Τα Τμήματα Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος και Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου προκηρύσσουν για το ακαδ. έτος 2020-2021 το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (New Technologies in Environmental Education and Sustainable Development).
Το πρόγραμμα οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 18/29-05-2020 απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος (ΦΕΚ 3610/29.08.2020, τ. Β’).
Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (στα αγγλικά: New Technologies in Environmental Education and Sustainable Development). Το πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης, και δεν παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης στους υποψηφίους προς ένταξη.
Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 είναι 30.
Αντικείμενο του Προγράμματος
Το ΔΠΜΣ στις “Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” στοχεύει στην προώθηση των πρακτικών εφαρμογών των σύγχρονων Τεχνολογιών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση Δημιουργικών Τεχνολογιών για την απόδοση του εκπαιδευτικού περιεχομένου μέσω σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, αλλά, και σε ένα περισσότερο σύνθετο επίπεδο, στη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης επί περιβαλλοντικών θεμάτων μέσω των σύγχρονων μορφών ψηφιακής τέχνης.
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η παροχή εξειδίκευσης στη διαθεματική επιστημονική περιοχή που προκύπτει από την τομή των επιστημονικών πεδίων του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης, των Νέων και Δημιουργικών Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών, αλλά και της Ψηφιακής Τέχνης, και βασικός στόχος είναι η μεταφορά εξειδικευμένης γνώσης και η ανάπτυξη τυπικών και δημιουργικών δεξιοτήτων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν τη διάδοση της αειφόρου ανάπτυξης και της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων.
Πληροφορίες για το Πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα Σπουδών του ΔΠΜΣ είναι διαρθρωμένο σε τρία εξάμηνα και περιλαμβάνει κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα την παρακολούθηση Εκπαιδευτικών Ενοτήτων και κατά το τρίτο εξάμηνο την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η παρακολούθηση των Εκπαιδευτικών Ενοτήτων συνίσταται στον συνδυασμό θεωρητικής παρουσίασης εννοιών και καθοδηγούμενου ερευνητικού/ καλλιτεχνικού έργου με τη μορφή εκπόνησης ατομικών ή ομαδικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών. Στο τρίτο εξάμηνο εκπονείται επιβλεπόμενο ατομικό ερευνητικό έργο που ολοκληρώνεται με την συγγραφή και υποστήριξη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην αγγλική γλώσσα.
Οι διδασκόμενες Εκπαιδευτικές Ενότητες είναι εξαμηνιαίες και περιλαμβάνουν συνδυασμό διδασκαλίας (μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων) και εκπόνησης ερευνητικής εργασίας. Οι ανωτέρω εργασίες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 50% του διδακτικού έργου της εκάστοτε Εκπαιδευτικής Ενότητας. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, με κάποια μέρη της διδασκαλίας να δύναται να πραγματοποιηθούν και στην αγγλική (π.χ. στην περίπτωση προσκεκλημένων διδασκόντων από το εξωτερικό). Η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων πραγματοποιείται είτε διά ζώσης, είτε εξ αποστάσεως (έως του 50% του συνόλου των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ενοτήτων ή/και των σεμιναρίων). Στις ανωτέρω περιπτώσεις, είναι διαθέσιμη ειδική πλατφόρμα σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Ειδικά για το ερευνητικό σκέλος των εκπαιδευτικών ενοτήτων, η υλοποίησή του πραγματοποιείται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπό την διαρκή επίβλεψη των αντίστοιχων διδασκόντων, οι οποίοι παρακολουθούν την πρόοδο της υλοποίησης σε συγκεκριμένες ομαδικές ή ατομικές εκπαιδευτικές συνεδρίες (διά ζώσης ή εξ αποστάσεως).
Ο τρόπος εξέτασης σε κάθε Eκπαιδευτική Eνότητα (γραπτή, προφορική, με εργασία/ εργασίες) ανακοινώνεται στην αρχή του αντίστοιχου εξαμήνου.
Σημειώνεται ότι, καθώς η εξέλιξη της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης παραμένει άδηλη, σε περίπτωση που ληφθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας για την αποφυγή της διασποράς του ιού COVID-19, και επιβληθεί εκ των πραγμάτων η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το ΔΠΜΣ διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, και, σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου και τη νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα αντίστοιχα θέματα.
Υποβολή Αιτήσεων
Στο ΔΠΜΣ «Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής θετικής ή θεωρητικής κατεύθυνσης, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, καθώς επίσης και κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών, στα ακόλουθα αντικείμενα:
α) Περιβαλλοντικές Επιστήμες (π.χ. πτυχιούχοι τμημάτων Περιβάλλοντος, Γεωτεχνικών),
β) Θετικές Επιστήμες (π.χ. πτυχιούχοι τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Πολυτεχνικών Σχολών),
γ) Πολιτισμικό Περιβάλλον (π.χ. πτυχιούχοι τμημάτων Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Οπτικοακουστικών Τεχνών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας),
δ) Περιβαλλοντική Επικοινωνία (π.χ. πτυχιούχοι τμημάτων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας),
ε) Βιώσιμη/Αειφόρο Ανάπτυξη (π.χ. πτυχιούχοι τμημάτων Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικής Επιστήμης, Τουριστικών Σπουδών).
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω κατηγοριών και Τμημάτων οι οποίοι, εφόσον γίνουν δεκτοί, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΔΠΜΣ μόνο αν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους έως και την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ταχυδρομικώς από τις 15/10/2020 μέχρι και την 15/11/2020.