Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και βρισκόμαστε και επίσημα, στη μετά-ανακοίνωσης-βάσεων εποχή! Το ποσοστό των μαθητών που δεν θα φοιτήσουν, σε κάποιο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, έχει εκτοξευτεί συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.
Το γεγονός αυτό από μόνο του, είναι αρκετό για να προκαλέσει ιδιαίτερο άγχος στους απόφοιτους μαθητές, που είδαν τη σχολή που επιθυμούσαν, να απομακρύνεται τουλάχιστον ένα χρόνο μακριά (με την προϋπόθεση ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ακόμα στο τραπέζι των επιλογών).
Η χρονιά που πέρασε, στιγματίστηκε έντονα από τις συνεχόμενες τηλεκπαιδεύσεις, απόρροια της παγκόσμιας πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη. Η αποχή από τις σχολικές αίθουσες, αλλά και το γενικότερο κλίμα, επηρέασαν, και συνεχίζουν να επηρεάζουν, τη ψυχολογία τόσο των ενηλίκων, όσο και των μικρότερων σε ηλικία. Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και η εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), από τα πανεπιστήμια, έπαιξαν και αυτές σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων και τη μείωση των εισακτέων στις σχολές.
Η επιλογή ενός αντικειμένου σπουδών, είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε απόφοιτου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φοιτητών, που ενώ ήθελαν μια πολύ συγκεκριμένη σχολή, δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τα απαραίτητα μόρια που θα τους εξασφάλιζαν μια θέση στο νέο ακαδημαϊκό έτος. Οι εναλλακτικές επιλογές για τους συγκεκριμένους μαθητές ή για τους μαθητές που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή, είναι: να δώσουν ξανά πανελλήνιες εξετάσεις, να απευθυνθούν σε κάποιο ιδιωτικό/δημόσιο ΙΕΚ ή κάποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, να βρουν ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που θα μπορούν να σπουδάσουν την πρώτη τους επιλογή.
Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι υπάρχει ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται εκτός ελλαδικού χώρου, το οποίο εντάσσεται στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου (συγκεκριμένα στα 601-800 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη Times Higher Education World University Rankings 2022), το κόστος διδάκτρων είναι 30% έως 50% χαμηλότερο από άλλα ευρωπαϊκά και υπερπόντια πανεπιστήμια, και τα μαθήματα διεξάγονται τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά;
Ο λόγος για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, της αγαπημένης μας Κύπρου! Μιας χώρας που έχει αποδείξει εδώ και χρόνια πως είναι μια ασφαλής χώρα για να ζήσεις και να σπουδάσεις. Ακόμα και αν έχεις αμφιβολίες, αν παρατηρήσεις τον τρόπο που η Κύπρος αντιμετώπισε την πανδημία του Covid-19, οι τυχόν αμφιβολίες σου θα διαλυθούν!
Γιατί να σπουδάσετε στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σας ακούμε να ρωτάτε! Θα σας πούμε ευθύς αμέσως:
- Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα 601-800 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο! Συγκεκριμένα, τρία μόνο ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ψηλότερα από αυτό στην εν λόγω κατάταξη (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης), ενώ το Πανεπιστήμιο ισοδυναμεί, σε κατάταξη, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!
Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμο, βρίσκεται ανάμεσα στα 250 καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Σύμφωνα με την κατάταξη των Times Higher Education World University Rankings 2022, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε στην υψηλή αυτή θέση, για τις επιδόσεις του στη διδασκαλία, την έρευνα, τη μεταφορά γνώσης, την ερευνητική του δραστηριότητα και την διεθνή του εμβέλεια.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται πιο εύκολα κατανοητή, η ψυχολογική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους χιλιάδες μαθητές, που αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχοντας μεγαλώσει σε μια κοινωνία, που θεωρεί ότι όλη η μετέπειτα ζωή σου κρίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, και η «αποτυχία» είναι ο αντίποδας, ερχόμαστε σήμερα να αποδείξουμε, πως οι πανελλήνιες δεν είναι το παν! Δυστυχώς, ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν αποτελεί δυνατό χαρτί των Λυκείων, με αποτέλεσμα, να έχουμε 18χρονους που είτε περνάνε σε σχολές που δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, είτε περνάνε σε σχολές που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο που θα σπουδάσουν, είτε μένουν εκτός και δεν γνωρίζουν τις εναλλακτικές τους επιλογές.
Δεν σας έπεισε η θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην παγκόσμια κατάταξη THE;
- Επιπλέον, βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 251-300 «νέα» πανεπιστήμια παγκοσμίως, με βάση την κατάταξη Times Higher Education Young University Rankings 2021, και ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021.
- Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, που χαρακτηρίζεται από την πλέον δυναμική ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «QS World University Rankings: EECA» για το 2021.
- Έχει επίσης αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (Times Higher Education Impact Rankings 2020), και έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars University Ratings System).
- Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μπορείς να Σπουδάσεις την Πρώτη σου Επιλογή! Παρέχεται η δυνατότητα έναρξης σπουδών, συνέχισης ή ακόμα και μετεγγραφής!
- Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, προσφέρει τουλάχιστον 100 προγράμματα σπουδών, τόσο δια ζώσης, όσο και εξ αποστάσεως (για αυτούς που δεν επιθυμούν να αφήσουν την θαλπωρή του σπιτιού τους).
- Προπτυχιακά προγράμματα;;; Ναι. Μεταπτυχιακά;;;; Ναι. Διδακτορικούς τίτλους;;; Επίσης ναι!
- Τι γίνεται όμως με την επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών;; Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρέχει προγράμματα κατάλληλα σχεδιασμένα, ώστε να διασφαλίσει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Είναι άλλωστε, υψηλό το ποστοστό των αποφοίτων που έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.
- Γιατί να επιλέξω το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και όχι ένα Πανεπιστήμιο σε κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως Ηνωμένο Βασίλειο ή Ολλανδία όπου το κόστος σπουδών είναι πιο χαμηλό; Μπορεί, τα δίδακτρα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία να είναι χαμηλότερα (σε ορισμένες περιπτώσεις), αλλά το κόστος διαβίωσης σε αυτές τις χώρες είναι ακραία πιο αυξημένο, συγκριτικά με το αντίστοιχο της Κύπρου. Άρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως το συνολικό κόστος σπουδών και διαβίωσης στην Κύπρο, είναι 30% με 50% πιο χαμηλό.
- Τέλος, τι ζητάμε από ένα Πανεπιστήμιο; Υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και μάθησης, δύο πράγματα που αποτελούν προτεραιότητα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας! Σπούδασε λοιπόν, την πρώτη σου επιλογή, ταξίδεψε, γνώρισε νέο κόσμο και δοκίμασε την φοιτητική ζωή, σε ένα πανεπιστήμιο υψηλής ποιότητας και διεθνούς φήμης!