Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν, με την υπογραφή Προκαταρτικής Συμφωνίας, στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Κοινού (Dual) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς θα λειτουργήσει το πρώτο κοινό εξαετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που θα οδηγεί στην απονομή του διπλού Πτυχίου Ιατρικής.

Η υπογραφή της Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης ικανοποίησης και συνεργασίας από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, τον Αναπληρωτή Πρύτανη και Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter Καθηγητή Richard Holland, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητή Ευστάθιο Ευσταθόπουλο καθώς και τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου, ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθώς και ο Καθηγητής Μάριος Πολίτης, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Exeter, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση και υλοποίηση της συνεργασίας.
Το κοινό πρόγραμμα θα διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα, με συμβολή ακαδημαϊκών δασκάλων και από τις δύο Ιατρικές Σχολές, και θα έχει έδρα στην Αθήνα. Αναμένεται να υποδεχτεί την πρώτη ομάδα φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2028. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει μια καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία με διεθνές αποτύπωμα, δίνοντας στους αποφοίτους τη δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα λαμβάνουν δύο πτυχία – από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Exeter – και θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση ειδικότητας τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα, ως απόφοιτοι αναγνωρισμένων ιατρικών σχολών και των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η σύσταση Στρατηγικής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα επιβλέπει την ανάπτυξη του προγράμματος και θα διασφαλίζει την ποιότητα και την εναρμόνιση των σπουδών με τα πρότυπα και των δύο χωρών. Η τελική σύμβαση συνεργασίας θα συναφθεί μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ακαδημαϊκές και ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας (General Medical Council και ΕΘΑΑΕ αντίστοιχα).
Η δημιουργία του κοινού αυτού προγράμματος αποτελεί μια ιστορική συνεργασία που αλλάζει τα δεδομένα της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μεταξύ δύο κορυφαίων πανεπιστημίων και εντάσσεται στη στρατηγική διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προωθώντας την καινοτομία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.