Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους/τις εκπαιδευόμενους/ες με τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια το λειτούργημα.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εφοδιάσει τους/τις εκπαιδευόμενους/ες με τις απαραίτητες γνώσεις, προκειμένου να διακρίνουν τη συνεισφορά των νέων μέσων στην ελευθεροτυπία. Στο πλαίσιο αυτό, θα επισημανθούν εμφατικά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη διασπορά ανυπόγραφων / ανώνυμων πληροφοριών, καθώς και από την άκριτη υιοθέτησή τους. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα φαινόμενα της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των fake news, καθώς και οι παγίδες της δημοσιογραφίας του πληκτρολογίου.
Επίσης, επιχειρείται η εμβάθυνση σε αξιακά ζητήματα, όπως η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας των λεγόμενων συστημικών μέσων, ενώ θα αναλυθεί και η δημοκρατικότητα των social.
Μέσα από παραδείγματα και μελέτες περιστατικών, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με την πρακτική εφαρμογή του διπόλου δημοσιογραφία – social media. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμπόρευση της τεχνολογικής εξέλιξης με τις παραδοσιακές τεχνικές της δημοσιογραφίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση εξέλιξης του λειτουργήματος, παρουσιάζονται διεξοδικά τεχνικές διασποράς διασταυρωμένων ειδήσεων, με σκοπό την απήχησή τους στις νεότερες ηλικιακές ομάδες που αποστασιοποιούνται από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Περισσότερα εδώ.