Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης

Με την εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού κι ενός «διστακτικού» αλλά πετυχημένου πρώτου φεστιβάλ στην covid εποχή, o Δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί φέτος να φέρει και πάλι στην «καρδιά» της πόλης, το θέατρο της Ρεματιάς, περισσότερες Νύχτες Αλληλεγγύης τηρώντας με αταλάντευτη προσήλωση τα μέτρα προστασίας που μας έκαναν πέρυσι να γιορτάσουμε μια απόλυτα ασφαλή διοργάνωση.

festival rematias

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021, διαρκεί από τις 21 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, και αριθμεί 50 Νύχτες Αλληλεγγύης, στις περισσότερες από τις οποίες, μολονότι δεν λείπουν εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζονται πολλές θεατρικές παραστάσεις, με στόχο την υποστήριξη των δημιουργών και όλων των εργαζομένων στον χώρο του θεάτρου, ο οποίος δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου με τους εσωτερικούς χώρους να παραμένουν κλειδωμένοι επί μακρόν.

Την αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους του θεάτρου, η Ρεματιά θα εκφράσει επίσης διαθέτοντας φέτος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ), τα είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρουν κάθε χρόνο οι θεατές, στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, σημειώνει σχετικά: «Το θέατρο αποτελεί διαχρονικά τον “πνεύμονα” της πόλης, της πολιτείας και των πολιτών και είναι χρέος μας να του προσφέρουμε το οξυγόνο που στερήθηκε, το οξυγόνο που χρειάζεται για να αναπνεύσει και που τελικά μας προσφέρει για να αναπνεύσουμε. Και θέατρο είναι ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτό. Η επιβίωσή του είναι ταυτισμένη με την επιβίωσή τους. Κι εμείς εδώ στη Ρεματιά κρατάμε ζωηρή στη μνήμη μας αυτή την εμπειρία».

Από τη σκηνή της Ρεματιάς θα περάσουν και φέτος καταξιωμένοι και δημοφιλείς καλλιτέχνες, ωστόσο παραμένοντας πιστό στις δεσμεύσεις του, το φεστιβάλ στηρίζει τους νέους και λιγότερο προβεβλημένους δημιουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά και η Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, OUR FESTIVAL από την ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς», που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, παρουσιάζοντας καθημερινά περισσότερες από μία παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κουκλοθεάτρου, video art, παραστάσεις για παιδιά, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Τις εκδηλώσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα με ελεύθερη είσοδο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα έως και 300 θεατές, αφού προμηθευτούν το δελτίο εισόδου τους από τον ιστότοπο www.viva.gr.

Παράλληλα με τις παραστάσεις στη Ρεματιά, το φετινό φεστιβάλ έχει υπό τη σκέπη του και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πιο περιορισμένο κοινό σε γειτονιές της πόλης. Εκτός από παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και κουκλοθεάτρου που θα μας θυμίσουν μιαν εποχή άλλης αθωότητας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ προγραμματίζονται ακόμη εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα πρωτοπόρο έργο που φιλοδοξεί να κάνει το αρχαίο μνημείο μέρος της καθημερινότητας και της πολιτιστικής μας αλληλεπίδρασης.

Παρούσα στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 θα είναι φυσικά και η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με την επιμέλεια και πιστοποίηση της οποίας θα παρουσιαστούν προσβάσιμες σε όλους και όλες, ως προς το περιεχόμενο, έξι εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού. 

Για μια ακόμη χρονιά οι συνθήκες δεν θα επιτρέψουν και φέτος στη Ρεματιά να ξεχειλίσει από κόσμο, ούτε στον Δήμο Χαλανδρίου να απευθύνει ένα θερμό κάλεσμα για αθρόα προσέλευση του κόσμου στο αγαπημένο μας θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε και πάλι τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας κι όσο περιμένουμε τη μέρα που θα μπορούμε και πάλι ελεύθερα να ανταλλάξουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές μας στην αγαπημένη μας Ρεματιά, μπορούμε πια τουλάχιστον να αναγνωρίζουμε με ασφάλεια πίσω από τις μάσκες, τα χαμόγελα στα πρόσωπα που ανταμώνουμε. Στη Ρεματιά. Στο αγαπημένο μας θέατρο, στο θέατρο που μας στηρίζει, στο θέατρο που στηρίζουμε.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

‘Ωρα έναρξης εκδηλώσεων: 8.30 μ.μ.

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Έρως μονόπτερος ο πλάνης

Εδώ ο κόσμος καίγεται, με τον έρωτα θα ασχολούμαστε; Όταν όμως ο Έρωτας είναι Μονόπτερος και Πλάνης, δηλαδή ένας από μας, ασχολείται αυτός μαζί μας και φτιάχνει ένα ερωτικό μενού, από κείμενα, ποίηση, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και τραγούδια διασκευασμένα για φωνή και κοντραμπάσο

Ερμηνεία: Μαρία Φλωράτου

Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Γεννατάς

Κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Διασκευή – σύνθεση μουσικής: Διονύσης Μπάστας

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η χειραφέτησις του Γεωργίου Σουρή

Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα

Ο Γεώργιος Σουρής μέσα απ’ αυτή τη σάτιρα, υποστηρίζει ουσιαστικά τη χειραφέτηση της γυναίκας και ονειρεύεται να τη δει μορφωμένη, απολυτρωμένη από κοκεταρίες και σνομπισμούς, με δικαιώματα στη ζωή, που θα την κάνουν ν’ αναδειχτεί δημιουργικός κοινωνικός παράγοντας, αλλά και χωρίς να καταπατά τη γυναικεία της φύση.

Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης
Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας

Σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Βασιλοπούλου

Παίζουν: Αναστασία Aποστόλου, Μαρίνα Αντωνίου, Τίνα Βασιλοπούλου, Ελένη Δήμου , Μαρία Καραβά, Ελπίδα Κοτρόγιαννου, Γιώργος Λέπουρης, Εύη Μασιάλα, Δημήτρης Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Λάμπρος Πανόπουλος, Κατερίνα Σκόρδη-Τσούρα, Αναστασία Τουρκαντώνη, Δημήτρης Τσαόπουλος, Όλγα Φωτίου.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Πατέρας μου η Αθήνα της Μάνιας Παπαδημητρίου

Παλιοί κανταδόροι, πλούσιοι και φτωχοί, έμποροι και διανοούμενοι, εργαζόμενοι και φοιτητές μαζεύονταν κάποτε για να πιουν το κρασί τους και να τραγουδήσουν με κιθάρες κι ένα μπουζουκάκι όλα τους τα ντέρτια. Τη λαογραφία τούτης της πλευράς της Αθήνας εξερευνούν έξι νέοι και παλιότεροι ηθοποιοί και μουσικοί μέσα από τα μάτια του πατέρα, έτσι όπως τα αφηγήθηκε στην κόρη, Μάνια Παπαδημητρίου.

Παίζουν μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου (πιάνο, ακορντεόν), Τάσος Αντωνίου (κιθάρα, μαντολίνο), Θοδωρής Ζέης ( Μπουζούκι), Μάτα Καστρησίου (κρουστά, μεταλλόφωνο)

Τραγουδούν: Τάσος Αντωνίου, Μάτα Καστρησίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μάνια Παπαδημητρίου

Θεατρική Αφήγηση – περφόρμινγκ: Μάνια Παπαδημητρίου, Τάσος Αντωνίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μάτα Καστρησίου

Προσβάσιμη μουσικοθεατρική παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

HIDRANT FESTIVAL 

Δράσεις UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο ΚΑΤΩ ΕΑΥΤΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ, 21:30

Μενίδι – Κολωνάκι: Ένα αρχαίο υδραγωγείο δρόμος

«Ο Κάτω Εαυτός» ακολουθεί τα χνάρια του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων που διατρέχει υπογείως την πόλη. Ο Θάνος Κοσμίδης στα συνθεσάιζερ και άλλα όργανα, η Ειρήνη Αλεξίου στον χορό και η Φένια Σχοινά στο μικρόφωνο, μας προ(σ)καλούν να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας. 

Διάρκεια: 70’ 

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

DeMOS THE GAMEΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, 17:30

Ένα διαδραστικό παιχνίδι ανάπτυξης δεξιοτήτων συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. 

Οχτώ ομάδες, μια διαδρομή πάνω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην πόλη του Χαλανδρίου, μια live-art εμπειρία.

Ο χάρτης της πόλης αποτελεί το ταμπλό του επιδαπέδιου παιχνιδιού, όπου οι παίκτες κινούν τα πιόνια τους. Το ταμπλό μετασχηματίζεται σε μια τρισδιάστατη σπείρα που ορίζει τον τρόπο κίνησης μέσα στην πόλη. 

Διάρκεια: 3 ώρες

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με email στοcontact@urbandigproject.org
ή τηλεφωνικά στο 6985 069 300 (μέγιστος αριθμός 40 άτομα)

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ,ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, 17:30

Τρεις πράξεις με τελετάρχη έναν θεατρικό χαρακτήρα: ένα φανταστικό πρόσωπο που έχει καταδυθεί και διανύσει το Αδριάνειο υδραγωγείο και θέλει να μας προετοιμάσει για να κάνουμε το ίδιο. Ο ταξιδιώτης αυτός, μαζί με την παρέα του, μυεί τους συμμετέχοντες στον αόρατο κόσμο του Αδριάνειου. Το τρίπτυχο μνημείο-νερό-δίκτυο διαπερνά το πρόγραμμα της ημερίδας και οδηγεί σε έναν οργανωμένο διάλογο με εκλεκτούς καλεσμένους, όπου θα συνδιαμορφωθεί το κοινό όραμα για την αξιοποίηση του “κοινού” αδριάνειου κεφαλαίου.

Διάρκεια: 3 ώρες

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με email στοcontact@urbandigproject.org
ή τηλεφωνικά στο 6985 069 300 (μέγιστος αριθμός 80 άτομα)

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Lappuntamento στη Ρεματιά…

Συναυλία για φωνή και πιάνο με πολύ γνωστά, μελωδικά τραγούδια και ντουέτα της εποχής των ‘60s, ‘70s, ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου, με τη Τζίνα Πούλου και τον Κρατερό Κατσούλη.

Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Απο-στάσεις

Με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου

Στο κινούμενο λεωφορείο της ζωής, που κάνει στάση καθρεφτίζοντας την ακίνητη εξέδρα των θεατών, συναντάμε τους ήρωες του έργου. Παγιδευμένοι ο καθένας στον μικρόκοσμο της θέσης του, ταξιδεύουν στη σχετικότητα του χρόνου. Ο Επιστάτης, το πρόσωπο-κλειδί, καλείται να πραγματοποιήσει τον έλεγχο των εισιτηρίων κι επί τη ευκαιρία να επισκευάσει τις “στάσεις” και τις προ-θέσεις τους. Μα ξαφνικά ένα απρόοπτο φρενάρισμα αλλάζει τα δεδομένα. Τι έχει συμβεί; Ποιο μυστήριο κρύβεται στη θέση του οδηγού; Θα μας αποκαλύψει η… “θεία” δίκη, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Στέφη Θεοδότου.

Παίζουν: Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μία χώρα δύο αιώνες μετά του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Δωδώνης, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ομάδα Anima

Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί ό,τι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα είναι όμορφο να τα μοιραζόμαστε.

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης

Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Γεβετζή

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Στάμου

Παίζουν οι ηθοποιοί αλφαβητικά: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα,

Μαρία Χάνου

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Όλος ο Κόσμος μια Σκηνή

Θεατρικό Εργαστήρι Χαλανδρίου

Το Θεατρικό Εργαστήρι Χαλανδρίου μας προσκαλεί σε μια πραγματική γιορτή, σε μια αναζήτηση της ίδιας της αλήθειας! Μέσα από μονολόγους που ακροβατούν ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, στη φάρσα και στο γκροτέσκο, οι συντελεστές της παράστασης αναμένουν να συμφωνήσουμε μαζί τους ότι “Όλος ο Κόσμος μια Σκηνή”.

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση από το Ίδρυμα Ζήση

Παράσταση με κεντρικό θέμα την Επανάσταση του 1821 από την έναρξη έως τα επινίκια.

Χοροί, τραγούδια, ήχοι και μουσικές αφιερωμένες στον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης.

Συμμετέχουν 50 χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές οι οποίοι θα συνοδεύονται από την ορχήστρα του Παναγιώτη Λάλεζα.

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ζαπατίστας – Μια παράσταση που παίχτηκε παλιά δηλαδή σήμερα

Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα ιθαγενών και Μεξικανών, που την Πρωτοχρονιά του 1994, ξεσηκώθηκε ενάντια στην καταπίεση των ιθαγενικών κοινοτήτων και ζήτησε ελευθερία και ανεξαρτησία από το κράτος του Μεξικό. Από τότε μάς καλούν με τις πράξεις τους να φανταστούμε μια καθημερινότητα διαφορετική, έναν κόσμο ανάποδα. Τον Οκτώβριο του 2020, οι Ζαπατίστας, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη ενός ολόκληρου πλανήτη να ξανά-ελπίσει και να ξανά-μαγευτεί, κόντρα στην κοινωνική απελπισία στην οποία μας έχει οδηγήσει η πανδημία και η παγκόσμια πολιτική κατάσταση, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στις πέντε ηπείρους, ξεκινώντας από την Ευρώπη. Αυτή η παράσταση είναι μια γιορτή υποδοχής τους. Αντλώντας έμπνευση από τα δικά τους λόγια και τις ιστορίες τους, οι συντελεστές της παράστασης επιχειρούν να προσεγγίσουν το Ζαπατίστικο κίνημα και να επαναδιαπραγματευτούν έννοιες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία. 

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Δανάη Λιοδάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Νικόλας Κανάβαρης

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Φρακτοπούλου

Παίζουν: Ευσταθία Λαγιόκαπα, Μαριέλα Δουμπού, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Σωτήρης Χατζηαγόρου

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Σαίξπηρ ταξιδεύει με την Αργώ

Πολιτιστικός-Επιστημονικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ»

Όταν τα πράγματα σκουραίνουν, όταν είσαι ένα χρόνο κλεισμένος στο σπίτι, όταν πλένεις τα χέρια σου 92 φορές την ημέρα, όταν το φτέρνισμα σημαίνει κάτι παραπάνω από «λες να άρπαξα κανένα κρύωμα;», όταν δεν έχεις μία και έχεις να δεις τους αγαπημένους σου μήνες, ποιόν θα φωνάξεις; Τον Σαίξπηρ! Ναι καλά διαβάσατε, τον Σαίξπηρ θα φωνάξεις διότι ο Big Willie έχει όλες τις λύσεις μέσα σε 38 έργα κι εκατοντάδες σονέτα και σοφές ρήσεις.

Παίζουν: Ιάκωβος Μανωλάς, Αποστολία Ευθυμίου, Αντώνης Δημητριάδης, Σοφία Λιπατεντζόγλου, Καίτη Σιούτη, Ξένια Ροδοθεάτου, Σωτηρία Φορτώση, Αλέξης Καϊμάκης, Θανάσης Υφαντόπουλος, Ντίνα Στεφάνου

 Έμμετρα κείμενα: Αντώνης Δημητριάδης

Σύνθεση, διδασκαλία, σκηνοθεσία: Ιωάννα Μπακαλάκου

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ρήγας Φεραίος του Γιάννη Σολδάτου

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού από τους Θεατρίνων Θεατές

Οι Θεατρίνων Θεατές, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, επιλέγουν το θρυλικό πρόσωπο του Ρήγα Φεραίου για να παρουσιάσουν τη ζωή, το έργο και τη σημαντική συμβολή του στον αγώνα για την απελευθέρωση, σε μια παράσταση με τη μορφή λαϊκού ορατορίου.

Ερμηνεύουν: Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιάννης Τσιώμου, Στάθης Παναγιωτίδης, Μάνος Χατζηγεωργίου , Όλγα Πρωτονοταρίου, Σόνια Κωτίδου, Νίκος Χαλατζίδης, Νίκος Γιάννακας.

Στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη.