Ενα προϊόν που κέρδισε όλο τον κόσμο, με προέλευση από την Ιταλία, αλλά το έφεραν Έλληνες και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας ικανοποιεί η γεύση του με τους χιλιάδες τρόπους μαγειρέματός του.
Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρξε το πρώτο ζυμαρικό ( σε τετράγωνο σχήμα) που ονομαζόταν λάσανον. Μετά μεταφέρθηκε στην Ιταλία όπου και πήρε την ονομασία laganum, που θα πει λαζάνιο.
Υπάρχουν βέβαια διάφοροι μύθοι περί των ζυμαρικών που φτάνουν ως την Κίνα,τον Μάρκο Πόλο και τα noodles. Η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή με ζυμαρικό σε βιβλίο γίνεται τον 15ο αιώνα και είναι του Martino da Como.
Πέρα όμως του ιστορικού κομματιού,να πούμε ότι η Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1988 από την Ενωση βιομηχάνων Ζυμαρικών. Στόχος τους ήταν να αναδείξουν την θρεπτική αξία του ζυμαρικού αλλά και την μοναδική γεύση!
Τα είδη αλλά και τα μεγέθη των ζυμαρικών ποικίλλουν, για παράδειγμα έχουμε τα σπαγγέτι, τα λαζάνια, τα τορτελίνια, τις ταλιατέλες και τις πένες.
*Τα ζυμαρικά είναι βασική τροφή στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής- αποτελούν μόνα τους πλήρες γεύμα- περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β, πρωτεΐνες και ελάχιστη χοληστερόλη.
Αν είσαι λοιπόν και συ μακαρονάς και δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα πιάτο με τα αγαπημένα σου μακαρόνια, ευκαρία να τα τιμήσεις σήμερα!