Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Εκπαιδευτικό Σχολείο με θέμα «Γυναίκες Ειρήνη και Ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία το εβδομαδιαίο Εκπαιδευτικό Σχολείο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: Κοιτάζοντας στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής» (“Women, Peace and Security: Looking at the Western Balkans and the MENA region”).

πανεπιστήμιο μακεδονίας

Το Σχολείο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το Σχολείο ενισχύθηκε επίσης από το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές: Οικονομικά και Πολιτική» (MSc in Shipping and Sea Transporation: Economics and Politics), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το θεματολόγιο πολιτικής «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της χώρας μας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025 και 2026. To συγκεκριμένο θεματολόγιο ΓΕΑ υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή της ισότητας και συμβάλλει στη χρηστή διακυβέρνηση των κρατών.

Το Τμήμα ΔΕΣ, έχοντας υιοθετήσει μια πραγματιστική προσέγγιση ως προς την διεθνή προώθηση του Θεματολογίου ΓΕΑ, προωθεί την ετήσια διοργάνωση αυτής της εκπαιδευτικής δράσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση με την Έδρα UNESCO για «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ομιλητές και ομιλήτριες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και άλλους ελληνικούς φορείς, καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, μετέφεραν την τεχνογνωσία τους από καλές πρακτικές «επί του πεδίου» σε θέματα ενδυνάμωσης της επιτελικότητας (agency) των γυναικών σε ζητήματα οικοδόμησης της ειρήνης, πολιτικών προστασίας κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων και ακραίας βίας (extreme violence) καθώς και του ρόλου των γυναικών σε όλο το φάσμα διαχείρισης μιας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ειρήνευσης και διαμεσολάβησης.

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», Φωτεινή Μπέλλου, «η θεματική λαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Θεωρούμε ότι ανταποκρινόμαστε στο ανερχόμενο ενδιαφέροντος της Ελλάδας, σχετικά με το θεματολόγιο πολιτικής Γυναίκες., Ειρήνη και Ασφάλεια (ΓΕΑ) για το οποίο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ονομαστικά εμφανίζεται ως υποστηρικτής στην εφαρμογή του αντίστοιχου Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης που έχει ανακοινωθεί από το 2023». Η κ. Μπέλλου υπογραμμίζει επίσης ότι «με τη διοργάνωση αυτή ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη να προάγουμε, μέσω διεθνών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, στην ενίσχυση της συμπεριληπτικής διακυβέρνησης, γενικώς, και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων και οικοδόμησης της ειρήνης, ειδικότερα. Επιτακτικότερη είναι η ανάγκη να στραφούμε στην γειτονιά μας και να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανάλογα με τον ρόλο που επιτελούμε. Με αυτή τη λογική, τα Δυτικά Βαλκάνια και η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (ΜΕΝΑ) αποτελούν μια άκρως ενδιαφέρουσα περιοχή για τα συμφέροντα της χώρας μας.  Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο σεμινάριο ανταποκρίνεται στην υποχρέωση  του Τμήματος ΔΕΣ να εκτελεί εκπαιδευτική διαδικασία ως μέλος της Εκτελεστικής Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο είμαστε μέλη από το 2015. Παράλληλα η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα συμβάλλει στην ορατότητα του Τμήματος στο εξωτερικό καθώς και στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».