Το Innovathens, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων διαρκείας 44 ωρών για την ενίσχυση του τομέα της αγροδιατροφής και γαστρονομίας, στο οποίο θα συμβάλλουν με τις παρουσιάσεις και τις παρεμβάσεις τους εξειδικευμένοι επιστήμονες του χώρου.
Επικεντρώνοντας στα μοναδικά εδαφο-κλιματικά προτερήματα της Ελλάδας, που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, το σεμινάριό μας θα δώσει έμφαση στην παραγωγή μικρότερης κλίμακας προϊόντων boutique και τις δυνατότητες ένταξής τους στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας συνδέοντάς τα με νέες τεχνολογίες στον τομέα των τροφίμων και της συσκευασίας, με μύθους, πολιτιστικά δρώμενα και βεβαίως με σειρά επιχειρηματικών ευκαιριών.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι αρθρωμένο σε 4 πυλώνες-άξονες
- Έρευνα & Τεχνολογία, Νέες τεχνολογίες και Ανθρώπινο δυναμικό
- Προδιαγραφές Ποιότητας, Υγιεινή και Διασφάλιση Ποιότητας (Premium Quality)
- Πιστοποίηση
- Σύνδεση με τοπικά χαρακτηριστικά: Ταυτότητα – Διαχρονικότητα -“Μύθος” Προϊόντος.
Επίσης, αναπτύσσονται ορισμένες οριζόντιες ενέργειες:
-Logistics, Marketing, and Branding των προϊόντων boutique
-Management and monitoring επιχειρήσεων προϊόντων boutique και
–Συγκεκριμένες ενέργειες σύνδεσης με τον τουρισμό:
- Παλέτα τοπικών τυριών
- Μεζές για ούζο, τσίπουρο
- Ελληνικό πρωινό
- Σύνθετα φαγητά και συνταγές τοπικής γαστρονομίας
- Μοναστηριακή διατροφή – Θρησκευτικός τουρισμός
- Οινοτουρισμός
- Γαστρονομία ποιότητας – Γαστρονομικός τουρισμός – Τοπογνωσία – Πατριδογνωσία τροφίμων
- Στρατηγική και προϋποθέσεις εφαρμογής της
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα Workshop, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες 3-4 ατόμων με στόχο να σχεδιάσουν φάκελο για κάποιο προϊόν (παραδοσιακό ή premium quality), να αναδείξουν τη σημασία του branding ή να καταθέσουν κάποια ιδέα για τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Το πρόγραμμα διεξάγεται με φυσική παρουσία και μέσω zoom.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 28 Νοεμβρίου 2022
Ώρες διεξαγωγής: 17:00 – 21:00
Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες του εργαστηρίου:
Νοέμβριος: 28,29,30.11.2022
Δεκέμβριος: 5,6,7,12,13,14,19,20.12.2022
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος λαμβάνουν:
-Βεβαίωση παρακολούθησης
-Υλικό και παρουσιάσεις από το πρόγραμμα σε μορφή pdf
Τους άξονες του Σεμιναρίου SMART 4-FOOD για τα προϊόντα “boutique” καλύπτουν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες, με εισηγήσεις πάνω στις πλέον σύγχρονες τάσεις, πού ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν προστιθέμενη αξία σε κάθε τομέα.
Στο πεδίο των Νέων τεχνολογιών και των νέων τάσεων της τεχνολογίας τροφίμων, εισηγητές θα είναι:
Η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Τζια, Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., ο Βασίλης Βαλδραμίδης, Αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ / Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, η Μαρία Δημοπούλου, Επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής , ο Γεράσιμος Τζαμαρέλος (PhD), η Γιολάντα Τότσιου– Γεωπόνος – Επ. Τροφίμων (PhD) .
Ο ομ. καθηγητής Γενετικής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Αθανάσιος Τσαυτάρης θα αναπτύξει τις τελευταίες τάσεις της γονιδιωματικής και μεταγονιδιωματικής και τη σύνδεση τους με την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων.
Στον Οινοτουρισμό, η ομ. καθηγήτρια ΑΠΘ Όλγα Ιακωβίδου μαζί με την κα Χλόη Χατζηβαρύτη, υπεύθυνη τού οικογενειακού οινοποιείου, θα παρουσιάσουν διαδραστικά την αλυσίδα “Από τη θεωρία στην πράξη”.
Στο πεδίο σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής και της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, θα αναπτύξουν παραδείγματα ορθών πρακτικών η κα Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και υπεύθυνη της Aegean Cuisine ,ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής τού Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακοπούλου (Costa Navarino), ο κ. Βασίλειος Μπέλλης, Χημικός Μηχανικός και στέλεχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ ΑΕ) και η κα Γιολάντα Τότσιου (Μηχανισμοί σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό (Γαστρονομικός τουρισμός). Ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής του ΕΜΠ, θα αναπτύξει ζητήματα στρατηγικής.
Η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομοτ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών, θα αναπτύξει θέματα σχετικά με την παράδοση και τη διαχρονικότητα των προϊόντων αγροδιατροφής στον κύκλο του χρόνου.
Η κα Γιολάντα Τότσιου θα αναπτύξει θέματα σχετικά με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας και σύνδεσης με την παράδοση και θα κάνει μια περιήγηση σε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας / premium quality διεθνώς καθώς και ειδικά θέματα για ελληνικά προϊόντα ποιότητας .
Για τα “Εθνικά Σχήματα Πιστοποίησης” θα μιλήσει η κα Μαίρη Σπέντζου (IRCA), Διευθύντρια Πιστοποίησης & Προδιαγραφών τού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ .
Τις Επιχειρηματικές όψεις των προϊόντων boutique – Management, Logistics, Marketing, and Branding, θα αναπτύξει ο κ. Γεράσιμος Τζαμαρέλος (PhD).
Η Τέχνη και η Γεύση προσθέτουν τις τελικές πινελιές στην προσέγγιση των προϊόντων “boutique”:
Ο κ. Αντώνης Οικονόμου, Project Manager Innovathens θα παρουσιάσει την επίδραση της τέχνης από τα προιόντα αγροδιατροφής και η κα. Θάλεια Τσιχλάκη, κριτικός γεύσης – Περιοδικό Olive (Ελληνική έκδοση) καί FnL Guide, θα αναπτύξει την “Τέχνη του ουρανίσκου”.
Ο κ. Μιχάλης Γκούμας, Αναπλ. Προϊστάμενος της Μονάδας Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εθνικής στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης | Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων | θα αναφερθεί σε θέμαρα Έρευνας, καινοτομίας και επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το Σεμινάριο σχεδιάσθηκε πάνω στην προσέγγιση των προϊόντων “boutique” της Γιολάντας Τότσιου (PhD) – Innovation & Quality Consultant και η ετοιμασία του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με τον Αντώνη Οικονόμου, Project Manager στο Innovathens και τον Γεράσιμο Τζαμαρέλο, Education Manager στο Innovathens.
Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε πρόσφατα, είναι περισσότερο από ποτέ έκδηλη η ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής επάρκειας και της ανταγωνιστικότητας όλων των πεδίων, που έχουν σχέση με την αγροδιατροφή.