Μια σπουδαία διεθνή διάκριση κατέκτησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Adamakis Architects & Associates, με υπεύθυνο του γραφείου τον Στέφανο Αδαμάκη και συμβούλους τον Ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνου Αδαμάκη και τον καθηγητή Αριστείδη Τσαγκρασούλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. καθώς συγκαταλέγεται στους νικητές του διαγωνισμού “Architecture at Zero 2024” που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Ο διαγωνισμός επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας καινοτόμου σχολικής μονάδας με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την αρχιτεκτονική αριστεία. Ανάμεσα σε 122 συμμετοχές διεθνώς, η ελληνική πρόταση διακρίθηκε ως μία από τις τρεις κορυφαίες, δίπλα σε δύο αμερικανικές συμμετοχές.
Η ομάδα παρουσίασε το έργο “MISFITS- Middle School for Fun Innovation and Technological Sustainability “, ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό χώρο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης για την περιοχή του Ανατολικού Λος Άντζελες. Ο σχεδιασμός του στοχεύει στη σύνδεση της δημιουργικής εκπαίδευσης με τη βιωσιμότητα, την κοινωνική ένταξη και την αρχιτεκτονική έκφραση. Από τη διαδικασία αναδείχθηκαν τρεις ισότιμα βραβευμένες προτάσεις, με τη διάκριση του Adamakis Architects & Associates να επιβεβαιώνει τη δυναμική του ελληνικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιτυχία του έργου βασίστηκε στη συνεργασία εξειδικευμένων επαγγελματιών, ακαδημαϊκών και φοιτητών από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο ομάδας τον Στέφανο Αδαμάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό με σπουδές στο Πανεπιστημίου του Cambridge και Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι σύμβουλοι μελέτης του έργου ήταν οι: Κωνσταντίνος Αδαμάκης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD Α.Π.Θ., Ομότιμος Καθηγητής Τ.Α.Μ. Π.Θ., Αριστείδης Τσαγκρασούλης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Θ. (Ενεργειακά Συστήματα), Νικόλαος Χατζηνικολάου, Πολιτικός Μηχανικός (Στατική μελέτη), και Δημήτριος Τραγουδάρας, Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. (Η/Μ μελέτη). Την ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης αποτέλεσαν οι Παύλου Ελπινίκη, Βρούζα Ευθυμία, Κούρτης Αλέξανδρος, Γρηγοριάδης Συμεών, Κωστοπούλου Ιωάννα (Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Π.Θ.), και η Χριστοδούλου Νικολέτα (Οικονομολόγος Π.Θ.), ενώ η ομάδα φοιτητών του ΠΘ που βοήθησαν το έργο ήταν οι Πιστόλης Αθανάσιος, Κωστίκογλου Έρικα, Χρυσοκέρης Βασίλης, Μελισσάρη Αικατερίνη-Ειρήνη, Κατσιμάνη Φωτεινή, Γκέκα Χριστίνα, Τσουλούφη Μαρία Νεφέλη, Δημητροπούλου Αστερία-Ελένη και Καμίλης Μάριος.
Η αναγνώριση του έργου “MISFITS” στο “Architecture at Zero 2024” αποτελεί σημαντική επιτυχία για την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία, η βιώσιμη ανάπτυξη και η εκπαιδευτική αρχιτεκτονική μπορούν να συνδυαστούν σε έναν σχεδιασμό παγκόσμιας κλάσης.