Έκθεση Φωτογραφίας | Θαλάσσια Χελώνα και Άνθρωπος: Μια Αέναη Σχέση | 14 – 19 Ιουνίου 2022

Οι θαλάσσιες χελώνες διαπλέουν τις θάλασσες της γης για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Στη Μεσόγειο απαντώνται τρία είδη θαλάσσιων χελωνών.

θαλάσσια χελώνα

Η χελώνα Caretta caretta και η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) φωλεοποιούν στη Μεσόγειο, ενώ η Δερματοχελώνα έρχεται προς αναζήτηση τροφής.

Ξέρατε ότι μόνο στα 1.000 νεογέννητα χελωνάκια περίπου, θα καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση;

Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς στις ακτές της φωλεοποιεί περίπου το 40% των χελωνών Caretta caretta της Μεσογείου. Κύριοι βιότοποι είναι ο Κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο και ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Ένα Ευάλωτο Είδος

Και τα τρία είδη θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου συμπεριλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης.

Η άναρχη τουριστική ανάπτυξη των ακτών, οι τυχαίες συλλήψεις κατά το ψάρεμα (παρεμπίπτουσα αλιεία), τα «δίχτυα φαντάσματα» που εγκαταλείπονται ή τυχαία χάνονται στις θάλασσες, η φωτορύπανση,  η υπερθέρμανση των θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής και η ρύπανση των θαλασσών, κυρίως από πλαστικά, είναι μερικές μόνο από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν εισβάλλει στον κόσμο των θαλάσσιων χελωνών, μετατρέποντας σε μια περιπέτεια γεμάτη κινδύνους το ταξίδι τους.

Άραγε, υπάρχει ακόμα ελπίδα να ζήσει αρμονικά ο άνθρωπος με τη θαλάσσια χελώνα και τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη;

Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο

Η απάντηση είναι «Ναι». Όλοι μπορούμε, με την αλλαγή των συνηθειών μας, να συμβάλλουμε στην προστασία των ευάλωτων θαλάσσιων ειδών.

Μπορούμε:

●        Να μην αφήνουμε απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές.

●        Να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης.

●        Οι παραλιακές επιχειρήσεις μπορούν να μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα τις βραδινές ώρες και να σβήνουν τα παραλιακά φώτα.

●        Να υποστηρίξουμε μια περιβαλλοντική οργάνωση.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι σε όλη τη Μεσόγειο αγωνίζονται καθημερινά για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών.

Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο» (www.medmarineturtles.org), στο οποίο συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, και το οποίο λαμβάνει χώρα σε 13  μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Τυνησία, Μαρόκο, Λιβύη, Λίβανος, Αίγυπτο, Αλγερία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο).

Στόχος του, η προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου μέσα από στοχευμένες δράσεις και τη συνεργασία επιστημόνων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εθνικών φορέων, εθελοντών και φυσικά των τοπικών κοινωνιών.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί πόνημα αυτού του προγράμματος.

 

Σάς καλούμε να ταξιδέψετε στον κόσμο των θαλάσσιων χελωνών, μέσα από ένα φωτογραφικό πανόραμα εικόνων και στιγμών από τις δράσεις του προγράμματος και να μας στείλετε τα σχόλιά σας στο medasset@medasset.org.

 

Πληροφορίες:

Έκθεση: 14 – 19 Ιουνίου 2022

Αίθουσα: Αποθήκη

Είσοδος: Ελεύθερη

Ωράριο Έκθεσης:

Δευτέρα Παρασκευή: 17.00-21.00

Σάββατο – Κυριακή: 11.00 – 21.00

Η χρήση μάσκας εντός της αίθουσα είναι υποχρεωτική.

 

Προβολή ντοκιμαντέρ “My Name is Blue” και ταινίας μικρού μήκους “An Important job”

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Έναρξη: 20.00

Αίθουσα: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Είσοδος: Ελεύθερη

 

MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμός για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (www.medasset.org).