Τον ερχόμενο μήνα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει μία από τις σημαντικότερες διεθνείς επιστημονικές διοργανώσεις στον χώρο της πανεπιστημιακής παιδαγωγικής: το Διεθνές Συνέδριο για τις Συμπεριληπτικές Φοιτητοκεντρικές Παιδαγωγικές (IScP).

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 23–25 Μαΐου 2025, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, συγκεντρώνοντας πάνω από 90 ομιλητές από 16 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, η Νότια Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Διδασκαλίας και Μάθησης TOTT, της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτριας Μαρίας Βαμβακάκη, της Καθηγήτριας Ελένης Κατσαρού –Συντονίστριας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COALITION Erasmus+, καθώς και της Δρ. Κάλλιας Κατσαμποξάκη-Hodgetts, πρώην Συντονίστριας του CTL TOTT και νυν μέλους της Ακαδημαικής Επιτροπής του ΚεΔιΜΑ ΤΟΤΤ. Ως συνέδριο Ευρωπαϊκού Προγράμματος COALITION αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής καινοτομίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο διεθνές πανεπιστημιακό πεδίο.
Διεθνής Εξειδίκευση, Τοπική Ηγεσία
Κεντρικοί προσκεκλημένοι ομιλητές όπως η Kathleen M. Quinlan (University of Kent), ο David Smith (Sheffield Hallam University), η Klara Bolander Laksov (Stockholm University) και η Alison Cook-Sather (Bryn Mawr College) θα θέσουν τον τόνο για τρεις ημέρες γόνιμου επιστημονικού διαλόγου.
Ωστόσο, η παρουσίαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι εκείνη της Καθηγήτριας Ελένης Βασιλάκη από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Κυριακή 25 Μαΐου το πρωί. Η ομιλία της με τίτλο «Ευτυχία μέσω της Ενσυνειδητότητας: Μετασχηματίζοντας την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση» θα αναδείξει τον ρόλο της συναισθηματικής ευεξίας στα συμπεριληπτικά παιδαγωγικά μοντέλα – ένα ισχυρό μήνυμα από μια εξέχουσα φωνή της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.
Από τα «Ανοικτά Αμφιθέατρα» στη Θεσμική Αλλαγή
Το συνέδριο θα φωτίσει, επίσης, τα αποτελέσματα του προγράμματος COALITION, το οποίο γεννήθηκε μέσα από συνεργατικές διαδικασίες επαγγελματικής ανάπτυξης διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μέσα από την πρακτική παρατήρησης μεταξύ συναδέλφων, την οποία εισήγαγε η Δρ. Κατσαμποξάκη-Hodgetts, και ο Αντιπρύτανης κ. Καρακάσης και τη μεθοδολογία της έρευνας-δράσης που ανέπτυξε η Καθηγήτρια Κατσαρού, το πρόγραμμα συνέβαλε στη θεσμική υιοθέτηση παιδαγωγικών πρακτικών που προάγουν τον αναστοχασμό, τον σχεδιασμό για όλους και την εκπαιδευτική ισότητα.
Αυτές οι πρακτικές θα παρουσιαστούν σε συμπόσια και διαδραστικές συνεδρίες, αναδεικνύοντας πώς τα πανεπιστήμια ανά την Ευρώπη ενσωματώνουν τη συμπερίληψη των φοιτητών ως συνοδοιπόρων στον σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος και της αξιολόγησης.
Ανασχεδιασμός της Αξιολόγησης για Ισότητα και Μάθηση
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του συνεδρίου κατέχουν οι συνεδρίες που είναι αφιερωμένες στην αξιολόγηση σε συμπεριληπτικά και φοιτητοκεντρικά πλαίσια. Την Κυριακή 25 Μαΐου, διακεκριμένοι ερευνητές θα παρουσιάσουν καινοτόμα μοντέλα αξιολόγησης με θεωρητική βάση στην παιδαγωγική ψυχολογία και τον αναστοχασμό.
Ο νυν Συντονιστής του CTL TOTT, κ. Μαρίνος Αναστασάκης, θα παρουσιάσει την εργασία του για τη Δυναμική Αξιολόγηση, αξιοποιώντας την έννοια της Ζώνης Επικείμενης Ανάπτυξης του Vygotsky για τον σχεδιασμό εμπειριών μάθησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε φοιτητή.
Στην ίδια συνεδρία, η Δρ. Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts θα παρουσιάσει το μοντέλο της Συνεργατικής Αξιολόγησης Τριών Σταδίων, μια προσέγγιση που συνδυάζει την ατομική αναστοχαστική εργασία, τη συνεργασία ομάδας και την ανατροφοδότηση του διδάσκοντα. Οι δύο αυτές παρουσιάσεις θα αναδείξουν την πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην εκπαιδευτική αξιολόγηση, όχι ως εργαλείου μέτρησης της επίδοσης ή ταξινόμησης, αλλά ως μοχλού ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και ισότιμης συμμετοχής.
Ένα Συνέδριο που Αντικατοπτρίζει το Όραμά μας
Το συνέδριο θα προσφέρει:
- Πάνω από 90 εισηγητές και συντονιστές
- Συμμετοχές από 16 χώρες
- Θεματικές όπως: AI και συμπερίληψη, πολυγλωσσική εκπαίδευση, συνεργασία φοιτητών-διδασκόντων, ευεξία, σχεδιασμός για όλους, και επαγγελματική ανάπτυξη μέσω αναστοχασμού
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τοπικούς φορεις μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Κρήτης, και ευθυγραμμίζεται πλήρως με το όραμα του Πανεπιστημίου Κρήτης για διεθνοποίηση, εξανθρωπισμό και δημοκρατικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον διεθνείς ακαδημαϊκούς στον χώρο του Πανεπιστημίου μας στο Ηράκλειο, επιβεβαιώνουμε τον θεμελιώδη σκοπό μας: τη διαμόρφωση ενός μαθησιακού περιβάλλοντος όπου η συμπερίληψη, η ισότητα, η συνεργασία και η ακαδημαϊκή αριστεία συνυπάρχουν αρμονικά.
Για το πλήρες πρόγραμμα και τα βιογραφικά των ομιλητών επισκεφτείτε: tott.uoc.gr
Η εγγραφή είναι ακόμη ανοιχτή και δωρεάν.