Για άλλη μια χρονιά, το IFG στηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Αυτό το σύγχρονο γεγονός, μια σημαντική στιγμή για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, επιστρέφει φέτος από τη 1η Ιουνίου έως και 26 Αυγούστου 2023 με νέες καινοτόμες παραγωγές της νέας γαλλικής σκηνής. Ανακαλύψτε τις γαλλικές συμμετοχές παρακάτω:
Isadora Duncan / Ισιδώρα Ντάνκαν
JERÔME BEL
09/07 και 10/07/2023 στις 21:00 – Πειραιώς 260 (Χώρος Η)
ΧΟΡΟΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΑΤΕΛΙΕ
09 & 10 Ιουλίου: To έργο Ισιδώρα Ντάνκαν του εμβληματικού χορογράφου Ζερόμ Μπελ, φτιαγμένο για την Ελίζαμπεθ Σβαρτς και σε συνεργασία μαζί της, εστιάζει στη μορφή της Ισιδώρας Ντάνκαν, συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε ο χορογράφος το 2004. Ο Μπελ ανεβαίνει ο ίδιος στη σκηνή μαζί με μια από τις σημαντικότερες μαθήτριες των Isadorables και ανακαλύπτει κάτω από τη ρομαντική φιγούρα μια οραματίστρια χορογράφο ερευνώντας την κληρονομιά και τους μύθους που τη συνοδεύουν.
Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.
11 & 12 Ιουλίου: Συνοδευτικά με την παράσταση Isadora Duncan και σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν διοργανώνεται διήμερο σεμινάριο με την εμβληματική χορεύτρια Ελίζαμπεθ Σβαρτς και μια συζήτηση με τη συμμετοχή του Ζερόμ Μπελ, της Ελίζαμπεθ Σβαρτς και της χορογράφου Μέντης Μέγα.
Με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι)
Περισσότερες πληροφορίες : aefestival.gr/festival_events/isidora-ntankan
Jerôme Bel – Σταυρούλα Σιάμου
JERÔME BEL
11/07/2023 στις 20:30 – Πειραιώς 260 (Χώρος Η)
ΧΟΡΟΣ
Αυτο-βιο-χορο-γραφικό (auto-bio-choreo-graphic): έτσι χαρακτηρίζει ο Ζερόμ Μπελ το σόλο που φέρει το όνομά του και το οποίο δημιούργησε μετά το έργο Isadora Duncan. Ο καλλιτέχνης αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα την ιστορία του, ενώ μοιράζεται τις αμφιβολίες του, τις δεσμεύσεις του, τις αποτυχίες και τα πάθη του. Μια γενεαλογία των κινητήριων δυνάμεων του έργου του, που συνδέει το προσωπικό με το καλλιτεχνικό και το πολιτικό.
Η παράσταση περιέχει σκηνές με γυμνό.
Με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι)
Περισσότερες πληροφορίες: aefestival.gr/festival_events/jerome-bel
L’Étang / Η λίμνη του Ρόμπερτ Βάλζερ
GISÈLE VIENNE
19/07 και 20/07/2023 στις 21:00 – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Χώρος Δ)
ΘΕΑΤΡΟ
Με υλικά τον χορό, τη μουσική και το θέατρο, η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζιζέλ Βιεν χτίζει εδώ και 20 χρόνια τον δικό της ατμοσφαιρικό κόσμο με έντονα εικαστικά στοιχεία. Στο ελληνικό κοινό πρωτοσυστήθηκε το 2018 με την παράσταση Crowd, ένα έργο για τη σκοτεινή σχέση ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό συναίσθημα. Φέτος θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ το καθηλωτικό L’Étang, μια παράσταση βασισμένη στο σύντομο θεατρικό Der Teich (Η λίμνη) του Ρόμπερτ Βάλζερ, όπου καταπιάνεται με το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον.
Ένα παιδί που νιώθει απόρριψη από την οικογένειά του σκηνοθετεί απεγνωσμένο την αυτοκτονία του σε μια λίμνη. Η Βιεν δημιουργεί ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα φωτίζοντας τους ενοχλητικούς υπαινιγμούς του Βάλζερ – για την παιδική κακοποίηση, την αιμομιξία και το οικογενειακό τραύμα.
Με σπουδές στη μουσική, τη φιλοσοφία και το θέατρο μαριονέτας, η Ζιζέλ Βιεν, γεννημένη το 1976 στη Γαλλία, ίδρυσε το 1999 τη δική της ομάδα χορού, και έκτοτε έχει δημιουργήσει 11 παραστάσεις και 7 σε συνεργασία με τον Etienne Bideau-Rey, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Ασία και την Αμερική.
19 Ιουλίου: Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.
Περισσότερες πληροφορίες: aefestival.gr/festival_events/i-limni-l-etang
The Garden of Delights / Ο κήπος των ηδονών
PHILIPPE QUESNE
04/08/2023 στις 21:00 – Ωδείο Ηρώδου Αττικού
ΘΕΑΤΡΟ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ο Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις εικονοπλαστικές και εικονοκλαστικές παραστάσεις του, έχει γοητεύσει επανειλημμένα το ελληνικό κοινό. Μετά τη δυστοπική αλλά και τρυφερά καυστική Μοιραία φάρμα (Farm Fatale) του, με αφορμή την κλιματική αλλαγή, που συνεπήρε πέρυσι το κοινό της Πειραιώς 260, φέτος καταλαμβάνει το Ηρώδειο με μια παράσταση σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ, εμπνευσμένη από τον αναγεννησιακό πίνακα Ο κήπος των ηδονών (π.1500) του Ιερώνυμου Μπος. Το κεντρικό τμήμα αυτού του βιβλικού, σχεδόν ψυχεδελικού τριπτύχου απεικονίζει ένα πανόραμα παράδοξων μορφών σε αδιανόητες περιπτύξεις με φόντο ένα φαντασιακό φυσικό τοπίο, ενώ στα πλευρικά φύλλα απεικονίζονται ο Παράδεισος και οι τιμωρίες της Κολάσεως. Ακριβώς όπως ο Μπος, ο Κεν δημιουργεί ένα αλληγορικό υπερθέαμα, ένα ονειρικό σκηνικό μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, μακαριότητας και λαγνείας, αινιγματικού και γκροτέσκου, που θυμίζει λούνα παρκ. Η αιώνια διασκέδαση ίσως τελικά να είναι η τιμωρία.
Η φαντασμαγορία του Κεν θα προσαρμοστεί από τον δημιουργό για το Ηρώδειο σε μια παράσταση που θα κλείσει πανηγυρικά το αθηναϊκό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στις αρχές του Αυγούστου.
Περισσότερες πληροφορίες: aefestival.gr/festival_events/o-kipos-ton-idonon