Με 12 ομιλητές, 3 performances και κοινό που ξεπέρασε τα 500 άτομα το TEDx University of Macedonia έθεσε σε κίνηση το #Ekkremes.
Οι παρευρισκόμενοι που γέμισαν την κεντρική αίθουσα του κτιρίου Μ2 είχαν την ευκαιρία για 9η συνεχόμενη χρονιά να βιώσουν την εμπειρία ενός συνεδρίου ιδεών και έμπνευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πόσες φορές, ως άνθρωποι, έχουμε διχαστεί ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, απόψεις, κατευθύνσεις ζωής ώστε να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε; Οι εσωτερικές μας ταλαντώσεις οδηγούν στο να βρούμε το δικό μας κέντρο βάρους μέσα σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο.
Για τις δικές τους ταλαντώσεις και την αναζήτηση ή προσωπική κατάκτηση της ισορροπίας τους μίλησαν στο κόκκινο χαλί του TEDxUniversityofMacedonia οι:
– Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO ΑΕΒΕ, που μίλησε για την προσωπική κινητοποίηση και την αξία της προσωπική συνεισφοράς σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. «Η ζωή μας είναι οι επιλογές και οι αξίες μας» τόνισε η κ. Δασκαλάκη παρακινώντας μας να τολμάμε και να προσπαθούμε.
– Δημήτρης Λακασάς, συγγραφέας του best seller “Άνθρωπος 4.0” και βραβευμένος ως “Καινοτόμος επιχειρηματίας της χρονιάς” που αναφέρθηκε στην ισορροπία ανάμεσα στον Άνθρωπο και στον Άνθρωπο 4.0 μέσα από την διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογική επανάσταση.
– Πάνος Σατζόγλου, δημοσιογράφος και δημιουργός του ελληνοαμερικανικού ιστότοπου για την ομογένεια HELLENIC DNA, που μίλησε στο κοινό για την απόφαση του να μεταβεί σε μια ξένη χώρα, να ακολουθήσει το όνειρο του και να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο ηπείρους και με πολλές επαγγελματικές και προσωπικές ταλαντώσεις.
– Ευθύμης Κάλφας, ραδιοφωνικός παραγωγός, και social media storyteller σε μια προσωπική βιωματική του ιστορία για όσους ονειρεύονται πως μπορούν και στο τέλος καταφέρνουν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο τους αλλά και για την απόφαση του να μιλήσει ανοικτά για την σεξουαλική του ταυτότητα.
– Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος, βραβευμένη με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση και διευθύντρια του ιστότοπου ειδήσεων GRTimes, που αναφέρθηκε στις συνεχείς ταλαντώσεις του δημοσιογράφου που τον κρατούν σε εγρήγορση και μας θυμίζουν πως το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι διαρκώς σε κίνηση.
– Γεωργία Παράσχου, ιδρύτρια του ανθρωπιστικού οργανισμού Humanity Greece και διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που μίλησε για την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς και το έργο του Humanity Greece.
– Γιάννης Τσάκαλος, διευθύνων σύμβουλος της AQ Strategy και εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας, του ΕΟΤ με κεντρικό μήνυμα «All you want is Greece» που αποκάλυψε την επόμενη μέρα στον Τουρισμό και την σημασία της προσαρμοστικότητας και της βιωσιμότητας στις πρακτικές του επαγγελματικού κλάδου του Τουρισμού.
– Δημήτρης Σπηλιώτης, creative director, ο άνθρωπος πίσω από την viral καμπάνια #HairHasNoGender, που μίλησε για την ανταπόκριση του κοινού αλλά και την επίτευξη του προσωπικού του στόχου για την αυτοβελτίωση του κάθε ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας.
– Κωνσταντίνος Βεργίδης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας εξορθολογισμένης και ενσυνείδητης προσέγγισης στη σχέση μας με την τεχνολογία και τα social media και ανέλυσε τις προκλήσεις που επιφέρει στην καθημερινότητά μας η συνεχής παρουσία μας στον ψηφιακό κόσμο.
– Στέφανος Αλεξιάδης, εκπαιδευτικός με Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και τα Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου, συγγραφέας της εφηβικής νουβέλας “Τα φτερωτά σανδάλια”, που μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με λεκτικές ή σωματικές δυσκολίες.
– Μαρία Κωνσταντάκη, ηθοποιός, ραδιοφωνική παραγωγός, μαραθωνοδρόμος «αγάπης» 210 χιλιομέτρων για τη Φλόγα που παρακίνησε του νέους θεατές του TEDx, να δοκιμάζουν, να κάνουν επιλογές να τις ακολουθούν και να αυτοβελτιώνονται.
– Ανδρέας Παπαμιμίκος, Δικηγόρος και συνιδρυτής της Rhetor Law Firm με πορεία ενασχόλησης με τα κοινά στον παρελθόν του και ενεργό δράση στον νομικό κλάδο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαμιμίκος παρουσίασε το εκκρεμές της ζωής του σε μια παράλληλη πορεία από τη Λάρισα στην Θεσσαλονίκη, την φοιτητική του δράση, την πολιτική, την παρουσία στον χώρο της δικαιοσύνης και την ενεργό συμμετοχή σε αυτόν.
«Κάθε ιδέα που αξίζει να διαδοθεί είναι μια ώθηση για να διατηρήσουμε την ισορροπία στη ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Licensee του Οργανισμού Ιωάννα Δανδέλια ενώ ο Curator της φετινής διοργάνωσης, Δημήτρης Σιδήροπουλος εξήρε το έργο αλλά και τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς των 25 ατόμων της οργανωτικής ομάδας αλλά και των 37 εθελοντών που γέμισαν το Μέγαρο και φρόντισαν για την φιλοξενία ομιλητών και κοινού .
Οι δώδεκα ομιλητές, γυναίκες και άντρες από διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικές εμπειρίες και ιστορίες μίλησαν για το δικό τους #Ekkremes στο κόκκινο χαλί του TEDxUniversityofMacedonia και προσπάθησαν να ισορροπήσουν μπροστά σε ένα κοινό (500) πεντακοσίων και πλέον ατόμων.
Το TEDxUniversityofMacedonia, είναι ένας θεσμός που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αποτελεί μια ανεξάρτητη διοργάνωση η οποία λειτουργεί με την άδεια του παγκόσμιου οργανισμού TED, με στόχο την διάδοση ιδεών και το έναυσμα για αλλαγή και δράση. Παρούσες ήταν στη διοργάνωση και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευγενία Αλεξανδροπούλου και η επιστημονικά υπεύθυνη του TEDxUniversityofMacedonia Σταυρούλα Μαυρογένη. Και οι δύο τόνισαν με τη σειρά τη σημασία μιας τέτοιας εκδήλωσης για το φοιτητικό κοινό της πόλης αλλά και την πρόθεση του ακαδημαϊκού ιδρύματος να στέκεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες.
Σε ρόλο host της διοργάνωσης ο αγαπημένος στο κοινό stand-up comedian Γιώργος Χατζηπαύλου. Ο Γιώργος Χατζηπαύλου σε απόλυτη διάδραση με το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και παρουσίασε κάθε ομιλητή με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Όσοι προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια παρακολούθησης έλαβαν την ημέρα της διοργάνωσης μια συλλεκτική αναμνηστική τσάντα με το λογότυπο του φετινού θέματος γεμάτη αναμνηστικά δώρα και εκπλήξεις. Παράλληλα, κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 10 εθελοντικές ομάδες, οργανισμούς και εταιρίες που παρουσίασαν το έργο τους στο φουαγιέ και τους εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.