχέδια με γνώμονα τόσο την δημιουργία startups όσο και την αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού εξοπλισμού που προμηθεύτηκε το ΔΠΘ στο πλαίσιο του έργου.

Οι συμμετοχές

Το DUTh Innovation Generator κατάφερε να ενώσει το σύνολο της κοινότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διαμορφώνοντας πάνω από 40 διεπιστημονικές ομάδες με innovators που προέρχονταν από όλες τις πόλεις και την πλειοψηφία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου. Την συντριπτική πλειοψηφία κατείχαν οι 36 ομάδες προπτυχιακών φοιτητών/-τριών (87%) που συμμετείχαν είτε διά ζώσης είτε εξ’αποστάσεως στα Bootcamp Trainings, ενώ παράλληλα 7 μέλη ΔΕΠ συνεργάστηκαν με φοιτητές/-τριες, ερευνητές/-τριες και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου σχηματίζοντας 4 επιχειρηματικές ομάδες (11%) καθώς επίσης και μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών. Οι ομάδες που σχηματίστηκαν ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες στις θεματικές ενότητες του Προγράμματος με τον τομέα της Αγροτεχνολογίας & Τροφίμων (AgriTech & FoodTech) να συλλέγει το 29% των ιδεών, τον τομέα του Περιβάλλοντος & Ενέργειας (GreenTech) να σημειώνει το 21%, και τις Επιστήμες της Υγείας (Biotech / HealthTech) να ακολουθούν με το 16% των ιδεών ενώ τέλος το υπόλοιπο 34% των συμμετοχών να ανήκει στην Ανοιχτή Θεματική (Open for Ideas) του Προγράμματος, με ιδέες να αφορούν τομείς όπως το SportsTech και EduTech.

Επόμενα στάδια

Οι ομάδες που διαμορφώθηκαν θα δουλέψουν μέσα από 1:1 mentoringsessions, έχοντας στην διάθεσή τους ένα μήνα προετοιμασίας για την τελική διαγωνιστική διαδικασία, βελτιώνοντας σημαντικές πτυχές του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Παράλληλα, θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στις 02 Μαΐου σε ένα βιωματικό σεμινάριο για την καλλιέργεια δεξιοτήτων και παροχή συμβουλών για την παρουσίασή τους (Pitching Skills & Tips).

Ο Τελικός

Τόσο οι ομάδες του DUThInnovationGenerator, όσοι και νέες ομάδες φοιτητών/-τριών, ερευνητών/-τριών και μελών ΔΕΠ του ΔΠΘ έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στο τελικό τριήμερο του Προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του DUThInnovationForum, του πολυσυνεδρίου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, σε χώρο και ώρες που θα ανακοινωθούν. Οι διακριθέντες του Τελικού θα διεκδικήσουν επιπλέον προνόμια καθώς και την πρόσβασή τους σε εξειδικευμένη διαδικασία Επιχειρηματικής Ωρίμανσης «Venture Builder» για την προετοιμασία τους πριν την ίδρυση startup.

Για την συμμετοχή τους στην διαγωνιστική διαδικασία (Pitching Competition) καλούνται να υποβάλλουν την πρότασή τους έως τις 05 Μαΐου στον σύνδεσμο: https://duth.mantisims.gr/open-calls.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα:https://innovation.duth.gr/duthinnovationgenerator/.