9 Tips Για Να Χάσετε Βάρος

Γνωρίζατε πως η αλλαγή σε βασικά πράγματα της κουζίνας σας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την απώλεια βάρους;;

tips gia na xasete baros

«Είναι πιο εύκολο να αδυνατίσεις μέσω του σχεδιασμού παρά να αδυνατίσεις με τη θέλησή σου», λέει ο Brian Wansink, διευθυντής του εργαστηρίου τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell και συγγραφέας του βιβλίου, Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life.

Για χρόνια, ο Wansink είχε αναλάβει να εξοντώσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ωθούν τους Αμερικανούς, να τρώνε πάρα πολύ.

“Τρώμε χωρίς να σκεφτόμαστε”, λέει. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερες από 200 αποφάσεις σχετικά με το φαγητό κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου του τι και του πότε θα φάνε. Έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι τρώνε συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που βάζουν στο πιάτο τους, σε ποσοστό περίπου 92%.

Ο Wansink έχει μελετήσει τη διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων για περίπου 25 χρόνια και μαζί με τους συνεργάτες του έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες μελέτες για το πώς και γιατί τρώνε οι άνθρωποι. Όταν πρόκειται για την αναδιάταξη της κουζίνας, συνιστά:

• Μετακινήστε τα πιο υγιεινά τρόφιμα σε ορατά σημεία. Αναδιατάξτε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας, ώστε τα πρώτα τρόφιμα που βλέπετε να είναι τα πιο υγιεινά, λέει ο Wansink. Προτείνει να έχετε ένα μπολ με δύο ή περισσότερα φρούτα σε κοινή θέα στην κουζίνα ή την εργασία σας.

• Κάντε τα δελεαστικά και ομολογουμένως ανθυγιεινά τρόφιμα «αόρατα» και τοποθετήστε τα σε δυσπρόσιτα σημεία. Μην έχετε ορατά τρόφιμα στην κουζίνα σας άλλα, εκτός από φρούτα.

• Αδειάστε την κουζίνα σας. Η έρευνά του Wansink, δείχνει ότι οι γεμάτες κουζίνες ωθούσαν τους ανθρώπους να τρώνε 44% περισσότερο τα σνακ τους από μια κουζίνα που ήταν οργανωμένη και πιο άδεια.

• Η κουζίνα δεν είναι μέρος για να χαλαρώσετε. Όσο περισσότερο «κολλάτε» στην κουζίνα σας, τόσο περισσότερο θα τρώτε, οπότε μην έχετε άνετες καρέκλες, τηλεοράσεις, υπολογιστές ή tablet στην κουζίνα, λέει ο Wansink.

• Μην αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες φαγητών.

• Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και κουτάλια σερβιρίσματος.

• Χρησιμοποιήστε μικρότερα και πιο στενά ποτήρια όταν θέλετε να καταναλώνετε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Όσο αφορά το νερό όμως….προτιμήστε τα μεγαλύτερα ποτήρια σας!

• Αποφύγετε να κάνετε άλλες δραστηριότητες την ώρα που τρώτε. Η έρευνά του Wansink δείχνει ότι όσοι άνθρωποι ανέφεραν ότι παρακολουθούν τηλεόραση κατά τη διάρκεια του δείπνου, τόσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης μάζας σώματος τους (αριθμός που λαμβάνει υπόψη το ύψος και το βάρος).

«Όταν μια οργανωμένη κουζίνα μπορεί να προκαλέσει αυτοέλεγχο, μια αποδιοργανωμένη κάνει το αντίθετο».