Κανείς δεν απολαμβάνει να νιώθει ζήλια. Ωστόσο, η ζήλια είναι ένα αναπόφευκτο συναίσθημα που σχεδόν ο καθένας μας θα βιώσει.
Όμως, αντί να χαρακτηρίσετε τη ζήλια ως ένα «μικρό» συναίσθημα, θεωρήστε τη ζήλια μια ευκαιρία να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη αναγνωρίζοντας, κατανοώντας και μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.
Πώς θα αντιμετωπίσετε τη ζήλια;
Το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι βιώνετε τη ζήλια. Η ζήλια είναι μέρος του ευρέος φάσματος των συναισθημάτων που θα βιώσουν οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η άρνηση του γεγονότος μπορεί ενδεχομένως να σας βάλει σε έναν κύκλο διαρκούς άρνησης των συναισθημάτων σας. Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πού βρίσκεστε συναισθηματικά αφαιρεί ένα επιπλέον εμπόδιο για να το αντιμετωπίσετε.
Επίσης το να μάθεις πώς να σταματήσεις να είσαι ζηλιάρης ξεκινά με το να κοιτάς τον εαυτό σου. Ποιες ανασφάλειες προκαλούν τη ζήλια σας; Δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας λόγω τελειομανίας; Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους;
Μόλις φτιάξετε μια λίστα με τις ανασφάλειες που προκαλούν τη ζήλια σας, γράψτε ένα αντίδοτο για καθεμία. Εάν ζείτε κάτω από τη σκιά της πρώην του συντρόφου σας, κάντε μια λίστα με όλα τα χαρακτηριστικά που αγαπά ο σύντροφός σας σε εσάς. Αν συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με διασημότητες, κάντε unfollow στο Instagram για μια εβδομάδα. Δίνοντας χώρο από τα αισθήματα κατωτερότητας, θα μπορέσετε να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τη ζήλια.
Το να μάθετε πώς να μην ζηλεύετε σε μια σχέση είναι συχνά θέμα επούλωσης των πληγών του παρελθόντος. Εάν παλεύετε με τη ζήλια λόγω ενός ανεπίλυτου ζητήματος, λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να το ξεπεράσετε. Με τη σωστή βοήθεια, μπορείτε να μετατρέψετε τους αγώνες σας σε πηγές δύναμης.
Επίσης πρέπει να είστε ειλικρινείς στη σχέση σας. Εφόσον ο σύντροφός σας δεν σας δίνει λόγο για να είστε καχύποπτοι ή ζηλιάρηδες (δηλαδή με το να σας απατήσει ή να λέει ψέματα), εναπόκειται σε εσάς να τιθασεύσετε την πηγή της ζήλιας σας. Αναγνωρίστε ότι δεν χρειάζεστε τη ζήλια, απλώς την έχετε συνηθίσει. Ασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας και φροντίστε τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας υγεία. Όταν δίνετε προτεραιότητα στους υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, γίνονται ο κανόνας και τελικά αντικαθιστούν τη ζήλια.