Με τη συμμετοχή χιλίων εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους, πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το φεστιβάλ Youth Tech Fest 2023.
Με σύνθημά του «Μαζί μπορούμε να εμπνεύσουμε τη γενιά του μέλλοντος», το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην περιέργεια των νέων για την τεχνολογία, την επιστήμη, την τέχνη, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον οργανισμό Executives’ Club of Cyprus σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και απευθυνόταν σε μαθητές ηλικίας 6-18 χρόνων από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου, στα οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία και την επιστήμη.
Την όλη πρωτοβουλία έθεσε υπό την αιγίδα του το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Σε σχετικό χαιρετισμό, που εκφώνησε στο φεστιβάλ ο Επιθεωρητής Σχεδίου και Τεχνολογίας κ. Παναγιώτης Ζυμαρίδης, η Υπουργός ΥΠΑΝ, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε εκτενώς στους τρόπους προώθησης προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ανάμεσα στους νέους, που θα τους ενθαρρύνουν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής μας.
Όπως εξήγησε, «είναι απαραίτητο να προωθούμε προγράμματα και δραστηριότητες, που ενθαρρύνουν τους νέους μας, ώστε να έχουν ερεθίσματα για την έρευνα και ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας, της καινοτομίας, της τεχνολογικής/μηχανικής παιδείας και να εκβαθύνουν πολύ περισσότερο στην επιστημονική και τεχνολογική τους κατάρτιση. Να είναι σε θέση με κριτική σκέψη, διερευνώντας, να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν, να αναπτύξουν βασικές χειρωνακτικές δεξιότητες, να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες, να αποκτήσουν την ικανότητα να παρουσιάζουν και να υποστηρίζουν τις δράσεις τους».
Εκτός από τις νέες τεχνολογίες και τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αφουγκραστούν τις εμπειρίες ομιλητών που εκπροσωπούσαν μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Shell,την Google in Education, την Oracle Academy, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ.α.
Στην παρουσίασή του, ο κ. Νίκος Ίσαρης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, αναφέρθηκε στα όσα προωθεί για την Παιδεία η ΕΕ, μίλησε για τη συνεργασία ιδιωτικής-δημόσιας εκπαίδευσης και τόνισε πως η συνεργασία αυτή είναι αναγκαία για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών.
Ο κ. Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Manager of Professional Services της Odyssey Cybersecurity, επεκτάθηκε πάνω στην διαδικτυακή παραπληροφόρηση, τους εκβιασμούς, το bulling κλπ, ενώ αναφέρθηκε και στα υπέρ και τα μειονεκτήματα της ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη).
Ο κ. Tarig Hussein NXplorers Global Lead της Shell, αναφέρθηκε στη παγκόσμια εκπαίδευση STEAM αναλύοντας τις επιπτώσεις από την χρήση της τεχνολογίας και της ΑΙ, το χάσμα μεταξύ των φύλων στο πεδίο και τους τρόπους ανάπτυξης κριτικής και δημιουργικής σκέψης στους νέους.
Στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τις δυσάρεστες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο κ. Vladimir Linkevich, CBDO της ASBIS Group, ενώ ο κ. Ανδρέας Βλάχος του Institute for the Future (IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εστίασε στη σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης, τονίζοντας πως είναι θεμιτό να εκπαιδεύουμε και ύστερα να αφήνουμε τους νέους να αποφασίσουν για το δρόμο που θα ακολουθήσουν.
Πολύ ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του κ. Γιώργου Δάνου, Προέδρου του Διαστημικού Οργανισμού Κύπρου, που τόνισε ότι το θέμα του διαστήματος ενθουσιάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους. Με τη σειρά του, ο κ. Mike Lloyd, ιδρυτής της learn-tech.io αναφέρθηκε στην «Εποχή της ΑΙ και του αυτοματισμού» επισημαίνοντας τον αυξημένο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη παγκόσμια οικονομία.
Ο Δρ. Δημήτρης Τριχινάς, Λέκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στο μέλλον της Εκπαίδευσης με την χρήση ΑΙ, ενώ ο Δρ. Μιχάλης Αγαθοκλέους της AC Goldman Solutions έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ως βοηθού. «Σίγουρα με την εφαρμογή της πολλά θα αλλάξουν, όμως θα βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε.
Η κ. Χριστίνα Σαιλάς, ιδρύτρια της Gear Education, αποκάλεσε «εργαλείο» την ΑΙ αναλύοντας στην ομιλία της πώς οι καθηγητές μπορούν να βοηθηθούν από αυτήν. Ο κ. Χαράλαμπος Βρασίδας, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής του CARDET επισήμανε την σπουδαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας πως αυτή «προχωρά ταχύτερα από όσο περιμέναμε».
Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με πάνελ από το οποίο η κ. Μαρία Λαβίθη Χάουαρντ, CEO της MGD Heroes Made εστίασε στη διαφορετικότητα στην κοινωνία, ενώ τόνισε πως «χρειάζεται να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, καθώς είναι ικανά να κάνουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε». Κατέληξε λέγοντας πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ή ως όπλο.
Στο φεστιβάλ οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με διαδραστικές παραστάσεις, εργαστήρια, masterclasses και πρακτικές δραστηριότητες έχοντας επικεφαλής εκπαιδευτικούς, μηχανικούς, επιστήμονες και προγραμματιστές.
Οι ζώνες Ρομποτικής, Gaming και Κωδικοποίησης XR/VR, eco και Fun Science σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στου Πανεπιστημίου Λευκωσίας προκάλεσαν την προσοχή όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονιών που τους συνόδευαν.
Ακολούθησε ειδική τελετή βράβευσης έργων μαθητών από διάφορα σχολεία της Κύπρου, που σχετίζονται με την εκπαιδευτική προσέγγιση E2STEAM (Περιβάλλον, Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά).