Χρυσά βραβεία απέσπασαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον ετήσιο διαγωνισμό «Education Leaders Awards 2025». Τόσο το πολυβραβευμένο μέχρι σήμερα «Teen Business School», όσο και το πρώτο πλήρως αναγνωρισμένο Επαγγελματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακατεύθυνσης στην «Ανάπτυξη Επιχειρησιακών Συστημάτων Λογισμικού», διακρίθηκαν ως τα καλύτερα στην κατηγορία τους.

Ειδικότερα, βραβείο «GOLD», απέσπασε στην κατηγορία «Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας και Νεανική Επιχειρηματικότητα στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Teen Business School – Teen Business School για νέους με κώφωση/βαρηκοΐα», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Νικολαΐδη.
Είναι το γνωστό καινοτόμο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για νέους και νέες 14–18 ετών που δημιουργήθηκε το 2016 για να καλύψει το κενό στην επιχειρηματική εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοχευμένες δράσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάρτιο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 13 κωφούς/βαρήκοους, από 16 έως 27 ετών, με δωρεά του «Deloitte Greece Foundation» και με την ενεργή υποστήριξη των στελεχών της εταιρίας.
Αντίστοιχα, βραβείο «GOLD» απέσπασε στην κατηγορία «Δεσμός με την Κοινωνία στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» του εκπαιδευτικού διαγωνισμού, το πρώτο πλήρως αναγνωρισμένο Επαγγελματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Aνακατεύθυνσης στην «Ανάπτυξη Επιχειρησιακών Συστημάτων Λογισμικού», το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του «Deloitte Competence Center».
Το μεταπτυχιακό αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη έλλειψη 83.000 επαγγελματιών πληροφορικής στην Ελλάδα έως το 2030. Το πρόγραμμα σπουδών, σχεδιασμένο με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς, καινοτομεί συνδυάζοντας τεχνικές και ήπιες δεξιότητες, προσφέροντας ευκαιρίες επανειδίκευσης, προοπτικές άμεσης απασχόλησης και χρηματοδότηση των διδάκτρων από την Deloitte. Στόχος είναι η αναστροφή της διαρροής επιστημονικού δυναμικού και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε διεθνές κέντρο τεχνολογίας και γνώσης. Ο πρώτος κύκλος του μεταπτυχιακού ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.